Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Utvikler alpin-app: Norselab-ledelsen, her ved investor og styremedlem Aksel Lund Svindal (t.v.), administrerende direktør Kjetil Olsen, og grunnleggerne Christian Lundvang og Yngve Tvedt (t.h.). Foto: Fredrik Bjerknes
Utvikler alpin-app: Norselab-ledelsen, her ved investor og styremedlem Aksel Lund Svindal (t.v.), administrerende direktør Kjetil Olsen, og grunnleggerne Christian Lundvang og Yngve Tvedt (t.h.). Foto: Fredrik Bjerknes les mer

Aksel Lund Svindals nye gründerkarriere

Idrettsstjernen vil utvikle oppstartsselskaper. – Den som jobber hardest vinner, sier han om gründertilværelsen.

Det norske gründerselskapet Norselab fikk i sommer alpinprofilen Aksel Lund Svindal med på laget. Selskapet har som mål å utvikle og selge oppstartsselskaper, og ble startet av de norske gründerne og barndomsvennene Yngve Tvedt og Christian Lundvang.

Norselab

Norsk startupstudio, grunnlagt av nordmennene Yngve Tvedt og Christian Lundvang. Alpinprofilen Aksel Lund Svindal har senere kommet inn som eier og investor.

Administrerende direktør i selskapet er Kjetil Olsen, som også er partner i selskapet.

Norselab utvikler selskaper med mål om videresalg, og er blant annet investert i følgende selskaper:

 • Skioo
  Skibetalingstjeneste startet i Sveits. Skal nå satse på det norske alpinmarkedet.
  Har hentet 24 millioner kroner i investeringer.
 • Concilio Labs
  USA-basert selskap som utveksler informasjon mellom gjester og hoteller.
  Norselab eier 80 prosent av selskapet, som har hentet inn rundt 4,2 millioner kroner i investeringer.
 • Documaster
  Oslo-basert databehandlingsløsning myntet på bedriftsmarkedet.
  Norselab eier 75 prosent av selskapet, som har hentet inn rundt seks millioner kroner i investeringer.

Kilde: Selskapet

Vis mer

- Jeg synes det er spennende å være med på å bygge opp selskaper, og dette er noe jeg ønsker å være med på lenge, sier Svindal om sitt nye karrierevalg.

Les mer om hva som rører seg i Gründer-Norge på DNgründer.

Satser på alpin-app

Norselabs største prosjekt er Skioo, en mobilapplikasjon som formidler betalingsløsninger i alpinanlegg. Den er allerede tatt i bruk av rundt 50 anlegg i Sveits, der Skioo først ble grunnlagt i 2012.

- Jeg hørte først om Skioo for rundt et år siden. Jeg dro til Sveits for å møte med Yngve i januar, og etter det har ting bare ballet på seg, sier idrettsprofilen, som selv både har investert i, og bidratt til utviklingen av, appen.

Første investeringsrunde var på 1,3 millioner svetiserfranc for oppstarten i 2012, og i andre runde i sommer hentet Skioo inn 1,5 millioner sveitserfranc. Til sammen utgjør det omtrent 24 millioner kroner etter dagens kurs.

- Det er motiverende å jobbe når man selv har en eierandel. Da er du med på en eventuell oppside, og tar samtidig risikoen om det går galt, sier Svindal.

Kontorlokaler: Avbildet er administrerende direktør i Norselab, Kjetil Olsen (t.v.), grunnleggerne Christian Lundvang (i midten) og Yngve Tvedt avbildet i Norselabs kontorer i Oslo. Foto: Fredrik Bjerknes
Norselab-ledelsen, fra venstre: grunlegger og partner Christian Lundvang, investor og styremedlem Aksel Lund Svindal, grunnlegger og seniorpartner Yngve tvedt og administrerende direktør Kjetil Olsen avbildet på Norselabs takterasse i Oslo. Foto: Fredrik Bjerknes

Aksel Lund Svindal ser likheter med idretten

Svindal ble med på eiersiden i Norselab i sommer, og sitter i styret i selskapet. Han ser for seg å kunne bruke sin bakgrunn som idrettsutøver i sin nye karriere.

- Jeg ser mange likhetstrekk mellom å bygge opp selskaper og det å være idrettsutøver. Du har ansvaret for egen prestasjon, og ingen andre å skylde på om du feiler. Det er det samme som i idrett; om jeg gjør det bra og vinner, er det jeg som får betalt for det. Om jeg ikke presterer er det meg det går utover, sier han.

- Jeg har også inntrykk av at denne bransjen er rettferdig på samme måte som idretten; det er den som jobber hardest som vinner, sier Svindal.

Mer om Svindals gründerfilosofi: – Comeback burde applauderes i næringslivet også

Tøff start

Tildigere i år ønsket Norselab-gjengen å hente inn nye investorer for å utvikle Skioo videre, og få innpass i det norske markedet. Etter en måneds investorjakt i Mellom-Europa, ga Norselab-gründerne opp og flyttet satsingen til Norge.

- Da vi holdt på i Sveits var det en skuffende prosess å finne investorer til Skioo. Vi brukte mye energi på å selge inn Skioo til investormiljøer i Mellom-Europa, men de var ikke interessert i å forstå forretningsmodellen eller lære seg å kjenne menneskene bak selskapet, sier Tvedt.

Etter en uke i Norge var investorjakten over, og nå satser Norselab-gründeren på at 100.000 skiturer vil være betalt med appen innen skisesongen er over.

Gründere i en fallende bransje

Det globale alpinmarkedet er inne i en nedgangsperiode. En oversikt over alpinmarkedet fra 2014 viser at antall skidager falt med omtrent fem prosent i verdens største alpinmarked, Alpene, forrige skisesong. Det svenske selskapet Skistar, som driver en rekke store alpinanlegg, står bak oversikten.

- Gjennom Skioo har vi ikke bare utviklet en bedre løsning for betaling, men vi har også gjort det lettere for skikjørere å betale for hvor mange turer de tar, i stedet for å betale unødvendig mye fordi man er usikker på hvilket skipass som dekker sitt behov, sier Tvedt. Han ser på utfordringene i bransjen som en mulighet for nyskapning og innovasjon.

Skioo lar også alpinanleggene hente inn informasjon om kjøremønster og betalingsmønster hos kundene, som gründerne selv mener vil gjøre det lettere å skreddersy tilbud og priser ut fra kundepreferanser, vær og sesonger.

- Vi tror dette vil gjøre det lettere for alpinanleggene, som i dag er inne i en vanskelig periode globalt, sier han.

Har du tips til gode gründerhistorier? Ta kontakt med DNgründer på tips@dn.no.

Nå skal alle kunne booke sitt private band

I serien «DNs Pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Hvor finner du artistene som er flinke nok til å kunne spille i bryllupet ditt, men samtidig ukjente nok til at du kan ta deg råd til dem? Inspirert av delingsøkonomien vil Lydelig vil koble usignerte artister med spillejobber.

Les mer her.

Kim kjører Uber, leier ut rom på Airbnb og har startet et vaskeselskap uten ansatte

Sjokkerende lave tall: Kvinneandel på 0,99 prosent blant norske teknogründere

Gründerblogg: Derfor bør din neste idé IKKE være en app

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter