Onsdag kveld meldte det børsnoterte solkraftsleskapet Ocean Sun at deres flytende anlegg ved vannkraftverket i Banja i Albania er alvorlig skadet og delvis sunket.

Aksjen falt bratt da handelen åpnet på Oslo Børs, og er ned 14 prosent ved 12-tiden.

– Vi prøver nå å bidra til å få oversikt over situasjonen. Dette er oppi fjellene, og ligger ganske uveisomt til, men det er folk som jobber på skadestedet for å berge verdier, sier administrerende direktør Børge Bjørneklett.

Så vidt han har tatt rede på fra Norge er det strukturelle skader på anlegget.

Startet drift forrige uke

De flytende solcellene skal levere strøm til Statkrafts vannkraftreservoar i fjellene, og den skadde flyteren er en av fire planlagte. Anlegget åpnet for drift onsdag forrige uke, med den albanske infrastrukturministeren Belinda Balluku som hedersgjest:

Det er foreløpig ikke kjent hva som forårsaket havariet.

Børge Bjørneklett er sjef i og gründer av Ocean Sun.
Børge Bjørneklett er sjef i og gründer av Ocean Sun. (Foto: Ocean Sun)

– Vi vet det var et plutselig, veldig kraftig uvær over en kort periode, nærmest en whiteout. Det er beskrevet som en slags skypumpe. Dette skal normalt ikke være noe problem for oss, sier Bjørneklett.

Han sier Ocean Suns anlegg er konstruert for å tåle miljøpåkjenninger, og viser til et flytende solcelleanlegg konstruert midt i tyfonbeltet utenfor kysten av Filippinene som skal stå mot inntil 20 tyfoner årlig.

– Uten at jeg skal forskuttere noe kan det være kastevinder eller tunneleffekter oppe i fjellene som vi ikke har tatt høyde for, sier Bjørneklett.

Tillit på spill

Verdien på anlegget som er delvis sunket er noen millioner kroner oppgir han.

– Det som står på spill for Ocean Sun nå er tilliten fra kundene og markedet. Det som blir viktig er vår håndtering av situasjonen og at vi klarer å ta lærdom av det. Jeg må understreke at det ikke er fare for miljøutslipp i forbindelse med dette, og at vi er veldig lei oss for det som har skjedd, sier Bjørneklett.

Lokale myndigheter er varslet om hendelsen.

– Det er Statkraft-personell sammen med noen innleide ressurser som jobber på stedet. De er i gang med å få oversikt over situasjonen og finne løsninger for å redde verdier, sier pressetalsperson Lars Magnus Günther i Statkraft.

Han påpeker at det dreier seg om et forsknings- og utviklingsprosjekt.

– Det er sånn sett et lite prosjekt, og hendelsen har ikke påvirkning på kraftforsyning lokalt, sier Günther.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.