Salt og Pepper bukket inn på landingsplattformen i trappen. Restaurant Cru lever et splittet liv, med vinbar, kjøkken og peis under bakkeplan og restauranten i en noe elevert førsteetasje. Ergo ligger inngangsdøren midt i trappen. Det knitret i peisen nedenunder, men det er oppe man kan skimte vinskattene bak glassdøren innerst i lokalet.

For det er vin det handler mest om på Cru. Det er et slikt sted hvor gjestene veiver på glasset, sender vinen i en virvel langs glassveggen, før de stikker nesen langt nedi og trekker inn.

Med Kari Innerå, Årets nordiske kokk 2007, på kjøkkenet, er det likevel grunn til å komme med store forventninger til maten.

Tavlen på veggen viser vei: tre forretter (109–119 kroner), to hovedretter (219 kroner), ost og dessert til rundt hundrelappen. Dermed kan man spise ganske rimelig, men vil man flotte seg, er det mulig å sette sammen menyer på tre, fem eller syv retter.

 

– La oss ta femretter, da får vi smakt det meste, sa Salt.

Cru har intet mindre enn to vinlister, en liten og en stor. Prisene på den lille er variable. Noen av de rimeligere vinene er godt over tre ganger polprisen, men generelt er det lavere multipler etterhvert som vinene blir dyrere. På den store listen er det en hel del godsaker fra 80- og 90-tallet som er vanskelig å sammenligne med polpriser.

Pepper fant frem til en lovende 1997 Chassagne Montrachet fra Michel Colin-Deléger.

– Den bør gå helt strålende til sjømaten, sa den entusiastiske kelneren.

 

Hei, skrei!
Måltidet startet med varmende jordskokksuppe med trøffelolje, krutonger og biter av oksehale – en deilig smaksbombe.

Ravioli fylt med hummer kom i kraftig skalldyrsaus med en delikat sjøkrepshale.

– Dette er en strålende rett. Og kjenn på vinen når den møter skalldyrsmaken, sa Pepper.

Det var nesten så havaromaene fra østersen vendte tilbake.

Muligens var pastaflakene litt for tykke, mente Pepper, som nylig spiste en lignende rett et annet sted.

Knaggrekken som bar de arktiske antrekkene folk må gå med for tiden, bugnet av yttertøy. Cru er både koselig nabolagsrestaurant og et sted for forretningsmiddager. En enslig mann leste VG og koste seg med en flaske vin.

Det var tid for kveldens høydepunkt: skrei med savoykål og bacon.

– Den er posjert på ganske lav varme, sa kelneren.

Resultatet var kritthvitt, delikat fiskekjøtt som nesten smeltet i munnhulen. Salt kom brått på at han hadde spist skrei på Cru ifjor også, og dette var om mulig enda bedre. Montracheten løftet smakene til nye høyder. Det var en strålende kombinasjon.

– Hvis torsk kan bli bedre enn dette, er jeg klar til å reise, sa Salt.

Fullendt lærlingdessert
En rulade av landkylling og svinenakke var en kompetent, men kanskje en litt merkelig, kombinasjon, med masse godsaker som tilbehør: pastinakk, maiskorn, pinjekjerner og erter i en sitron-kyllingsjy. Den rause kladden med eplemos falt imidlertid ikke helt i Peppers smak.

– Usikker på den, og den ødelegger i hvert fall for vinen.

I glasset var en delikat marsannay fra Burgund.

Salt fikk fire helt greie oster og en riesling til avslutning. Pepper gikk for desserten, som var en slags dekomponert bananasplit: karamellisert banan med florlette sorbeter av kokos og pasjonsfrukt, fete terninger av mandelkake, salte peanøtter og en deilig sjokolade- og karamellsaus. I glasset: en god tokaji.

– Ai, her var det rene, fine smaker, sa Pepper.

– Det er lærlingen vår som står for desserten, så det er godt å høre, sa kelneren.

Cru er et sted det er mulig å ta en liten middag på veien hjem eller legge en liflig helaften med gode viner til. Salt og Pepper koste seg maksimalt med mye mat og god vin. Det kom på 2500 kroner.

– Det store på Cru er de gode kombinasjonene av vin og mat. Der er det helstøpt, sa Salt.

Legg til at lokalet er hyggelig og stemningen behagelig laidback og uformell. Salt og Pepper synes Cru er en favoritt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.