Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

- Flyktningene trenger ikke flere dunjakker eller sko. De trenger en jobb

Derfor har gründer og investor Chris Rynning laget en app som skal hjelpe dem raskere ut i jobb.

- Flyktningene trenger ikke flere dunjakker eller sko. For å lykkes med integrering, trenger de en jobb, sier investor og Mojob-gründer Chris Rynning til DN.

Den norske investoren har nettopp vendt tilbake fra Kina, og snakker ivrig om den enorme flyktningstrømmen som nå inntar mange land i Europa.

I likhet med tusenvis av andre nordmenn har han stilt seg spørsmålet: hva kan jeg gjøre for å hjelpe disse menneskene?

Løsningen var relativt nær for Rynning. Svaret åpenbarte seg under en samtale med forretningsrelasjonen Arne Hjeltnes.

- Vi kom opp med at vi kan gi dem en jobb. Da var veien kort, sier Rynning.

Oppdatert app

Som én av gründerne bak jobbsøker-appen Mojob, som er lastet ned over 50.000 ganger, hadde han allerede teknologien på plass. Appen fungerer som et bindeledd mellom bedrifter og jobbsøkere.

- Her er en mulighet for oss til å gjøre en forskjell. Flyktingene som kommer, kommer ikke med laptop eller LinkedIn-profiler. De kommer med smarttelefoner. Det er den teknologiske plattformen de behersker og har tilgang til, forklarer Rynning.

For å optimalisere appen og legge til rette for at flyktinger og asylsøkere lettere skal kunne finne oppdrag og småjobber, har han tilført appen funksjonen «Give a Job».

Her kan både bedrifter og privatpersoner lyse ut enkle arbeidsoppgaver til flyktninger - alt fra snømåking til servitørjobber.

Fakta om Mojob:

Jobbsøker-app med formål å formidle arbeidstakere til relevante jobber.

Mojob versjon 1 er lastet ned 50.000 ganger i Norge, og har toppet nedlastningslister i både Norge og Danmark.

Appen har rundt 40 prosent markedsandel i urbane strøk blant ungdom mellom 13 og 25 år som leter etter arbeidserfaring eller en ny form for å tjene ekstra penger.

Den nye versjonen har fått flere teknologiske nyvinninger, deriblant en tinder-inspirert «swiping»-funksjon av jobber og kandidater som du kan bla deg gjennom. En «match» mellom jobbsøker og jobbposter vil muliggjøre kontakt mellom brukerne.

Innebygd videochat skal gjøre det mulig å gjennomføre gratis live-intervju, og i tillegg kan du nå også betale for oppdragene gjennom egen betalingsløsning i appen.

Kilde: Mojob Norge AS

Vis mer

- Uavhengig av hvordan man ser på flyktningene, så er de jo her. For at de skal bli en ressurs og ikke en for stor utfordring for statskassen, er det veldig viktig at de kommer raskt i arbeid. Da må det finnes en kanal som enkeltpersoner og bedrifter kan benytte og gi en liten jobb, mener Rynning.

Inviterer næringslivet

Mojob-appen har foreløpig bidratt til at 7000 jobber er blitt besatt i Norge. Hvor mange flyktninger som hittil er sysselsatt, har gründeren foreløpig ikke oversikt over.

Selv har han ansatt et titalls flyktinger fra Syria og Sudan, og har planer om å ansette cirka 40 til. Disse skal arrangere det Rynning kaller «Give a Job»-arrangementer.

Det første avholdes på Clarion Hotell Brattøra i Trondheim 3. desember.

Her skal artister fra både lokalmiljøet og London bidra med musikalske innslag, og flyktingenes egne historier deles. Målet er at enkeltpersoner og næringslivet skal få øynene opp for flyktningene som ressurser.

- Hele arrangementet er gjennomført av flyktinger i Trondheim: alt fra vertskap til kokker - hele pakken. Planen er å arrangere tilsvarende arrangement i Oslo, Stavanger og Bergen, samt flere steder i Europa, forklarer Rynning som håper på interesse fra et par hundre bedriftsledere under arrangementet i Trondheim.

Samme regelverk

Fungerende tjenestedirektør Kjell Hugvik i NAV sier til DN at han er positiv til alt som kan bidra til å få flyktninger ut i jobb.

- Det er flott at privatpersoner som Rynning engasjerer seg på dette feltet. Arbeid gir mulighet for å bli bedre i språk, få nettverk og få egen inntekt, og er derfor helt sentralt om vi skal lykkes med integrering, mener Hugvik.

Før asylsøkerne kan begynne å jobbe i Norge, er det imidlertid noen ting som må være på plass. Flyktingene skal ha gjennomført et asylintervju hos myndighetene, og må ha fått midlertidig oppholdstillatelse og arbeidstillatelse.

- En asylsøker kan få seg jobb i Norge når utlendingsmyndighetene har innvilget arbeidstillatelse, sier Hugvik.

Utover dette er det de samme reglene som gjelder i arbeidslivet for flyktingene som for nordmenn, forklarer Rynning.

- Som arbeidsgiver må du forholde deg til både arbeidsmiljøloven og andre gjeldende regelverk. Som arbeidstakere har flyktingene, på samme måte som nordmenn, skattefritak opp til et visst beløp. Overskrides dette beløpet, er de rapporterings- og skattepliktige. Det er ingen andre regler der, sier Rynning.

Han har merket seg det enorme engasjementet nordmenn og andre har utvist for de tilstrømmende flyktningene, men er ikke i tvil om hva han mener folk nå bør gjøre.

- Veldig mange vet ikke hvordan de skal hjelpe på annen måte enn å gi klær og penger. Ønsker du å hjelpe flyktingene, så gi en jobb, oppfordrer han.

 

Les også: Gjorde gull av Google – blir venture-investor

– Man skal alltid starte i dårlige tider  

Googles internettballonger til Indonesia  

Se også:

Én øvelse trener hele kroppen:

 

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter