De greske partiene har i årevis oppført seg som staten ved å ta opp flere og flere lån. I dag har de en samlet gjeld på nærmere 1,9 milliarder kroner.

Pasok og Ny demokrati, som de siste 37 årene har skiftet på å sitte med regjeringsmakten, har mest gjeld av alle.

Det konservative partiet Ny demokrati har en gjeld på drøyt 980 millioner kroner, mens sosialistene i Pasok skylder rundt 880 millioner kroner.

Det greske kommunistpartiet og det venstreorienterte partiet Syriza har også levd på lånte penger og har begge 40-50 millioner kroner i gjeld.

Kriserammede banker
Mesteparten av lånene er tatt opp i kriserammede ATEbank, der ledelsen vanligvis utnevnes av regjeringspartiet.

De to private bankene Marfin og Piraeus har også store beløp til gode hos de politiske partiene.

– Partiene har tatt opp overdrevent store lån og befinner seg nå i samme problematiske situasjon som den greske stat, slo innenriksminister Tassos Yiannitsis fast i desember.

– Dette har vi visst i mange år. Vi er et samfunn som har blomstret og som har utviklet og bygd sin velstand ved hjelp av lån, sa han.

Partistøtte
Partienes gjeld har vokst til tross for partistøtten fra staten, som i fjor var på godt over 400 millioner kroner.

I november beordret den greske riksadvokaten gransking av Ny demokrati og Pasok, etter påstander om at de to partiene hadde tatt opp lån mot sikkerhet i mange års framtidig partistøtte fra staten.

– Systemet med partistøtte er svært uheldig. Banklån til partier er den mest ekstreme form for korrupsjon, der banksjefer låner ut penger til partiene som har gitt dem stillingen, stikk i strid med interessene til aksjeeierne og skattebetalerne, sier lederen av det liberale partiet Den demokratiske alliansen, Dora Bakoyannis. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.