Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, som nettopp i disse dager er på besøk på Grønland, sier at hun virkelig håper at meldingene fra Washington om å kjøpe Grønland ikke er alvorlig ment.
– Grønland er ikke til salgs. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håper at dette ikke er noe som er alvorlig ment, sier Frederiksen til den grønlandske avisen Sermitslaq.
En av Donald Trumps nære medarbeidere bekreftet søndag at presidenten faktisk vurderer å kjøpe Grønland, selv om Grønland selv fastholder at øya ikke er til salgs.
– Jeg bare sier at presidenten, som har litt peiling på eiendomskjøp, ønsker å ta en kikk på Grønlandskjøpet, sier Larry Kudlow til Fox News søndag.
– Danmark eier Grønland. Danmark er en alliert. Grønland er et strategisk sted. De har mange verdifulle mineraler, sier han videre.
Bød 1,3 milliarder
Til tross for at både Grønland eller Danmark avviser et salg, er diskusjonen allerede i gang om hvor mye USA i tilfelle må betale for Grønland.
– Alt har en pris, og Grønland er ikke noe unntak, skriver MarketWatch.
Det påpekes imidlertid at USA allerede har forsøkt å kjøpe Grønland to ganger uten hell, og at prisen dermed som et minimum må overgå tidligere bud.
Sist USA prøvde å kjøpe Grønland i 1946 ble det diskutert en pris på 100 millioner dollar. Justert for prisstigning utgjør dette rundt 1,3 milliarder dollar i dagens penger.
Økonom Jason Barr ved Rutgers University sier til MarketWatch at hva dagens pris for Grønland ville bli, er helt avhengig av hva Trump ønsker å bruke øya til. Skal han bygge ut de 20 prosent av Grønland som ikke er dekket av isbreer?
Eller er USA kun interessert på grunn av den forsvarsstrategiske posisjonen til landmassen?
I 2014 kalkulerte Barr verdien til Manhattan-øya i New York til 1740 milliarder dollar.
– Det var enkelt med Manhattan fordi hele øya er eiendom. Det er ikke noe gull under gatene med mindre noen mister en ring, sier Barr.
Grønland er omtrent tre ganger så stor som staten Texas, men mesteparten er foreløpig dekket av is og kan ikke utvikles til eiendom. Øya er imidlertid rik på naturressurser og mineraler.
Avviser ideen
Men både Grønlands landsstyreformann Kim Kielsen og Danmarks statsminister Mette Frederiksen, som søndag og mandag er på besøk på Grønland, gjør det klart at øya ikke er til salgs.
– Det er mange viktige ting å snakke med grønlandske politikere om, men et eventuelt kjøpstilbud fra USA er ikke en av dem, sa Frederiksen etter at hun søndag ankom Nuuk på sitt første besøk som statsminister.
– Det er en absurd diskusjon, og Kim Kielsen har selvfølgelig gjort det klart at Grønland ikke er til salgs, og der stopper alt snakk om det, sa hun til DR.
Under besøket kommer Arktis uansett opp som tema, siden Trump skal møte Kielsen og lagmannen fra Færøyene når han i begynnelsen av september besøker Danmark.
Det var i forrige uke at Wall Street Journal meldte at Trump hadde snakket om å kjøpe Grønland og bedt sine medarbeidere undersøke mulighetene.
Perverst
Søren Søndergaard fra Enhedslisten mener at Frederiksen må avlyse Trumps besøk i september om han en gang til fremfører sine perverse lyster om å ville kjøpe Grønland. Han kaller Trumps utspill en åpenbar provokasjon.
Forslaget om å avlyse besøket møter ikke forståelse hos regjeringens andre støtteparti, De Radikale.
– Det er en vanvittig melding fra den amerikanske presidenten. Men nettopp derfor har vi bruk for å snakke med ham om hvordan vi håndterer Arktis i fremtiden, sier De Radikales utenrikspolitiske talsmann Martin Lidegaard.
I forrige århundre var USA også inne på tanken å kjøpe Grønland, men den danske regjeringen avviste ideen.
I selvstyreloven for Grønland fra 2009 er det fastslått at grønlenderne er sitt eget folk. Derfor kan Danmark heller ikke selge Grønland, selv om det skulle komme på tale.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.