– Jeg mener man lurer seg selv hvis man skal gå rundt og gi et bilde av at syriske flyktninger som kommer hit skal starte Petter Smart-bedrifter og veksteventyr, sier partner Markus Reitan (27) i Frontier Group, et selskap som rådgir oppstartsbedrifter i Stockholm og Oslo,

Reitan reagerer på at Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth i bloggen «Gründer-Norge trenger alle» blant annet skriver at «flyktningestrømmen til Norge er en stor mulighet». Der viser hun til at 40 prosent av alle Fortune 500 selskaper i USA opprettet av folk med innvandrerbakgrunn eller deres barn.

– Som Steve Jobs, sønn av en innvandrer fra Syria, skriver Krohn Traaseth.

Les hele blogginnlegget her.

Mener Traaseth forvrenger

Reitan mener Traaseth går langt i å forvrenge både undersøkelsen og historien om Steve Jobs.

– Selv studien hun selv bruker for å underbygge sin påstand kan ikke tolkes på en måte som hun gjør, sier Reitan.

Og fortsetter.

– Det er vesensforskjell på innvandrere generelt og flyktninger fra krigssoner som er det vi mottar i dag.

– Epler og appelsiner

Reitan viser også til at kun to personer på Fortune 500-listen er fra Midtøsten.

Markus Reitan i Frontier Group.
Markus Reitan i Frontier Group.
En stor andel kommer fra land som Tyskland (31 personer), England (24), Irland (23), Russland (23), Canada (19) og Skottland (16).

– Her blander Krohn Traaseth epler og appelsiner og torturerer datamaterialet for å få det til å passe inn med en politisk agenda, skriver Reitan i en mail til DN som også er publisert som en kronikk i tidsskriftet Minerva.

Steve Jobs vokste opp i amerikansk arbeiderfamilie

At Traaseth fremhever at Steve Jobs hadde en syrisk far, mener Reitan også er misledende. Han viser til at  Jobs’ biologiske far var syrisk, men at Jobs som spedbarn ble adoptert av amerikanske arbeiderklasseforeldre.

– Steve Jobs er genetisk knyttet til Syria, men kan ikke sammenlignes med den unge mannen som kommer fra Syria som krigsflyktning i dag, sier Reitan.

Alle skal med-holdning

– Mener du Krohn Traaseth sier at flyktningene kommer til å starte vekstbedrifter? Eller kan det være snakk om småentreprenørene som vi har sett vokse frem fra tidligere innvandringsbølger?

– Hun linker det bevisst til 500 fortune-selskapene. Det kan være mange syrere starter små, individuelle foretak og brødfør seg derigjennom. Men det er et stort skille mellom tvunget entreprenørskap, der personer skaper virksomheter fordi de har få andre innganger i arbeidslivet, og mer profesjonelle vekstbedrifter, sier Reitan.

Og fortsetter:

– Man kan alltids ha unntak, men det er vanskelig å se hvem som er tjent med å male et slikt rosenrødt bilde av virkeligheten. Når det ikke stemmer, er det ikke konstruktivt.

– Fordømmende og trist

– Vi er helt uenige, sier Krohn Traaseth når hun blir konfrontert med Reitans påstand om at flyktningene ikke representerer en mulighet for gründer-Norge.

–  Det er fullt mulig å gå fra å være flyktning til å utøve vekstmirakler, sier Krohn Traaseth, og viser til Barack Obamas gründerambassadør Julie Hanna, som gjestet Norge i oktober.

– Å betegne det å mobilisere og motivere syriske og andre flyktningers mulighet til å kunne starte morgendagens vekstmirakler i norsk økonomi som «amerikansk klisje» og «rosenrødt bilde», er direkte fordømmende og trist, sier Krohn Traaseth.

Anita Krohn Traaseth mener Markus Reitan hopper bukk over personer som Julie Hanna (i midten), som endte opp som suksessrik seriegründer etter å ha vært krigsflytkning. Her i samtale med Krohn Traaseth og næringsminister Monica Mæland.
Anita Krohn Traaseth mener Markus Reitan hopper bukk over personer som Julie Hanna (i midten), som endte opp som suksessrik seriegründer etter å ha vært krigsflytkning. Her i samtale med Krohn Traaseth og næringsminister Monica Mæland.

Krohn Traaseth: En stor andel syriske flytkninger har høy utdannelse

– Det er en holdningsutfordring Reitan representerer når han ikke klarer å se på flyktninger som en potensiell ressurs i det øyeblikket de kommer til landet, og at deres mulighet for også på sikt å kunne bli suksessfulle vekstgrundere i norsk økonomi er like stor som andres, sier Krohn Traaseth.

Og fortsetter:

– En stor andel av syriske flyktninger som kommer til Norge nå har høy utdannelse.

SSB: Mangler informasjon syriske flyktningers utdanningsnivå

VG trykket i vår overskriften «NOKUT: Stor andel av syriske flyktninger har høyere utdannelse» basert på at antallet syrere som søkte om å få godkjent utdannelsen sin hadde firedoblet seg fra 20 i første kvartal av 2014 til 88 i første kvartal av 2015.

I oktober sa derimot SSB at «vi har mangelfull informasjon om den utdanningen nyankomne innvandrere bringer med seg».

Så man på syrere som ankom Norge i 2014, hadde de i snitt lavere utdanning enn bosnierne som kom til Norge i 1994 og irakerne som kom i 2002, ifølge SSB.

– Jeg henviser til hva NOKUT bekrefter, skriver Krohn Traaseth som svar på oppfølginsspørsmål fra DN om SSBs tall og hvordan hun underbygger sin påstand.

– Vi har et stort potensial i å inkludere flere, på nye måter. Folk med flerkulturell og innvandringsbakgrunn, ulike kjønn, ulike aldersgrupper og ulik funksjonsevne, svare Anita Krohn Traaseth.
– Vi har et stort potensial i å inkludere flere, på nye måter. Folk med flerkulturell og innvandringsbakgrunn, ulike kjønn, ulike aldersgrupper og ulik funksjonsevne, svare Anita Krohn Traaseth. (Foto: Mikaela Berg)

– Vage ønsketenkninger

– Blogginnlegget mitt handlet ikke primært om flyktninger, men om mulighetene som ligger i hele mangfoldet når en av våre fremste oppgaver i omstillingen vi står i er å mobilisere og utvikle vår viktigste ressurs – folk, befolkningens kunnskap og ferdigheter. Jeg skriver tydelig at ikke alle skal bli gründere eller ledere, men at alle skal og har, hvis de får, muligheten til å bidra, sier Krohn Traaseth.

Markus Reitan svarer slik på spørsmål om han er enig i hovedbudskapet til Krohn Traaseth:

– Alle kan bidra på ulike måter i økonomien. Det er godt ment, høres positivt ut og er en typisk «alle skal med»-holdning. Men det er vage påstander det er vanskelig å se hvem er tjent med. Skal man innrette innovasjonspolitikk etter vage ønsketenkninger, er det grunn til å tvile på hvilke resultater man vil oppnå, sier han.

Alle håndproteser lages for voksne, rike menn

Det vil gründerne i Hy5 gjøre noe med.

I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Alle håndproteser lages for voksne, rike menn
Det vil gründerne i Hy5 gjøre noe med.
01:16
Publisert:

Les mer her.

Kim kjører Uber, leier ut rom på Airbnb og har startet et vaskeselskap uten ansatte

Sjokkerende lave tall: Kvinneandel på 0,99 prosent blant norske teknogründere

Gründerblogg: Derfor bør din neste idé IKKE være en app(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.