I dag risikerer du millionskattesmell ved salg av selskapet ditt om du blir værende i bedriften.

Grunnen er at du risikerer du at skatteetaten går inn og sier at om det finnes en resultatavhengige del av salgssummen, skal det skattes som lønn. Da heves skattesatsen fra 27 til 47 prosent.

Men reglene for når det skjer er så uklare at et av Norges støre advokatfirmaer, Simonsen Vogt Wiig, sier de ikke lenger kan klientene sine skikkelige svar på hva de må forvente å skatte når de selger selskapet.

Les bakgrunnen for saken: Du risikerer millionskattesmell ved salg av selskapet

– Det er en drøy uttalelse, når det kommer fra et av Norges mest respekterte firma, sier nettsamfunn-gründer Erling Løken Andersen.

Han er nå så lei av det han mener er uklare skatteregler at han nå truer med å opprette sitt neste selskap i utlandet.

Seks år lang uavklart rettstvist

– Det er ikke ment som noen sutrete trussel. Men dette er en problemstilling som norske bedrifter står overfor hver eneste dag.

– Det handler om at man skal kunne bidra til fellesskapet på en forutsigbar måte, sier Andersen.

I 2008 solgte han nettsamfunnet Biip til Nettavisen og Egmont. Syv år etter sitter han fortsatt fast i en rettsprosess som har pågått siden 2009 og vet ennå ikke hva han må skatte.

Andersen var først klient hos Simonsen Vogt Wiig, før han tok saken videre selv.

– Jeg skjønner ikke hvorfor Finansdepartementet skal gjøre seg til motstander av en mer forutsigbar skattepolitikk når det kommer et så klart ønske fra gründere og entreprenører, sier Andersen.

Og fortsetter:

– Det er helt bingo om man blir vurdert for earn out-beskatning eller ikke.

– Hva skjer hvis jeg må regne med å selge selskapet mitt til 47 prosent skatt i Norge eller til fem prosent på Gibraltar. Hva blir det tvingende nødvendige valget for gründere som bygger bedrifter da? Da starter jeg ikke mitt neste firma i Norge, så enkelt som det.

  – Først trodde vi at vi skulle skatte basert på 27 prosent. Så fikk vi vite at det var 47 prosent. Så har de moderert seg og funnet en mellomting. I den femårsperidoen da har vi levd i en rettsløshet hvor vi ikke har noe å bygge noen som helst antagelser på, sier Erling Løken Andersen.
  – Først trodde vi at vi skulle skatte basert på 27 prosent. Så fikk vi vite at det var 47 prosent. Så har de moderert seg og funnet en mellomting. I den femårsperidoen da har vi levd i en rettsløshet hvor vi ikke har noe å bygge noen som helst antagelser på, sier Erling Løken Andersen. (Foto: Adrian Nielsen)
 

– Vil se til andre land

– Ingen er tjent med skattemessig utrygghet. En grunnpilar for all verdiskaping er forutsigbare rammevilkår. Skattepolitikken er en av de viktigste grunnpilarene, sier Andersen.

Og fortsetter:

 – Dersom norske entreprenører ikke har den tryggheten, er det naturlig at de vil se til andre land.

– Det handler ikke om prosenten, men om tryggheten.

Avviser å se på saken

Kontrolldirektør Erik Nilsen i Skatteetaten Skatt øst hevder Skattetaten tilbyr forhåndsavklaringer (bindende forhåndsuttalelser, eller BFU).

Finansdepartementet står fast på sitt standpunkt om at det finnes et godt regel- og lovverk, men modererer seg fra å hevde at Skattekontoret kan gi bindende forhåndsuttalelser til å si at man kan be om «veiledende uttalelser».

– Det er for tiden ingen planer om å nedsette et eget utvalg for å vurdere problemstillingen nærmere, sier statssekretær Jørgen Næsje i Finansdepartementet.

 

– Ikke i kontakt med virkeligheten

Svarene får Andersen til å tenne:

 – Det vitner om at man ikke har kontakt med virkeligheten og ikke forstår de komplekse problemstillingene knyttet til earn out. Nå er det en skjønnsmessig vurdering i hvert enkelt tilfelle. Det er ikke slik man kan ha det. Når man selger et firma, må man kunne kreve av staten at man vet nøyaktig hva man kommer til å måtte betale i skatt. 

– Det er i praksis, ikke i teorien, en rettsløshet i perioden fra man selger til de foretar en korrigering.

NB: Da Biip ble solgt, var skattesatsen på vanlig gevinst 28 prosent, men den er senere blitt senket til 27. Tallet 27 er brukt konsekvent i artikkelen for å unngå unødvendig forvirring.

Lager aksjeanalysens Spotify

I serien «DNs Pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Måten aksjeinformasjon og aksjeanalyser deles på i dag er gammeldags, dyr og lite oversiktlig, mener gründerne bak Islero. De forsøker å lage aksjeanalysenes svar på Spotify – en nettplatform hvor investorer og småsparere kan abonnere på analyser og aksjetips.

Lager aksjeanalysens Spotify
I serien «DNs Pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.
01:23
Publisert:

Sjokkerende lave tall: Kvinneandel på 0,99 prosent blant norske teknogründere

Gründerblogg: Derfor bør din neste idé IKKE være en app(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.