Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Direktør Torgeir Waterhousei IKT Norge har lite til overs for NHO Reiselivs reguleringsplaner for Airbnb. Foto:Hampus Lundgren
Direktør Torgeir Waterhousei IKT Norge har lite til overs for NHO Reiselivs reguleringsplaner for Airbnb. Foto:Hampus Lundgren les mer

– Det er som om hestedrosjeeierne vil ha tilbake veiene fra drosjene

NHO Reiseliv mener Airbnb-utleie er blitt et skalkeskjul for svart økonomi og vil regulere hardere. –Proteksjonisme av verste sort, sier Torgeir Waterhouse i IKT-Norge.

Flere Norske eiendomsselskaper har begynt å åpne mini-hoteller med Airbnb.

Dagens Næringsliv skriver tirsdag om hvordan Singh Eiendom i Bergen nå leier ut 20 av sine 180 rom i Bergene på fulltid via Airbnb.

NHO Reiseliv, som representerer hotellbransjen, mener eiendomsfirmaene omgår eiendomsreguleringen og gjør noe ulovlig.

LES MER: Norske selskaper surfer på toppen av delebølgen

LES MER: NHO reiseliv: Innfør maksgrense på seks ukers Airbnb-utleie

Beskyldes for skattesvik

Direktør Kristin Krohn Devold (51) i NHO Reiseliv, som representerer hotellbransjen, går også langt i å hevde at Airbnb-uteleie er blitt et skalkeskjul for en svart økonomi.

Vil regulere Airbnb

NHO Reiseliv er medlem i organisasjonen Hotrec, forbundet for europeiske reiselivsorganisasjoner. Hotrec slår i en ny rapport fast at Airbnb operer i en gråsone og til dels representerer svart økonomi. De har konkludert med at det er noen felles spilleregler som bør gjelde for alle som på en eller annen måte er en del av turistnæringen.

NHO Reiseliv sier at de er enige i hovedkonklusjonen i rapporten, men at at flere av enkeltforslagene må tilpasses fra land til land. Listen under vil ligge til grunn for de tiltakene den norske reiselivsbransjen foreslår å iverksette og tilpasse i Norge, ifølge NHO Reiseliv:

  • Det må innføres registreringsplikt for all utleie, også den lovlige skattefrie delen.
  • Det må innføres maksgrense for utleie på seks uker i året, slik det er gjort i andre europeiske byer. Leies boligen ut utover dette, regnes det som kommersiell aktivitet.
  • Det må være rettferdig og lik oppfølging fra skattemyndighetenes side av den kommersielle virksomheten, eller der utleien overstiger den skattefrie lovlige biten
  • Airbnb må bidra med overnattingsstatistikk til SSB og skattedata til skattevesenet.
  • En bolig som er regulert som bolig, skal ikke disponeres som næringsareal ulovlig.
  • Kundenes sikkerhet må beskyttes, slik at både forsikringer og trygghet er på plass. Forsikringer for en privat bolig kan i dag ikke brukes der det kun er kommersiell utleie.
Vis mer

– Globalt består nå 60 prosent av Airbnb-markedet av såkalte kommersielle aktører, ikke folk som leier ut rom i en bolig de selv bor i. De fleste driver svart, men er like skattepliktig som vanlige hotell, sier Devold.

Det får direktør for internett og nye medier Torgeir Waterhouse (43) i IKT-Norge til å reagere:

– Det er fascinerende. Det er noen som begynner å snakke om svart økonomi hver gang de møter nye nettjeneste som Airbnb. Det er ikke noe nytt i at privatpersoner leier bort ting de eier. Dette har vi gjort til all tid uten hjelp av internett. Likevel går ingen og spekulerer i at alt det er svart arbeid av den grunn. Det er proteksjonisme av verste sort, sier han.

Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv. Foto: Gorm K. Gaare

Mulig maksgrense på uteleie

NHO Reiseliv bringer en rekke forslag til regulering av utleie gjennom Airbnb på banen (se faktaboks). Waterhouse mener man går altfor langt.

– Det er klart at hvis noen i praksis driver et hotell, men bare styrer unna masse regulering, så er det noen gråsoner der det er viktig å sjekke. Samtidig sier jeg ikke at det er sikkert at de gjør noe galt, sier han.

Og fortsetter:

– Men NHO Reiseliv går i praksis ut og sier at jeg ikke skal kunne leie ut et ekstrarom når de vil gjøre det så vanskelig.

Waterhouse mener NHO Reiseliv stikker kjepper i hjulene for norsk boligpolitikk, «som er tuftet på at folk leier ut hjemmet».

– Vil du og jeg leie ut et rom hjemme, skal vi få lov til å gjøre det uten å dynges ned med masse forskjellige reguleringer som er ment for hotelldrift. Og selvfølgelig skal vi betale skatt på det, sier Waterhouse.

Og legger til:

– Det er som om hestedrosjeeierne vil ha tilbake veiene fra drosjene. 

Les mer om hvordan flere norske selskaper surfer på toppen av delebølgen

Inkeys-gründer Magnus Kristiansenhar også startet en bedrift som hjelper de som skal leie ut leiligheten sin på Airbnb. Foto: Gunnar Blöndal

Vil ta jobber hjem til Norge

Det handler ikke lenger om hvorvidt, men hvordan du skal være tilstede på nett som bedrift i dag. Men fordi design ofte er dyrt, velger mange å flytte jobben ut av landet. Graphiq Design Collective har laget et online designkollektiv som skal gjøre det lettere for bedrifter å finne billige frilansdesignere i Norge.

I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Les mer her.

 

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter