Dersom Hellas forlater eurosonen, vil det få forferdelige følger både for landets og innbyggernes økonomi, advarer USAs finansminister Jacob Lew.

Hellas har i snart fem måneder forhandlet med EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) om en utbetaling av drøyt 60 milliarder kroner fra kriselån de tidligere er lovet.

Kreditorene er ikke imponert over grekernes reformvilje, men en avtale må være på plass innen mandag da eurolandene samles til toppmøte om gjeldskrisen.

Dersom partene ikke kommer fra til enighet om en avtale, kan resultatet bli at Hellas forlater eller blir kastet ut av eurosonen, noe både USA og andre advarer mot.

– Det synes helt klart at for Hellas' del vil dette kunne resultere i en forferdelig, forferdelig økonomisk nedgang. Det vil ramme det greske folk, som vil måtte ta mesteparten av støyten, sier USAs finansminister Jacob Lew.

Han frykter også de globale følgene dersom dette skjer og oppfordrer partene til å vise fleksibilitet.

– Det vil få følger for markedene og jeg tror ikke at noen har lyst til å finne ut hvilke følger vi snakker om, sier Lew.

– Jeg oppfordrer derfor alle parter til å være fleksible, men tror at vi nå har kommet dit hen at det er opp til Hellas å snarest gi et svar som kan danne grunnlag for en avtale, sier han. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.