Torsdag skriver DN om hvordan investeringene i nye norske helseselskaper falt med 19 prosent i 2015.

Dette skjedde til tross for at helseteknologi blir trukket frem som en av næringene Norge har størst potensial til å skape nye selskaper, arbeidsplasser og inntekter fra.

Seniorrådgiver Benedicte Bakke i DNB fortalte på Novartis-konferansen onsdag at kapitalmarkedet er krevende for unge norske selskaper i den perioden markedet er i om dagen. Investeringer i nye helseprodukter kan gi stort utbytte på sikt, men risikoen er høy og bransjen er kapitalkrevende, forklarte Bakke.

«Annen kultur»

NHO-sjef Kristin Skogen Lund tror årsaken til fallende investeringer kan være kulturen for investeringer av privat kapital i Norge. 

- Du må ha en langsiktighet, tålmodighet og være villig til å satse på flere hester for å lykkes med én. Kanskje er det en annen kultur enn den litt kjappe kapitalen vi ofte ser i Norge, sier Skogen Lund.

Hun kom rett til Novartis-konferansen fra Civita-frokost om privat eierskap – der Ferd-eier Johan H. Andresen åpnet sitt innlegg med å si at et slikt frokostmøte ikke hadde vært nødvendig i et annet land enn Norge.

- Det var klokt sagt. Vi er ikke flinke nok til å heie frem de som tar stor risiko, som investorer i denne industrien gjør. Det er høy risiko, og lang vei til suksess, sier Skogen Lund.

Helseminister Bent Høie (th) snakker med Bjørn Vidar Lerøen - spesialrådgiver, Norsk Olje og Gass på helsekonferansen onsdag.
Helseminister Bent Høie (th) snakker med Bjørn Vidar Lerøen - spesialrådgiver, Norsk Olje og Gass på helsekonferansen onsdag. (Foto: Elin Høyland)

Helse- og omsorgsminister Bent Høie mener å se en klar utvikling på at pengene som øremerkes omstilling treffer helseindustrien godt.

- Vi ser en stor andel søknader som kommer inn som er knyttet til helse. Jeg er sikker på at helseteknologi kommer veldig kraftig i Norge, og vil bidra til flere ben å stå på, sier Høie.

- Norske investorer bør se markedsmuligheten. De er enorme både i Norge og internasjonalt. Vi står midt i en utvikling som gjelder hele verden, der store økonomier vil oppleve en veldig stor andel eldre mennesker, der det er behov for nye løsninger. Spørsmålet  er om vi i Norge skal være med på dette eller ikke, sier Høie.

Skatteincentiver

Skogen Lund peker på skatteincentiver lignende de i oljebransjen for å få vekst i helseindustrien.

- I oljebransjen har vi lykkes med å etablere et regime med mye risikoavlastning fra statens side. Der er det også tung kapital, høy risiko og lange løp, som gir mye tilbake når man lykkes, ikke helt ulikt det vi ser i helseindustrien. Vi må tenke smartere incentiver for andre industrier enn oljen. For eksempel er det utrolig dumt å formuebeskatte investorer i ti år før de får igjen noe på investeringene, sier Skogen Lund.​

 

«Store, store muligheter»

På talerstolen onsdag sa Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth at helseindustrien i Norge har «store, store muligheter» til å bli en viktig næring for Norge i fremtiden. Et av de mulige tiltakene hun løftet frem, var en «oljemyggordning» for helseindustrien, en såkalt helsemyggordning.

Dette foreslo partiet Venstre i 2014, men ble nedstemt i Stortinget. Traaseth la vekt på likhetene mellom olje- og helsenæringen: De er begge kunnskapsintensive, kapitalintensive og arbeidsplassintensive.

- Oslo Medtech mener at den ordningen er veldig reell for å bygge og få industrialisert helsenæringen, og vi sier la oss se på hva slags effekt en slik ordning kan få, sier Traaseth, og la til:

- Når Oslo Medtech, som representerer 190 helseteknologiselskaper, synes det er interessant, da må vi se på det.

Helseminister Høie er ikke like positiv.

- Spørsmålet om helsemyggordning ble vurdert av Stortinget i 2014. Da pekte Stortinget på at oljeindustrien har en egen skatteordning, som oljemyggordningen baserer seg på. Helsenæringen vil være omfatte av samme skatteregler som resten av norsk næringsliv, og derfor pekte Stortinget på de næringsrettede ordningene, som jeg også trakk frem i mitt innlegg torsdag. Erfaringene siden 2014 er at disse ordningene treffer helsebringende godt.

DNGründer ser i en serie artikler nærmere på hva som skjer innen helseteknologi i Norge. Tidligere artikler:

Det begynte med hender til tivoliroboter. Nå får protesegründer Christian Fredrik Stray (37) en hjelpende hånd fra EU-fond

To sentrale utfordringer for helse­selskaper i Norge

En helt ny dataspillgenre

Anders Ottesen og ni andre nordmenn utvikler dataspillet Dwarfheim, som ved å kombinere en rekke ulike genrer i flerspillermodus forsøker å skape en ny.

I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Se alle deltagerne her.

DNs pitchekonkurranse: En helt ny dataspillgenre
Anders Ottesen og ni andre nordmenn jobber med å utvikle dataspillet Dwarfheim, som ved å kombinere en rekke ulike dataspillgenrer forsøker å skape en helt ny. Selskapet vant prisen for beste konsept under Norwegian Game Awards 2015.
01:11
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.