Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Gründerblogger Mari Hæreid (26) jobber i Vio, som forsøker å lage et Netflix for magasinjournalistikk.
Gründerblogger Mari Hæreid (26) jobber i Vio, som forsøker å lage et Netflix for magasinjournalistikk. les mer

Slik føles det å gå glipp av 1,3 millioner kroner

BLOGG: Å starte bedrift er som en emosjonell berg-og-dalbane - bare ta en titt på 36 sammenhengende timer forrige uke.

Da jeg bestemte meg for å bryne meg på denne gründerreisen, ble jeg fortalt at det ville være en emosjonell berg-og-dal-bane. Det viste seg å være helt sant. Å starte bedrift er sykt gøy! Å jobbe med noe du elsker hver dag er fantastisk givende. Men det er også skikkelig dritt.

Bare ta en titt på 36 sammenhengende timer forrige uke:

 

Jeg nikker gjenkjennende når jeg leser Bente Sollid Storehaugs beskrivelse av alle hennes gründerprosjekter som startet i motbakker. Forrige uke hadde jeg både utforturer og motbakkeløp, som ga pallplassering, men ingen pengepremie.

Bloggeren: Førstegangsgründeren

Kopi av _PS17022.jpg 

Mari Hæreid (26).

Utdannet ved Entreprenørskolen på NTNU i Trondheim.

Markedsansvarlig i Vio, som hun har startet sammen med daglig leder Agnes Dyvik, teknisk ansvarlig Kristoffer Larsen og produkt­ansvarlig André Wærness-Vold.

Vio forsøker å bli magasinjournalistikkens svar på Netflix. I februar gikk tjenesten fra beta til live. Foreløpig har Vio pilotavtaler med blant annet Egmont Publishing, Aller Media, Bonnier Media og Dagens Næringsliv.

Mer om Vio: beta.readvio.com

Vis mer

Vi er allerede på flyttefot for å kutte kontorkostnader, og dere er alle oppdatert på hva jeg spiser til frokost, lunsj og middag hver dag: knekkebrød og havregryn.

1. desember var blant fire i finalen i Angel Challenge – en investor-konkurranse der 80 oppstartsbedrifter konkurrerte om 1,3 millioner kroner! For en oppstart med lite midler er dette et betydelig beløp.

--

Men vi tapte. Igjen.

Det finnes alltid en oppstart som har kommet lenger enn oss. En som er bedre enn oss.

Men! En gang var også de der vi er nå. Et sted må man begynne.

Det er den beste som vinner, og dermed jobber vi hver dag for å ikke bli den nest beste.

--

For noen uker siden konkurrerte vi mot 100 andre oppstartsbedrifter om å vinne 300.000 kroner under Oslo Innovation Week.

Vi kom som én av fem til finalen.

Men vi tapte.

--

Uten penger verdt å snakke om blir vi veldig bevisst hvordan vi bruker det lille vi har. Men med større summer kunne ting gått så mye fortere.

Hadde det vært flere tidligfaseinvesteringer i Norge, kunne vi raskere testet potensial til en forretningsidé. Hvis ikke vi får utviklet produktet raskt nok, vil noen andre gjøre det før oss. Behovet for et produkt som vårt finnes nå!

Produktutvikling går for sakte. Det er nå vi trenger penger. Om tolv måneder er det kanskje ikke lenger noe VIO å investere i.

--

Gründerbloggerne

DNgründers fem bloggere skal fremover gi et innblikk i norsk gründerliv, i spennet fra den profesjonelle serigründeren, med milliardnoteringer bak seg, til den selvstendige næringsdrivende som ønsker å drive sin egen småbedrift.

Du vil kunne lese ukentlige oppdateringer fra enten førstegangsgründeren (Mari Hæreid), seriegründeren (Bente Sollid Storehaug), maktfaktoren (Anita Krohn Traaseth), vekstgründeren (Kjartan Slette) og den selvstendig næringsdrivende (Camilla Stenberg).

Vis mer

Det finnes ingen annenplass i gründerverdenen. Det er en realitet at «vinneren tar alt» og med meget begrenset tilgang på tidligfasekapital i Norge, strippes alle oppstartene som kommer på andreplass for muligheten til å sette fart på arbeidet med kommersialisere ideen.

Misforstå meg rett – det er utrolig motiverende å stille i finalen i slike konkurranser. Tenk så langt vi faktisk har kommet!

Men andre plass er ikke bra nok. Jeg er lei av å aldri være bra nok.

--

Jeg tenker på alt vi kunne fått til med investorpengene fra Angel Challenge: En designer som kunne hjulpet oss forbedre produktet, en utvikler som er dreven på programmering av mobilapp.

Jeg skjønner at man ikke kan bli best med en gang. Northug var kanskje født med ski på bena, men han ble ikke født på pallen.

Å tape betyr kanskje å feile. Men man må feile for å lære. For hver gang vi feiler, lærer vi noe nytt. På denne måten blir vi bedre og bedre for hver gang vi prøver oss på noe nytt. Og en dag kommer vi til å bli best. Vi må bare jobbe enda hardere for å bli det, jobbe enda hardere for å bevise det.

LES MER: – Roboter vil sitte i bedriftenes ledergrupper i fremtiden

LES MER: - Jeg har aldri drømt om å bli rik, men jeg ble nødt til å tjene pengene

Vil ta jobber hjem til Norge

Det handler ikke lenger om hvorvidt, men hvordan du skal være tilstede på nett som bedrift i dag. Men fordi design ofte er dyrt, velger mange å flytte jobben ut av landet. Graphiq Design Collective har laget et online designkollektiv som skal gjøre det lettere for bedrifter å finne billige frilansdesignere i Norge.

I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Les mer her.

 

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter