I den opprinnelige versjonen av artikkelen var det referert til en undersøkelse gjort blant åtte store norske venturefond. Riktig skal være at fondene er nordiske.

Det blir investert stadig mindre i oppstarts- og vekstbedrifter (såkalte ventureinvesteringer) i Norge. Det årlige investeringsnivået har falt med over én milliard kroner siden 2007.

– I 2014 fant norske og utenlandske venturefond kun 13 nye norske selskaper å investere i, sier administrerende direktør Rikke Eckhoff Høvding (33) i Norsk ­Venturekapitalforening.

Det er rekordlavt.

– Det er et katastrofalt tall, sier Erik Hagen (49), ledende partner i ventureselskapet Viking ­Venture.

Samtidig viser en ny rapport at venturefondene kan vise til sterk avkastning.

Les mer om hva som rører seg i Gründer-Norge på DNgründer.

Slår indeksene

Analytikere tilknyttet Handelshøyskolen i Stockholm har gått gjennom alle investeringer til åtte av de store nordiske ventureselskapene siden år 2000. Konklusjonen er at fondene har hatt en årlig snittavkastning på 13,2 prosent.

Ventureinvesteringer har også høyere kostnader per investerte krone i starten, så om utviklingen fortsetter, vil den reelle snitt­avkastningen være høyere enn 20 prosent når fondene har fått løpe ut, konkluderer analytikerne.

Hagen mener rapporten på en og samme tid gjør de som har snakket ned ventureinvesteringer til skamme, og avslører at noe er ­alvorlig galt i venturemarkedet.

I et marked med drastisk kapitalunderskudd, har ventureselskapene kunnet lene seg tilbake og vente på at selskapene skal få opp inntjening og vise internasjonalt potensial – mens investeringen fortsatt kan gjøres til en god pris fordi det er lite konkurranse. Det er investors marked.

«Dårlig nytt for as Norge»

– Det er kapitalmangel innenfor venture i Norge. Det er godt nytt for oss, men det er skikkelig dårlig­ nytt for as Norge, sier Hagen.

Og fortsetter:

– Skal du få til ny virksomhet i Norge, er venturekapital utrolig viktig. Vi skal omstille fra en olje- og gassfokusert økonomi til å bli diversifisert. Da blir det utfordrende at det er så lite tilgjengelig kapital i Norge.

«Ingen sår gresset»

Direktør for næringsutvikling Fredrik Syversen i IKT-Norge beskriver en virkelighet der de ulike investormiljøene for gründerbedrifter i Norge alle flytter seg ett hakk mot høyre, bort fra sitt opprinnelige formål.

– Såkornselskapene, blir ventureselskaper, ventureselskapene blir private equity-selskaper, og vi får inn særnorske løsninger som såkalte pre-såkornfond. Ingen sår gresset hvor kuene skal beite. Det overlater man til Innovasjon Norge, sier han.

Bildet som trer frem viser et system som ikke fungerer, mener Syversen.

«Jøss, så ærlige de er»

Hagen mener private equity fortsatt er noe helt annet ventureinvesteringer, men medgir samtidig at ventureselskapene nå går inn i en senere fase:

– Vi prioriterer nå vekstfaseselskaper over tidligfaseinvesteringer.

– Jøss, så ærlige de er. Det er godt å høre at de selv oppfatter at de har en litt bedre reise om dagen enn de som trenger pengene har, er Syversens reaksjon.

Vil ha økt konkurranse

DN skrev i begynnelsen av november at Norge ifølge Boston Consulting Group trenger én milliard ­kroner mer i årlige ventureinvesteringer for å komme opp på svenskenes nivå (justert for folketall).

– Vi ønsker oss mer kapital i markedet og økt konkurranse, sier Erik Hagen i Viking Venture.

– Ønsker dere da i realiteten noe som fort vil kunne bety lavere avkastning for dere?

– Ja. Det er rom for mye mer venturekapital uten at avkastningen går ned. Men skulle det bli mer kapital enn det burde være i et marked, vil avkastning på et tidspunkt gå ned, sier Hagen.

– Venture er blitt snakket ned de siste fem til ti årene, sier Erik Hagen (49) i Viking Venture – her med administrerende direktør Rikke Eckhoff Høvding (33) i Norsk Venturekapitalforening.
– Venture er blitt snakket ned de siste fem til ti årene, sier Erik Hagen (49) i Viking Venture – her med administrerende direktør Rikke Eckhoff Høvding (33) i Norsk Venturekapitalforening. (Foto: Adrian Nielsen)
 

LES OGSÅ: Starte bedrift? Dette er fem grunnleggende ting du må vite

LES OGSÅ: Trøndelags yngste milliardær investerer i Snapchat-utfordrer

LES OGSÅ: LO mener Uber og resten av delingsøkonomiens inntog truer det norske velferdssamfunnet

De ble kastet ut av Snapchat

Da bestemte NTNU-gründerne i Gobitech seg for å lage sin egen bildedelings-app.

Appen lar – i likhet med Snapchat – brukerne dele bilder med tekst på. Den avgjørende forskjellen er at den lar flere brukere poste i samme «story». Og nå har gründerne fått Trøndelags yngste milliardær med på laget.

I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Les mer her.

Ble kastet ut av Snapchat
Da bestemte NTNU-gründerne i Gobitech seg for å lage sin egen bildedelings-app. Nå har de fått Trøndelags yngste milliardær med på laget.
01:19
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.