Første ”skudd” er gratis, sier man gjerne om narkotika. Etterpå er du hekta og betaler villig for mer. Det er dette Telenor satser på når de nå sørger for at mobilt bredbånd kommer ferdig installert på en hel armada nye pc-er fra Lenovo.

Lenovo lanserte i dag tolv bærbare pc-modeller og hele åtte av disse er utstyrt med innebygget mobilt bredbånd fra Telenor. De som kjøper maskinene vil kunne benytte seg av mobilt bredbånd i tre måneder gratis. Etterpå kan de velge å avslutte abonnementet, eller gå til en konkurrent.

- Vi håper de som tester det vil like det så godt at de kjøper et abonnement, sier Nils Katla, strategidirektør i Telenor.

Betaler for moroa
Det er nemlig Telenor som betaler for gildet. Selve pc-en må du selv betale for, men den innebygde støtten for turbo-3g står Telenor for, slik at pc-en ikke skal bli noe dyrere på grunn av denne enheten. Tidligere har slik støtte kostet over 2.000 kroner, men er nå nede under 1.000.

Katla er usikker på hvor stor respons Telenor vil få på produktet.

- Det er første gang vi gjør dette, sier han.

Turbo-3g gir foreløpig en makshastighet på 3,6 mbit/s. I praksis bør man regne med mellom 0,5 og 1 mbit/s, mener Katla. Telenor regner med å oppgradere nettet til neste år, så makshastigheten når opp i 7,2 mbit/s. Enhetene som er innebygget i Lenovo-pc-ene er klare for denne oppgraderingen og trenger ikke utskifting, lover Katla.

Enorm vekst
Lenovo og Telenor mener innebygget modem har mange fordeler fremfor usb-baserte innstikksmodemer. Foruten at usb-porten spares for mekanisk slitasje, gir det bedre batterikapasitet og mottaksforholdene blir bedre med innebygd antenne i skjermen.

Ved halvårsskiftet var det registrert rundt 180.000 mobile bredbåndskunder i Norge. Veksten er formidabel og frem mot 2010 kan over 1,2 millioner nordmenn ha tatt i bruk mobilt bredbånd, i følge analysebyrået Norsk Telecom

- Med en normal utskiftningstakt på tre år, vil de aller fleste bærbare jobbmaskiner og svært mange privateide maskiner ha innebygget mobil bredbånd i løpet av de tre neste år, sier Klausen i Lenovo.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.