Ifjor høst sa kompisene Trond Løkka (43) og Tor-Øystein Carlsen (37) opp sine trygge og godt betalte seniorstillinger i det amerikanske oljeserviceselskapet FMC Technologies.

Planen: å starte sitt eget oljeserviceselskap.

Innen det ble nyttår, og tid for første dag på egne ben, hadde oljeprisen stupt, stupt og stupt. To uker inn i 2015 var den foreløpige bunnen på 46,6 dollar fatet nådd.

Timingen kunne knapt vært verre? Nei, den kunne knapt vært bedre, ifølge gründerne selv.

Krisetid er den rette tiden

– Vi så at markedet gikk ned, og så muligheten for å introdusere ny teknologi, sier administrerende direktør Jan-Fredrik Carlsen (39), som også er storebror til Tor-Øystein Carlsen.

Han og Thor Arne Løvland (37) fulgte etter fra FMC og inn i selskapet Optime Subsea Service i mai. Kompisgjengen på fire står bak ett av seks selskaper som gjennom Techmakers, en såkalt akselerator, skal komme seg raskestes mulig ut i markedet gjennom et intensivt tremånedersprogram.

For timing er viktig, og ifølge storebror Carlsen finnes det minst fire grunner til at kriser er det riktige tidspunktet å satse på:

1. Kriser føder ny teknologi: I 1985 ga Saudi-Arabia opp sin strategi om å presse opp prisene ved å holde tilbake produksjonen og åpnet i stedet kranene. Resultatet ble et tilbudssjokk som på kort tid halverte oljeprisen. Men resultatet ble også et gjennombrudd for boring og oljeutvinning gjort på havbunnen heller enn fra gigantiske plattformer over havoverflaten.

– Krisen presset frem hele subsea-industrien. Vi tror det samme skjer i dag, sier storebror Carlsen.

Selv om oljeutvinning fra havbunnen kan gi store besparelser, kan det være svært dyrt å ferdigstille, vedlikeholde eller plugge igjen brønnene fordi store rigger eller spesialfartøy må styre operasjonene fra havoverflaten.

Verktøyet som utfører operasjonen på havbunnen, er gjerne styrt gjennom kilometerlange kabler, slanger og rør som senkes ned fra fartøyet til undervannsinnretningen.

Optime Subsea Service’ idé er å kunne «senke hele verktøykassen til havbunnen» og fjernstyre operasjonen fra mindre og billigere fartøy.

Kostnadsbesparende løsninger er en fellesnevner ved alle de seks selskapene i akseleratoren.

– «Nice to have»-produkter, som kan gjøre mer enn i dag, men ikke får ned kostnaden, skaper lite entusiasme, sier daglig leder Svein-Olav Torø (47) i Kongsberg Innovasjon.

2. Når oppturen kommer, har man kapret første startspor: – Skal man være med på oppturen, må man være klar for oppturen, sier storebror Carlsen.

Å komme først ut av startblokkene når det kommer en opptur, avhenger av at man har ting på plass. Ikke bare et produkt, men også en rekke andre godkjennelser.

Konseptskisse av Optimes løsning for installasjon av undervanns­brønner.
Konseptskisse av Optimes løsning for installasjon av undervanns­brønner.
– Det kan være krevende å få på plass i kombinasjon med høy aktivitet. Vi kan fokusere på å få alle godkjennelser på plass nå når det er rolig, sier Jan-Fredrik Carlsen.

3. Når det går bra, er alle for opptatte til å bygge allianser: – For tre år siden hadde ingen tid til å høre på deg, sier Jan-Fredrik Carlsen.

Alle var for opptatt med å pumpe opp olje.

Den første prototypen ble bygget på tre og en halv uke. For å spare penger har Optime Subsea Service vært kreative når de har laget prototyper av produktet sitt. Innretningen på bildet er satt sammen av komponenter fra landbruksindustrien.
Den første prototypen ble bygget på tre og en halv uke. For å spare penger har Optime Subsea Service vært kreative når de har laget prototyper av produktet sitt. Innretningen på bildet er satt sammen av komponenter fra landbruksindustrien. (Foto: DN)
Når det er stille, er det lettere å inngå partnerskap og få møter med de store leverandørene.

– Da er det lettere for dem å lytte til små innovative selskaper som kommer med kostnadsbesparende tiltak, sier storebror Carlsen.

4. Det er nok av folk som leter etter jobb: – Et bra team er viktig, og det er lettere å få tak i det nå, sier Harald Olderheim (47).

Han er forretningsutvikler i Kjeller Innovasjon og hoved­ansvarlig for Techmakers-akseleratoren.

Tor-Øystein Carlsen (til venstre) og Trond Løkka jobber konstant med prototypen. Når de reiser hjem fra jobb, spiser de middag, før de fortsetter samtalen på Facebook. Siden januar har de sendt 4000 meldinger.
Tor-Øystein Carlsen (til venstre) og Trond Løkka jobber konstant med prototypen. Når de reiser hjem fra jobb, spiser de middag, før de fortsetter samtalen på Facebook. Siden januar har de sendt 4000 meldinger. (Foto: DN)
Tall fra Innovasjon Norge tyder også på at det startes opp langt flere virksomheter innen olje i år enn før krisen. Så langt i år er det gitt nesten dobbelt så mye i etableringstilskudd i de seks viktigste oljefylkene (se grafikk).

Problemet: pengene: De fire kompisene har satset en årslønn hver i tillegg til karrieren. Selskapet har også fått støtte fra Innovasjon Norge, Notodden utvikling as og Telemark utviklingsfond, og frisk kapital da Deep Ocean kjøpte 24 prosent av selskapet tidligere i år.

Tilsammen er det blitt over ti millioner kroner. Men selskapet ønsker ytterligere 100 millioner for å bygge seg opp i et nedad­gående marked.

Og her taler ikke timingen til deres fordel. Pengene sitter ikke løst i krisetider. Men «finner man de riktige casene, så finnes det penger», ifølge investeringssjef Sigrun Daireaux (37) i Statoil Technology Invest.

– Vi tror på å gjøre motkonjunkturinvesteringer, sier hun.

Statoil er med som samarbeidspartner i akseleratoren og skal i desember ta stilling til om de vil investere i ett eller flere av de seks selskapene.

Et veddemål

De fire gründerne i Optime Subsea Service har mål om å bli et globalt selskap. De har allerede opprettet kontor i Houston.

– Kanskje går vi til Brasil, Singapore og Australia i frem­tiden, sier storebror Carlsen, før han legger til at de er klar over at fallhøyden også er stor:

– Leverer vi ikke her, står vi på bar bakke.

– Å gå inn under lavkonjunktur er vel også et veddemål om å treffe riktig på at oljeprisen begynner å stige igjen om ikke altfor lenge?

– Ja, det er riktig. Det kan bli krevende hvis nedgangen varer veldig lenge og vi har måttet gjøre justeringer fordi ingen hadde trodd det skulle ta så lang tid. Vi trodde vi skulle komme oss inn i markedet for installering av brønner tidligere. Men det er fullstendig stopp nå. Vi har nå sett muligheten for å benytte deler av teknologien vår inn i andre operasjoner, sier Carlsen.

Beslutningen om å starte selskap ble tatt i et større familieråd.

– Vi hadde et nettmøte, hvor alle hadde med seg konene sine. Trond satt i Rio, Tor-Øystein og satt på Kongsberg, mens jeg og Tor Arne satt på hvert vårt sted i Houston. Alle var enige om at dette blir tøft, kanontøft.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.