«Makrellen e komen» har i uminnelige tider vært blant de mest kjente sommertegnene på Sørlandet.

Nå kan det også bli et begrep på Grønland. Årsaken er en av de første åpenbare og store konsekvensene av klimaendringene på et lands økonomi.

For få år siden hadde ingen sett makrell i farvannene utenfor Grønland. Blant forskere var det så sent som for rundt ti år siden en stående vits om at makrellen en dag ville nå «helt til Grønland», skriver danske Videnskap.

Men nå er den der. Og det til gangs.

Det første eksemplar av makrell ble observert i favannene rundt Grønland i 2011, men derfra gikk det ifølge Videnskap unna.

I 2014 utgjorde makrellfisket ifølge nettstedet opp mot en fjerdedel av de totale eksportinntektene til Grønland.

Nettmagasinet Energi og Klima meldte i 2013 at det for første gang ble fisket store mengder makrell på Svalbard.

Interessant og skremmende

Makrell har lenge vært en av de artene som har vært mest fisket i verden, og har vært spesielt viktig for fisket i Danmark, Norge, Skottland, Irland, Holland og Island.

- Temperaturøkninger i vannet utenfor Øst-Grønland og i den strømmen som fører dem denne veien, er hovedårsaken til at Grønland er blitt et større og bedre habitat for makrellen. Det kom overraskende på alle at makrellene plutselig begynte å vandre denne veien, men nå er det en fast rute for dem, sier seniorforsker Teunis Jansen fra Grønlands Naturinstitutt og DTU Aqua til Videnskap.

Forskerne kan nå ifølge Videnskap ikke bli enige om makrellens emigrering først og fremst er interessant sett fra et biologisk synspunkt eller skremmende fra et klimaperspektiv. Det ingen er uenig i er at det så langt har vært svært positivt for økonomien på Grønland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Resultatene er virkelig ubehagelige


Tjener millioner på fiskeavfall dnPlus (DN+)

– Så lenge vi er under vann, gir folk faen magasinetPlus (DN+)

 
Fjorden, maybe magasinetPlus

- Anbefalt av DNtv:

Brexit på to minutter
23. juni skal britene avgjøre om de skal gå ut av EU eller bli værende.
02:00
Publisert:

Dette lager Rune Bjørneng når han er lei av å lage mat
Rune Bjørneng anbefaler å steke entrecôten til den er medium stekt slik at litt av det marmorerte fettet smelter. Men det er naturligvis en smakssak.
00:39
Publisert: