Det går mot en ny skjebnesuke  for Hellas. På stranden utenfor Aten håper på frisøren Muchalis "Mike" Lympousis og kompisen Aiken på en gresk utmarsj fra eurosamarbeidet.

- Hvorfor skal vi fortsette å være en del av EU? Vi får ikke bestemme noe selv. Tyskland og de andre dikterer. Det hadde vært bedre for oss å være alene, sier Lympousis og kaster seg i bølgene.

-Vi er lei og vil bare at situasjonen skal ta slutt. Det er på tide å sette vår egen kurs, sier Aiken.

Stengte banker

Mens kameratene nyter ettermiddagsolen på stranden, forstetter det politiske dramaet i den greske hovedstaden. Hellas' statsminister Alexis Tsipras sier han har bedt sentralbanken anbefale kapitalkontroll og stengte banker mandag. En annen kilde sier den greske børsen heller ikke åpner.

Uttalelsene kommer etter at det greske rådet for finansiell stabilitet holdt krisemøte søndag kveld.  Noen timer tidigere besluttet den europeiske sentralbanken (ESB) å opprettholde nødfinansieringen av greske banker. Kundene har allerede tømt sparekontoene sine for milliarder av euro i frykt for at Hellas skal tre ut av eurosamarbeidet.

En bankkilde i Hellas sier til AFP søndag at 60 prosent av landets minibanker er gått tomme for penger, og i supermarkedene har hyllene begynt å tømes. På stranden i Aten mener Aiken at mener grekerne overreagerer. Han er mer bekymret for sitt eget mageflesk enn konsekvensene av en grexit

-  Jeg er ikke bekymret og tror vi kan klare oss, sier han

Muchalis
Muchalis "Mike" Lympousis og Aiken lekeslåss på en strand utenfor Aten. (Foto: Thomas Haugersveen)


 Ønsker seg tilbake til drakmer

Den greske nasjonalforsamlingen vedtok natt til søndag at det skal holdes folkeavstemning om EUs og IMFs krisepakke. En rekke meningsmålinger har vist at det greske folk vil beholde euroen, men ha slutt på kuttene.  Lympousis mener at Hellas ikke skal være medlem av eurosonen for enhver pris

-Det går en grense for hvor mange reformer vi kan akseptere. EUs kuttkrav kveler næringslivet og hemmer vekst. Med en egen valuta ville verdien av greske drakmer falt kraftig. Da hadde kanskje konkurranseevnen bedret seg, sier han.

Vil stemme ned kuttkrav

Før forhandlingene mellom Hellas og kreditorene i EU og IMF strandet, var det siste tilbudet en fem måneders forlengelse av det enorme låneprogrammet

Låneprogrammet og bistand på rundt 15,5 milliarder euro, inkludert de 7,2 milliardene som fortsatt står igjen i låneprogrammet. Men Hellas' statsminister Alexis Tsipras avviste vilkårene om nye kutt i pensjonene og offentlige lønninger, økt skatt på mat, kafeer og turisme, og fjerning av skattefordeler på de greske øyene som et forsøk på å «nedverdige et helt folk».

Lympousis mener betingelsene fra EU og lånegiverne er i overkant tøffe

–Jeg kommer til å stemme i mot gjeldsavtalen på søndag, sier han.

Les også:

De beste taxfree-vinene
Her er de beste kjøpene fra vinhyllene i taxfree-butikken på Gardermoen.
02:33
Publisert:

- Nordmenn har total mangel på eventyrlyst

- Må du betale for en jobb, da kan du være sikker på at det er noe galt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.