Denne artikkelen er eksklusiv for DNvinklubbs medlemmer:



Familien med den mest skandalepregede historien i Burgund er uten tvil Liger-Belair. Det hele startet i 1815 da en av generalene til Napoleon, Louis Liger-Belair, slo seg ned i Vosne-Romanée og kjøpte Château Vosne-Romanée fra 1610 og dets tilhørende vinmarker. Louis var en mann av handling, og domainet vokste raskt. Hans adoptivsønn Louis-Charles, som var hans søsters, giftet seg med Ludovie Marey som kom fra den kjente Marey-Monge-familien. De overtok og økte domainets eiendeler betraktelig. Ved Louis Charles’ død eide de over 60 hektar med vinmarker i Côte de Nuits. Blant dem var La Tâche, La Romanée, La Grande Rue samt parseller i Chambertin, Clos de Vougeot og kremen av premier cru-marker i området.



Arvekaos. Så i 1924 da Louis-Charles’ barnebarn Henri dør, og etterlater seg en enke og ti barn der alle skal arve likt, blir det kaos. Bråk innad i rekkene og hvem som vil og kan overta noe som helst, fører til en offentlig auksjon etter enkens død den 31. august 1933.

To av barna slår seg sammen og klarer å kjøpe tilbake hele La Romanée samt noen premier cru-marker, resten blir solgt.

– Den ene var min bestefar Michel, forteller Louis-Michel Liger-Belair, som driver domainet i dag.

– De hadde nok kjøpt mer om de hadde kunnet, men etter et århundrer med fråtsing og gambling var familiekassen tom.

– Min bestefar døde i 1941, og min far kunne ikke overta selv fordi han var general i forsvaret slik hans forfedre hadde vært. Resultatet ble at han leide ut vinmarkene.

– Da jeg var åtte år gammel, fortalte jeg foreldrene mine at jeg ønsket å bo i Vosne-Romanée når jeg ble stor. Min far svarte at da måtte jeg ta en utdannelse innen jordbruk.



 



Lag det du vil. I 2000 ankom så Louis-Michel Liger-Belair Vosne-Romanée, ferdig utdannet jordbruksingeniør og ønolog fra universitetet i Dijon.

Sakte men sikkert har han fått tilbake de bortleide markene, og i dag har han 8,7 hektar under sin kappe, hvorav 5,5 har han leid.

Hans mentor, Henri Jayer, ble en velkjent venn av familien. Han tok seg av nykomlingen i Vosne og ble til stor inspirasjon for unge Louis-Michel Liger-Belair.

– Av ham lærte jeg å være meg selv og ikke høre på alle andre, forteller han.

– Han lærte meg å være kompromissløs og selvsikker, og han sa alltid; «lag det du vil, du kan ikke selge stor vin du misliker»



Monopolisten. Louis-Michel Liger-Belair bruker 100 prosent nye eikefat på sine beste viner, han forteller at det har ingenting med om de er nye eller ikke å gjøre om vinen smaker av eik, det har med kvaliteten på fatene å gjøre, og hvem som lager dem.

– Det lærte jeg av Henri, forteller han.

Han eier hele La Romanée og leier 0,6 hektar i Echézeaux som er hans to grand cru-marker. I tillegg har han en mengde premier cru-marker, hvorav Aux Reignots, Les Chaumes og Les Suchots er de beste. I tillegg er hans monopol lieux-dits som befinner seg foran slottet midt i landsbyen, Clos du Château, verdt å få med seg.

Louis-Michel er den unge vinmakeren i Burgund i dag som lager viner med mest personlighet. De er klassiske, samtidig som nerve, klasse og finesse alltid er til stede. Store opplevelser ventes herfra i årene som kommer. Noe som viser igjen i prisene på vinene hans som har økt betraktelig de siste årene.

I Norge er disse bare å finne i et begrenset antall på spesialbestilling fra importøren. I Utlandet er de å finne i velassorterte vinbutikker.



 







La Romanée 0,85 hektar – monopol til Liger-Belair

Frankrikes minste appellasjon er denne nærmest mikroskopiske vinmarken som befinner seg rett ovenfor sin mer berømte nabo Romanée-Conti. Om de to noen gang har hørt sammen, er usikkert, selv om de lød under samme navn før prinsen av Conti kjøpte den sistnevnte. Navnet La Romanée har også et usikkert opphav, det kan være en hyllest til romerne, eller det kan komme fra ordet romanée som på gammel fransk betyr ’det beste’. Uansett så blir den ikke nevnt under det navnet før i 1651, tidligere het den Au Sentier du Prêtre og Au-dessus de la Romanée.

Louis Liger-Belair kjøpte marken på auksjon etter revolusjonen i 1791, og den er en av de ytterst få som den tidligere mektige Liger-Belair-familien eier den dag i dag.

Brun kalkjord med et høyt innhold av leire dominerer jordsmonnet som noen steder er iblandet mergel. Marken ble utleid til Régis Forey og tappet av Bouchard Père et Fils frem til 2005, Louis-Michel Liger-Belair overtok arbeidet med marken i 2002, hvor han i dag produserer noen av de beste vinene Burgund har å by på.



La Romanée Grand Gru 2009
Comte Liger-Belair
Burgund, Frankrike
Kroner 6300,- spesialbestilling
98 poeng
Moestue Grape Selections
noe lukket på duft med innslag av villbringebær, granatepler og tre. En pinoteksplosjon i munnen på smak med fyldig, bløt, saftig og sammensatt frukt kombinert med en fasinerende konsentrasjon. Nydelige lange og velbalanserte tanniner som følger hele samkskurven. Svært ung nå, og definitivt en vin som trenger mer tid på seg for å blomstre. Drikk fra 2025 til 2040. Passer til kalv, sopp og trøffel. MB

Echézeaux Grand Cru 2007
Comte Liger-Belair
Burgund, Frankrike
kroner 1156,- spesialbestilling
97 poeng
Moestue Grape Selections
Klassisk renraset burgunderduft med innslag av villbringebær, fioler, marsipan, trøffel, tre og granatepler. Fyldig og elegant på samme tid med en nervebunt av en frukt med en iboende og vibrerende syre kombinert med balanserte tanniner og en nærmest uendelig lengde. Drikk nå til 2022. Passer til sopp, trøffel og kalv. MB

La Romanée Grand Gru 2008
Comte Liger-Belair
Burgund, Frankrike
Kroner 3790,- spesialbestilling
97 poeng
Moestue Grape Selections
En vidunderlig klassisk og flott pinotduft med innslag av tre, modne bringebær og trøffel med hint av granatepler. Frisk syre og en nydelig saftig og mineralsk nerverik frukt på smak. Lange og pent balanserte tanniner på smak. Dette er vin av klasse, og en årgang som er mye mer tilgjengelig nå enn det 2009 er. Drikk nå til 2030. Passer til sopp, svin og kalv. MB

96640 Vosne-Romanée 1er Cru Aux Reignots 2009
Comte Liger-Belair
Burgund, Frankrike
Kroner 1 414,50 spesialpol
94 poeng
Moestue Grape Selections
Dufter noe reduktivt nå, med innslag av tre og bringebær. Nydelig konsentrasjon på smak med nerve, lengde og klassisk pinotfrukt. Det er en del eik her, som nok til bli mer integrert med litt tid i kjelleren. Drikk fra 2016 til 2030. Passer til sopp og kalv. MB

Vosne-Romanée 1er Cru Aux Reignots 2008
Comte Liger-Belair
Burgund, Frankrike
Kroner 772,- spesialbestilling
94 poeng
Moestue Grape Selections
Klassisk pinotduft med preg av villbringebær, voks, fioler, granatepler og tre. Sammensatt, fersk og saftig frukt på smak med lange og balanserte tanniner kombinert med en nerverik og nærmest vibrerende utgang. Drikk nå til 2026. Passer til sopp, trøffel og kalv. MB

Nuits-St-Georges 1er Cru Aux Cras 2008
Comte Liger-Belair
Burgund, Frankrike
Kroner 606,40 spesialbestilling
92 poeng
Moestue Grape Selections
Dufter av mørke bær med karakter av bringebær, voks, blomster og eik. Ung og uhyre fersk frukt på smak hvor eiken ikke er blitt helt intergert enda. Frisk syre og balanserte tanniner med en flott saftig og lang utgang. Vil trenge litt mer tid for å integrere eike bedre. Drikk fra 2015 til 2025. Passer til okse og sopp. MB
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.