Norsk politi grep natt til torsdag inn og avsluttet Greenpeace-aksjonen mot boreriggen Transocean Spitsbergen i Barentshavet, men Greenpeace fortsetter protesten mot Statoils nordligste prøveboring.

Greenpeace-skipet Esperanza blokkerer nå Statoils oljerigg Transocean Spitsbergen ved å okkupere det eksakte stedet Statoil planlegger å bore verdens nordligste leteboring, melder organisasjonen torsdag.

- Esperanza er et lite skip, men vi skal gjøre det vi kan for å holde oss på borestedet og stoppe Statoil fra å risikere Bjørnøya, sier arktisrådgiver Erlend Tellnes i pressemeldingen.

Venter svar

Statoil har fått tillatelse til å starte boringen, men ikke til å bore ned i oljeførende lag før Klima- og miljødepartementet behandler en klage fra Greenpeace.

Pressetalsmann i Statoil Morten Eek i Statoil viser til at riggen nå er på vei til lokasjon.

- Vi forholder oss til planen, og venter på en endelig avgjørelse fra klima- og miljødepartementet med tanke på klagen før vi eventuelt borer inn i noe oljeførende lag, sier Eek.

- Når venter dere svar på klagen?

- Det vil sikkert ta alt fra en dag til noe lenger tid, svarer Eek.

- Lovlig aktivitet

De syv aktivistene, som i nesten to døgn okkuperte Statoils rigg, ble fraktet med politihelikopter til Tromsø, men ingen skal ha blitt arrestert.

- Aksjonen er avsluttet og vi er godt fornøyd med myndighetenes håndtering. Det betyr at vi kan starte den lovlige aktiviteten som norske myndigheter har konsekvensutredet og åpnet for, sier Eek.

Les også:
- Nå våkner luksusmarkedet for alvor
Pantsatte barnas hus – rik igjen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.