I 2012 akselererte krymping av Zachariæ Isstrøm, og smeltingen ble tredoblet. Breen mister nå 5 millioner tonn masse i året, ifølge en studie som er publisert i magasinet Science.

– Formen og dynamikken til Zachariæ Isstrøm er endret dramatisk de siste årene, sier hovedforfatter Jeremy Mouginot, som er forskningsassistent ved University of California, Irvine (UCI).

– Breen dumper store isfjell ut i havet, noe som vil føre til stigende havnivå i de kommende tiårene, sier Mouginot om funn basert på 40 år med innsamlede data om isens form, størrelse og posisjon. Varmere havvann fører til erosjon under breen, mens økt lufttemperatur gjør at den smelter raskere på overflaten.

– Isstrømmen angripes både nedenfra og ovenfra, og den brytes opp i biter, sier professor Eric Rignot ved UCI.

En annen stor bre i nærheten, Niooghalvfjerdsbreen, smelter også, men ikke like raskt. Studien sier at de to breene til sammen «utgjør 12 prosent av isen på Grønland og vil presse opp havnivået med rundt en meter dersom de kollapser fullstendig».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Årets julebord i UD blir vegetarisk

 
Økt temperatur kan bremse produktiviteten i Sørøst-Asia  

– Havstigning kan sluke Miami og New Orleans