dn.no Vinguiden kan her presentere en rekke av Craig Whitsons spesialiteter.

Fra jazz til mat
Craig kom til Norge som jazzmusiker, ble trommeslager i Mods og etablerte landets første mexicanskinspirerte restaurant, Harry Pepper i Stavanger. Siden har det gått slag i slag. Restauranten han er mest kjent for i dag bærer hans navn; Craigs Kjøkken. Restauranten har i mange år vært en av de aller beste i Stavanger og på vinsiden har den ligget helt i tet i Norge.

Craig Whitson har flere kokebøker bak seg. Den mestselgende av dem er ”Far lukter svidd”, Norges første grillbok for nordmenn. Boken har solgt noenogtyvetusen eksemplarer. Nå kommer en ny bok hvor han tar oss med til røttene sine i Oklahoma, samtidig som han serverer mat som kan lages i Norge. ”Grillkongen Craig” er å finne i butikken i neste uke.

Ekte sørstatsmat
Craig er oppvokst med amerikansk sørstats-barbeque.

- Mens min mor alltid laget maten ellers, var det min far som grillet. Slik er det bare, menn griller i Statene som i Norge. Når det er sagt så var han flink. I tillegg vokste jeg opp med en familie som var mye ute og spiste. Og da gikk turen vanligvis til en av de mange lokale barbeque-restaurantene. Dette er noe jeg er vokst opp med, og med boken vil jeg ta leseren med tilbake til røttene mine samtidig som vi tilbereder mat som er mulig å få kjøpt råvarer til i Norge, sier Craig Whitson.

Nordmenn bør grille sjømat
- Det er ikke noe østers i Oklahoma?

- Nei, det er det ikke, det er den norske biten av boken.

- Jeg skulle ønske nordmenn kunne bli litt flinkere med grill, og ikke minst litt mer stolte av sine egne produkter. I Norge kan du få tak i verdens beste sjømat. Det er lett å grille sjømat, finnes ikke vanskelig. Til og med reinsdyr og elg kan grilles. Når jeg ser andres grilloppskrifter så ser jeg dessverre at det er et stykke igjen. Kanskje ikke noe rart så lenge norske kokker syntes grillmat er en fritidssyssel, mens ekte kokker skal holde seg på kjøkkenet.

Fett og godt

- Selv syntes jeg den beste maten kommer fra stykker som er fettrike som svinenakke og oksebryst. Det gir fantastisk grillmat. Det er vår cowboy-bakgrunn. Verdens beste grillmat kommer fra vedfyrt grilling i Sør-Statene. Cowboyene fikk solgt de beste delene av dyret og satt igjen med de såkalt dårligste delene. Det ble det grillkunst ut av.

Avskriver den sørlige halvkule
- Men det samme sier australere og søramerikanere også? Hva er forskjellen på en asado i Uruguay og Argentina og en barbeque i Oklahoma?

- Hvor er Australia? Kan de grille der? Har hørt australere skryte av at de er best i verden, men det blir bare tull. Andre kan si det samme, men de ulike smakstilsetningene vi har i Sør-Statene med hickory og ikke minst barbequesausene våre. De er unike. Langtidsgrilling gjør dessuten susen, sier Craig Whitson.

DVD og egne krydderblandinger
Senere i år kommer det også en DVD med ”Grillkongen Craig”. Mange av opptakene her er gjort i Oklahoma av Hans Eirik Voktor. Han har også tatt alle bildene i boken.

Til slutt sier Craig Whitson noe om hva han mener er forskjellen på "Grillkongen" i forhold til "Svidd": - Hvorfor en ny grillbok?? Det er klart at interessen for grilling har vokst, og fortsatt vokser. Enda viktigere for meg er at jeg har laget en enda bedre bok, med den erf#229en jeg har hatt de tre siste årene. Boken er mye større enn "Svidd", og design-messig og "konsept-messig" enda mer det jeg ønsker.

"Grillkongen Craig"
Versal Forlag
206 sider

349 kroner(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.