På vegne av partnerne på Shtokman, la Totals Shtokman-sjef Heré Madeo frem de foreløpige planene for Shtokman-utbyggingen på Strategikonferansen i Stavanger tirsdag.

- Prosjektet er i en meget tidlig fase, og det er mye som ikke er bestemt ennå, og mye jeg ikke kan avsløre, innledet Madeo.

Men noe nytt hadde han å fortelle. Selv om plattformtypen ikke er bestemt, gikk det klart frem av plansjene at det står mellom en Spar-plattform og et flytende produksjonskip.

Spar eller skip?
- Det er ikke bestemt hvilke av disse det blir, sa han og pekte på en plansje der det var en Spar-lignende plattform og et



Hold deg oppdatert på oljenyheter -

Sett DN Energi.no som din startside!

produksjonsskip.

Det aller meste av det leverandørindustrien i salen var interessert i, fikk de ikke svar på, men produksjonsambisjonene er klare; Det skal produseres 23,7 milliarder Sm3 i året , som tilsvarer 400.000 fat oljeekvivalenter, sa Madéo.

Shtokman er vurdert til å inneholde 3700 milliarder Sm3 gass. Produksjonen skal fordeles likt på LNG-eksport og rørledning til det europeiske markedet etter at fem prosent er levert til det lokale markedet. Vannet skal skilles fra gass og kondensat på plattformen, for så å sendes i en kraftig rørledning til land.

Leder veien
- Shtokman er et prosjekt av verdensklasse. Det er et prosjekt som skal sikre leveransen til det europeiske gassmarkedet i lang tid, sier han.

- Det er også et særdeles viktig prosjekt fordi det kommer til å lede veien inn i olje og gassproduksjon i arktiske strøk, sier han.

Han understreker at utviklingen av feltet er full av utfordringer, men tviler ikke på prosjektet.

- Jeg er helt overbevist om at dette blir vellykket, sier han.

Prosjektgruppen vet også litt om hva de har i vente:

- Det er boret syv prøvebrønner så langt. Og alle er veldig lovende. Det er en svært høy kvalitet på gassen, det er lavt co2-nivå og lite annen forurensning, avslører han.

Og de har allerede fått noen erf#229er som gruppe.

- Jeg kan love dere at dette er tre forskjellige kulturer. Med Gazprom, StatoilHydro og Total i samme prosjekt er det helt klart tre kulturer som møtes, sa Madeo, med et bredt megetsigende smil. Men la til:

- Det er noe vi skal dra fordeler av.

Shtokman-feltet vil trolig bygges ut gjennom tre til fire faser. Utbyggingen kan inkludere opptil fire plattformer. Sevmorneftegas har estimert at det vil bores 156 brønner på feltet. Shtokman ligger 600 kilometer fra kysten, og på 350 meters havdyp. LNG-anlegget skal bygges 100 kilometer fra Murmansk, i Teribeka, og første LNG skal sendes ut i 2014. Først leveranse via rørledning er planlagt i 2013.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.