– Jeg er bekymret for utvikling til Norge videre, sier Frode Eilertsen.

Frem til i sommer ledet han Schibsteds enhjørningslaboratorium, som skulle finne selskapets neste Finn.no.

Nå har han samlet 13 av Norges mest profilerte gründere, samt én engleinvestor, bak et opprop til politikerne hvor de krever en betydelig opptrapping av ambisjonene for Gründer-Norge.

Blant kravene er et eget digitaldepartement, programmering som obligatorisk fag i grunnskolen, et superfond på 10 milliarder kroner til investeringer i gründerbedrifter, samt å vri to prosent av Oljefondet over mot investeringer i privateide vekstselskaper.

Se hele listen nederst i saken. Følg saken ved å like DNgründer på Facebook.

Milliardær og Tapad-gründer Are Traasdahl er blant gründerne som fronter oppropet.
Milliardær og Tapad-gründer Are Traasdahl er blant gründerne som fronter oppropet. (Foto: Johannes Worsøe Berg)
 

Bekymret for mer enn næringslivet

Eilertsen hevder det hele handler om mer en rammevilkårene til en del av norsk næringsliv. I en fremtid hvor teknologiselskaper trer inn i stadig nye deler av livet vårt, kan de også i større grad komme til å definere reglene i samfunnet.

Da bør det være grunn til uro om ikke Norge er i front, mener Eilertsen.

– Det skjedde to ting kort tid etter hverandre som fikk meg til å gjøre dette. Det ene var Facebook og Espen Egil Hansen (Aftenpostens sjefredaktør journ.anm.). Man erklærte seier fordi et privateid selskap lot statsministeren vår republisere et bilde, samtidig som det i realiteten var Facebook som satt grensen for norsk ytringsfrihet, uavhengig av norsk grunnlov, regjering og høyesterett, sier Eilertsten.

Før han fortsetter:

– Uroen gikk til reell bekymring da jeg så statsbudsjett. Det var ganske tydelig for meg at norske politikere, og da spesielt de som lagde statsbudsjettet, ikke har tatt innover seg skiftet i verden.

 

25 ganger så store ambisjoner

Noen av kravene står allerede på den politiske agendaen.

Det finnes i dag et politisk flertall for gründernes skattmessige krav som endringer i opsjonsbeskatningen og skatteincentiver for å invester i gründerbedrifter.

Andre krav ligger langt fra dagens ambisjonsnivå.

Gründerplanen regjeringen la frem i 2015 var på 400 millioner kroner. Fondkravet fra gründerne alene er 25 ganger større i kroner og øre.

Er det realistisk å få gehør hos politikerne?

– Det man har laget her er et manifest med en del bakgrunnsfakta og en rekke skisserte tiltak. Dette er store tanker som hadde vært fantastiske for landet. Samtidig er jeg bekymret for implementeringen når man ikke klarer å gjøre ting som å regulere om så Uber blir lov eller å fikse opsjonsbeskatningen, sier gründer Karl Alveng Munthe-Kaas i Kolonial.no, som er en av de som har signert oppropet.

Før han fortsetter:

– Jeg ser noen lyspunkter. Det er partier som har satt opp egne teknologiavdelinger. Det burde samtlige partier ha, og de burde møte hverandre. Mye av dette handler ikke om partipolitikk, det handler om kunnskap. Dette er ikke en politisk avveining, det handler bare om å skjønne det.

Her er gründernes tolv krav:

  1. Etabler et digitaldepartement med sterk forankring hos statsministeren
  2. Oppgrader samfunnets digitale grunnstruktur og evne til å møte digital disrupsjon gjennom en ambisiøs nasjonal digital plattform
  3. Katalyser innovasjon ved å gi norske bedrifter og gründere sikker og effektiv tilgang til verdifulle data og funksjonalitet (api-er)
  4. Bruk statens betydelige innkjøpsbudsjetter til å understøtte innovasjon og nystartede bedrifter
  5. Gjør programmering til et obligatorisk fag i grunnskolen
  6. Sats kraftig på kompetansebygging innenfor teknologi-sektoren
  7. Gjør det mulig for norske bedrifter å rekruttere nødvendig utenlandsk høykompetent arbeidskraft til Norge
  8. Gjør det enklere å etablere ny virksomhet – fjern friksjon i oppstartsfasen
  9. Gjør det attraktivt å investere i teknologi-startups
  10. Muliggjør bruk av opsjoner
  11. Alloker 2% av oljefondet til venture- og startup-investeringer – gjennom verdens ledende venturekapitalfond og gjennom direkte investeringer i modne før-børs selskaper.
  12. Som del av dette, etabler et norsk super-fond på 10 milliarder over 10 år som sikrer vår velferdsstat – et norsk-basert og norsk-fokusert venturefond uten sedvanlig politisk handicapping, og med en organisasjon, kompetanse, mandat, strategi og kapital som gjør det mulig å operere og investere på høyde med globale aktører.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om stigende boligpriser, jublende aksjonærer i landets største bank og hvorfor det er glade dager for forbrukerbankene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

00:00
Publisert:

Johaug: Jeg hadde ikke klart dette uten Nils Jakob
Therese Johaug forteller hvor mye støtten fra det norske folk, lagvenninnene og ikke minst kjæresten har betydd i den tunge perioden.
14:10
Publisert: