Aldri før har syv selskaper notert seg på Oslo Børs samme dag. Dermed var det klart for noe som aldri hadde skjedd før: Alle de syv selskapene fikk i tur og orden ringe seg inn.

Siden børsen kun har en bjelle, måtte børsen finne den andre et annet sted. Den fant man over veien, i lokalene til skipsreder Fred. Olsen.

Målet med Merkur Market er å gi mindre og mellomstore, gjerne unge, selskaper tilgang til risikokapital. Ved å lempe på kravene til notering, håper Børsen at flere selskaper i nye industrier vil satse på markedsplassen (se grafikk).

«Nye industrier og nye selskaper»

Blant de syv selskapene som ble notert onsdag, var flere allerede etablerte selskaper, en sparebank, men også gründerbedrifter. Et eksempel på sistnevnte er rognkjekselskapet Atlantic Lumpus, som ble startet så sent som i 2014, og enda ikke er i gang med produksjon.

– Jeg tror ikke timingen kunne vært bedre når vi nå ser de utfordringene vi ser i det norske markedet, med tanke på hvor vi ønsker å få vekst. Det er i nye industrier og nye selskaper, de mindre og mellomstore selskapene, og ikke bare de som er blitt ASA, sier børsdirektør Bente Landsnes.

Mangler én milliard på Sverige

Risikovillig kapital utenfor olje, gass og eiendom har vært en mangelvare i Norge.

Boston Consulting Group påpekte nylig hvordan Norge vil trenge ytterligere én milliard i venturekapital for å ta igjen Sverige, og åtte milliarder for å nå USA-nivåer.

– De europeiske myndighetene har vært klare på at det er de små og mellomstore bedriftene som skaper arbeidsplasser. Det er viktig for disse bedriftene å få tilgang på risikokapitalmarkedet, fordi banker ofte ikke kan ta den risikoen, spesielt akkurat nå når de må øke egenkapitalen sin, påpekte Landsnes under åpningen.

Dette er forskjellen på Merkur Market og de andre markedene ved Oslo Børs.
Dette er forskjellen på Merkur Market og de andre markedene ved Oslo Børs.
 

Rolig fra start

Etter de drøyt tre første timene på børsen, var det kun ett av de syv selskapene aksjer er omsatt på Merkur Market.

Aksjer i sjømat- og landbruksselskapet Sino Agro Food ble omsatt for rundt 1,7 millioner kroner i løpet av selskapets første tre timer på Merkur Market.

Ingen av de andre selskapene har så langt tiltrukket seg kjøpere (ekstern lenke).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.