Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

– Jeg burde ha kjent på tilfredshet og enorm lykke. I stedet ble jeg fylt av en stor tomhet, skriver seriegründer Bente Sollid Storehaug om hva som skjedde da hennes første selskap nådde børsen og ble solgt. Foto: Per Ståle Bugjerde
– Jeg burde ha kjent på tilfredshet og enorm lykke. I stedet ble jeg fylt av en stor tomhet, skriver seriegründer Bente Sollid Storehaug om hva som skjedde da hennes første selskap nådde børsen og ble solgt. Foto: Per Ståle Bugjerde les mer

Dette har kjærlighet og entreprenørskap til felles

Å være seriegründer kan være en forbannelse like mye som en besettelse, skriver seriegründer Bente Sollid Storehaug.

Hvorfor har den sterke lidenskapen bare truffet meg to av ti ganger?

Kjærlighet og entreprenørskap har mye til felles. Du vet når du treffer blink og alt bare stemmer. Som seriegründer er jeg smertelig klar over at lidenskap er avgjørende for fremtidig suksess.

Bloggeren: Seriegründeren

Bente Sollid.jpg

Bente Sollid Storehaug (47).

Startet som redaktør i Kyst-Nytt 19 år gammel. På 1990-tallet ble hun rikskjendis og fikk tilnavnet «internettdronningen» da selskapet hun etablerte, Digital Hverdag, ble fusjonert med New Media Science som igjen ble børsnotert i Sverige under navnet Cell Network, med en markedsverdi i milliardklassen.

Sammen med mannen Jan Sollid Storehaug har hun hentet inn over 700 millioner kroner til forskjellige prosjekter opp gjennom årene.

Leder i dag den nordiske satsingen til det franske reklameteknologiselskapet ESV Digital. Medgründer Dot Global, som handler det nye toppnivådomenet .global (alternativer til .com og .no). Sitter i flere styrer og utvalg, blant annet i styret til det fremadstormende teknologiselskapet Cxense og i kulturminister Linda Hostad Hellelands Næringspolitisk råd.

Mer info: digitalhverdag.media

Vis mer
--

Gründerbloggerne

DNgründers fem bloggere skal fremover gi et innblikk i norsk gründerliv, i spennet fra den profesjonelle serigründeren, med milliardnoteringer bak seg, til den selvstendige næringsdrivende som ønsker å drive sin egen småbedrift.

Du vil kunne lese ukentlige oppdateringer fra enten førstegangsgründeren (Mari Hæreid), seriegründeren (Bente Sollid Storehaug), maktfaktoren (Anita Krohn Traaseth), vekstgründeren (Kjartan Slette) og den selvstendig næringsdrivende (Camilla Stenberg).

Vis mer

Min mann er også seriegründer. Våre liv har mange likheter. Vi var begge i midten av 20-årene da vi startet opp vår første virksomhet.

Hans UNIC ble det raskest voksende selskapet – uansett bransje – på 80-tallet. Det ble begynnelsen på et langt gründerliv.

Min historie startet ti år senere. Veien frem mot børs i Stockholm med Cell Nettwork tok syv år.

For meg var Digital Hverdag lidenskap fra første øyeblikk. UNIC var det samme for Jan. Som seriegründere vet vi begge at lidenskap ikke automatisk følger enhver idé.

--

Når jeg ser tilbake på et langt gründerliv, har denne lidenskapen for alvor inntruffet to ganger.

Det var forelskelse ved første blikk da jeg møtte nettet i 1993. Siden har jeg slitt med å finne forretningsideer som kunne toppe dette enorme mulighetsrommet.

Suksess skaper forventningspress, mens feilslåtte prosjekter gjør deg grundigere, klokere og sannsynligvis mer forsiktig.

--

Min første bedriftsidé ble realisert allerede i 9-10-års alderen. Jeg hadde fått pappas skrivebord inn på barnerommet. Der skapte jeg mitt første redaksjonelle produkt.

Fantomet-Posten fikk et opplag på 4 eksemplarer. Året var 1977.

--

Jeg hadde mange ideer som barn, og drømmene kretset rundt egne skoleaviser, fotografering og selvpublisering. Min 12 år gamle sønn følger i disse fotsporene. Han drømmer om å bli filmregissør.

Jeg ser at han forsøker å engasjere søsken og venner i sitt prosjekt, men også han opplever å stå mest alene. For ham er den fremtidige jobbdrømmen en gøyal lek. Det er lidenskap i ung alder.

--

Jeg har hele tiden søkt medgründere som går like helhjertet inn for oppgaven som meg selv. Det er en styrke å være to eller flere. Mangel på engasjement er diskvalifiserende. Det skjønte jeg verdien av allerede som 10 år gammel redaktør.

Det kan være krevende å fungere sammen med seriegründere.

Livet som seriegründer går i ulike sykluser. Det er motgang og medvind om hverandre. Vinn eller forsvinn. Krevende og intense perioder etterfølges av realisering av verdier, tenkepauser og et romsligere liv.

--

Da pressemeldingen gikk ut 8. Mai 2000, var min tid i Cell Network over.

Dagen etter var de fleste avtaler nullet ut. Aksjene ble solgt. Jeg kunne gjøre akkurat som jeg ville og flyttet til Frankrike.

Jeg burde ha kjent på tilfredshet og enorm lykke. I stedet ble jeg fylt av en stor tomhet.

Kanskje er det seriegründerens lodd i livet? Hva skulle bli veien videre? Er det mulig å ha like mye flaks, teft for timing, finne nye medgründere og treffe blink med nok en idé?

--

Internett var en magisk oppdagelse som vil prege resten av mitt liv. I dag vet jeg at det ligger enorme muligheter i tider med store teknologiske endringer. Derfor er jeg tilbake.

De første 20 årene med et kommersielt internett var en langsom oppvarming. Det er nå de virkelig store endringene skjer. Alle bransjer digitaliseres.

Et møte med algoritmer ga meg lidenskapen tilbake. De er de nye strategene på nettet. Jeg har klokkertro på deres evne til å endre strategier og skape digital vekst. Markedsføring og teknologi smelter sammen.

--

2015 ble et brokete år. Alle mine selskaper har startet i motbakke. Først i september var vi klare for å starte den nordiske virksomheten for ESV Digital.

Denne gang er jeg ikke bare styreleder og investor. Jeg er daglig leder og gründer. Det betyr at jeg er all-in. Det er naturlig å gjøre opp en liten status ved årsskiftet. Den største erkjennelsen er at jeg er tilbake i business – med både hode og hjerte.

Det er mer enn 20 år siden samme følelse satt i kroppen.

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter