Kvinner er nærmest fraværende blant teknologigründere, viser nye tall.

Også i resten av gründer-Norge er skjevheten stor. Totalt er kun 28 prosent av alle som starter bedrift for seg selv, kvinner.

Mæland: Mer konkurranse i helse gir flere gründere

Bransjeorganisasjonene og gründere mener mer må gjøres ved universitetene og i skolen for å få kvinner til å starte egne bedrifter.

Næringsminister Monica Mæland har derimot sin egen løsning: mer privat helsevesen.

– Hvis vi kan få opp konkurransen i helse og sosial-sektoren i dag, tror jeg man kunne få flere kvinnelige gründere, sier Mæland.

LES OGSÅ: Da huset holdt på å ryke, var det sønnen (9) som trådte til for teknologigründer Janne Sande Mathisen

Syv av ti offentlig ansatte er kvinner

– For det første er ikke dette et særnorsk problem. Dette er et problem i alle land vi sammenligner oss med, sier Mæland.

– Så er det sånn at vi har et kjønnsdelt arbeidsmarked hvor kvinner dominerer det offentlige – og særlig helsesektoren.

I 2013 var syv av ti offentlige ansatte kvinner, ifølge SSB.

– Helsesektoren er noe kvinner dominerer og har stor kunnskap om. I dag har det offentlige monopol på mye av det, men vi vil slippe flere til, sier Mæland.

Det statlige investeringsselskapet Investinor har gått gjennom alle selskapene de har vurdert siden 2009. Kun 16 hadde kvinnelig leder, styreleder eller oppfinner.
Det statlige investeringsselskapet Investinor har gått gjennom alle selskapene de har vurdert siden 2009. Kun 16 hadde kvinnelig leder, styreleder eller oppfinner. (Foto: DN)

Bruker en halv milliard offentlige kroner på privatisering

Regjeringspartiene er igang med en større privatiseringsreform i helsesektoren (se faktaboks) kalt «Fritt behandlingsvalg». Til sammen vil Solberg-regjeringen ha brukt 550 millioner offentlige kroner på privatiseringsreformen innen utgangen av 2016.

Mæland sier «det handler om å ønske valgfrihet innenfor noen sektorer».

Vil gjøre det lettere å handle med det offentlige

Foruten mer privatisering, vil Mæland også gjøre det enklere å være en privat aktør som selger til det offentlige.

 – Jeg tror de offentlige innkjøpsreglene er med på å bestemme. Det oppleves veldig vanskelig å være tilbyder til det offentlige, sier hun.

Og fortsetter:

 – Jeg har satt i gang et stort arbeid for å forenkle offentlige innkjøpssystemer. Det tror jeg også vil kunne møte kvinner, fordi mange av dem skal levere til det offentlige.

Mæland mener også at det ligger kvinnefremmende tiltak i gründerplanen hun la frem, sammen med finansminister Siv Jensen, i oktober.

– Vi er opptatt av egne mentorordninger for kvinner. Det tar vi tak i i gründerplanen, hvor vi gjennom Vekst-programmet skal få frem flere kvinnelige gründere.

Lager aksjeanalysens Spotify

I serien «DNs Pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Måten aksjeinformasjon og aksjeanalyser deles på i dag er gammeldags, dyr og lite oversiktlig, mener gründerne bak Islero. De forsøker å lage aksjeanalysenes svar på Spotify – en nettplatform hvor investorer og småsparere kan abonnere på analyser og aksjetips.

Lager aksjeanalysens Spotify
I serien «DNs Pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.
01:23
Publisert:

Sjokkerende lave tall: Kvinneandel på 0,99 prosent blant norske teknogründere

Amerikansk investor vil bygge norske arbeidsplasser - men får ikke bli

Gründerblogg: Derfor bør din neste idé IKKE være en app(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.