Google åpner for at europeere kan be om få skjult personlige opplysninger om seg selv i selskapets søkemotor.

Tidligere i måneden slo EU-domstolen fast at internettbrukere har en «rett til å bli glemt», noe som innebærer at de kan kreve koblinger fjernet fra søketreff i Google og andre søkemotorer. I de aller fleste tilfellene skal det dreie seg om informasjon som er usant, foreldet eller irrelevant.

Torsdag lanserte Google en side der brukerne kan sende inn sine ønsker om fjerning av indekseringer, men har uttrykt misnøye over EU-avgjørelsen.

- Dommen pålegger Google å gjøre vanskelige avveininger mellom publikums ønske om å bli glemt og publikums krav på informasjon, heter det i en uttalelse fra selskapet.

- Et nytt skritt

Nå har Google nedsatt en komité som skal behandle de etiske utfordringene mellom nettopp disse to hensynene. Der har blant andre Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales fått en plass.

Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet mener dommen fra EU-domstolen er et nytt skritt.

- Det viktigste i denne dommen er at søkemotoren pålegges en plikt de ikke har hatt tidligere til å fjerne indekseringen av visse typer innhold. Terskelen er høy, men dersom innholdet ikke er relevant, feilaktig, er overskuddsinformasjon eller uten aktualitet, har også Google et ansvar for hva som kommer opp i søkene, sa Thon NTB da dommen ble kjent for to uker siden.

 

Les også:

Byhytte til 20 mill.

Næringslivstopper på omstridt konferanse

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.