EFTAs overvåkingsorgan ESA gjorde det onsdag klart at det innleder en gransking av Norges deltakelse i fjorårets redning av SAS. EU-kommisjonen skal se på Sveriges og Danmarks deltakelse.

Både ESA og Kommisjonen sier de tviler på at tiltaket med lånegarantier ble gjennomført på markedsvilkår, og de vurderer nå om garantiene skal klassifiseres som ulovlig statsstøtte.

- I et bestemt tilfelle er vi alvorlig i tvil, sier EUs konkurransekommissær Joaquín Almunia i Brussel.

Garanti
SAS' kreditorer stilte i november i fjor krav om at eierne Norge, Sverige og Danmark skulle stille statsgarantier for å forlenge flyselskapets milliardlån. Landene bidro med en garanti samtidig som et kriserammet SAS vedtok en omfattende spare- og kuttplan.

SAS fikk desember 2012 tilgjengelig en kredittfasilitet på til sammen 3,5 milliarder svenske kroner. Den norske, svenske og danske stat deltok sammen med en rekke nordiske og internasjonale banker samt Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Flere lavprisselskaper klaget garantien inn for EU som et tilfelle av konkurransevridende statsstøtte. ELFAA leverte inn klagen på vegne av Norwegian, Ryanair og seks andre lavprisselskaper i Europa i februar.

ESA ber nå Norge gi sin kommentar i saken og understreker at resultatet av granskingen ikke er gitt.

Giske mener påstanden
- Vi tar beslutningen om å åpne sak til etterretning. Vårt standpunkt har hele tiden vært at statenes deltakelse i kredittfasiliteten ikke utgjør ulovlig statsstøtte. Det er en oppfatning vi deler med den svenske og danske stat, sier nærings- og handelsminister Trond Giske i en kommentar.

- Vår deltakelse er en kommersiell beslutning tilsvarende som en vanlig, privat investor også ville ha gjort i en lignende situasjon. Kredittfasiliteten har strenge, markedsmessige betingelser, og statene deltar på samme vilkår som bankene, sier Giske.

Krise
De største eierne i SAS er Sverige med en andel på 21,4 prosent og Norge og Danmark med en andel hver på 14,3 prosent.

SAS har hatt store problemer i flere år, og håpet er at den omfattende redningsplanen skal gi selskapet ny luft under vingene. Planen innebar at flere tusen ansatte måtte gå samtidig som betydelige eiendeler skulle selges ut.

EU-kommisjonen har også undersøkt tidligere statlig bistand til SAS i 2009 og 2010, men gjorde det onsdag klart at disse ikke kan klassifiseres som ulovlig statsstøtte. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.