Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Danske Bank landssjef Trond F. Mellingsæter tror bankenes fremtid vil endre seg raskt Foto: Adrian Nielsen
Danske Bank landssjef Trond F. Mellingsæter tror bankenes fremtid vil endre seg raskt Foto: Adrian Nielsen les mer

Danske Bank har ansatt folk for å angripe seg selv

For å være sikre på at banken ikke blir utsatt for angrep på sin forretningsmodell, har Danske Bank ansatte 65 angripere selv.

Finansteknologi

·  2014 veddet Silicon Valley ti milliarder dollar (nesten 85 milliarder kroner) på at finans er det neste store, ifølge Accenture. Det siste året har investeringer i såkalt finansiell teknologi eksplodert, viser tall fra konsulentselskapet.

·  Betegnelsen brukes om teknologi som utfordrer tradisjonelle finanstjenester for lån, betaling, finansiering og handel - og om ny teknologi som revolusjonerer måten å tenke på i finanssektoren, som for eksempel blockchain og kryptovaluta.

·  Spørsmålet mange stiller seg, er om de tradisjonelle bankene og finansinstitusjonene vil bestå i møte med det noen kaller en finansteknologisk revolusjon.

Vis mer
Danske Bank Norgessjef Trond F. Mellingsæter har akkurat kommet tilbake fra en drøy uke i NASAs forskningssenter i California. Seminaret han har vært på, har lite med romfart å gjøre, men kurset på Singularity University som arrangeres av NASA og Google beskrives som et møtested :

«where the world's brightest minds convene to attack the world's toughest challenges».

«Nyfrelst»

– Jeg har sittet og hørt på verdens fremste forskere snakke om hvor langt de er kommet innen medisin, teknologi, kunstig intelligens og mye mer. Det er luksus å få lov til å ta i mot så mye ny kunnskap, sier Mellingsæter.

Han innrømmer at han kommer tilbake som litt «nyfrelst» over hvor langt det er mulig å nå med ny teknologi.

Årsaken til den sterke interessen for ny teknologi er den sterke veksten innen finansteknologi.

Betegnelsen fintech brukes nå hyppig om en trende hvor oppstartsselskaper truer bankene og finansinstitusjonenes hegemoni innenfor tjenester som lån, betaling, finansiering og handel .

Det er spådd at dette er et av de områdene hvor tradisjonell bankvirksomhet kommer til å bli sterkest angrepet av nye aktørere.

– Forskerne er kommet mye lenger enn det vi kjenner til, men de er begrenset av lover, reguleringer og personvern som gjør at man ikke kan gå på markedet ennå, sier Mellingsæter.

Han sier utviklingen går mye raskere enn han først så for seg.

Både banken og kundene kan bli «angrepet»

Mellingsæter er ikke den eneste toppsjefen i Danske Bank som har vært på seminar hos NASA.

– Vi er flere fra konsernledelsen som har vært der. Nå tar vi videre vår kunnskap til andre ledere, og så er utfordringen å spre det nedover i organisasjonen, sier han.

Norske finansteknologiselskaper

Joystream: Bittorrent-client som gir deg som deler mikrobetalinger i form av bitcoins.

Zwipe: Kontaktløse kredittkort med innebygd fingeravtrykkssensor.

Signicat: Sikkerhetsløsninger for identifisering.

Mcash: Mobilbetaling gjennom QR-koder.

Edgefolio: Markedsføringsplattform som lar investorer søke etter hedge funds.

Meawallet: Skybasert sikkerhetsløsning for mobilbetaling.

Encap security: Sikkerhetsløsning for identifisering via personlige apparater som mobil eller tablet.

Dsafe: Analyseverktøy for kundedata på e-handel.

Spiff: Mobilsparing som skal gjøre det enkelt og morsomt å spare penger.

Islero: Et Spotify for aksjeanalyse.

Fronteer Solutions: Kapitalforvaltning med større grad av automatisering.

Banq: Medlemstjeneste som forhandler rente på vegne av alle medlemmene.

KolibriFX: App som lar aksjehandlere teste ulike strategier og sette opp handler.

Vis mer
– Det er to ting som gjør at vi blir påvirket. Det ene er hvordan vi selv tar i bruk ny teknologi og hvordan det forandrer banken. Det andre som er minst like viktig er hvordan våre kunder blir påvirket av teknologiutviklingen. Mange av våre kunder vil møte disruptiv konkurranse, og må gjøre endringer i sine forretningsmodeller. Det stiller nye krav til oss som bank, fordi vi må forstå teknologiutviklingen i de bransjene vi jobber med, sier Mellingsæter.

Ansatt 65 angripere

For å møte utfordringen med hvordan banken selv må forandre seg som følge av endret teknologi, er det blitt ansatt 65 «angripere» ved hovedkontoret i København.

– Gruppen heter Mobile Life og er lokalisert utenfor banken. Lederen er en tidligere robotingeniør. Dette er ikke sånne kjedelige mennesker som meg altså med slips og skjorte. Dette er folk med sneakers og hettegenser, sier Mellingsæter.

Gruppen har fått beskjed om å tenke helt nytt - og ta for seg alle områder i banken med tanke på hvordan de kan "disrupte" oss.

– De har direktemøte med toppledelsen i Danske Bank hver tredje uke. Dette er er utviklingsfabrikken vår, sier Mellingsæter.

Det første prosjektet som er satt ut i live av gruppen heter "Sunday" og retter seg mot boligkjøpere.

- Når er det folk ser på bolig, jo det er på søndager. De har satt opp et system som plukker ut boliger de er interessert i , i områdene de erinteressert i, til den prisen de kan betale. Følger deg i hele prosessen helt til at du får et digitalt finansieringsbevis. Helt uten at mennesker er involvert, sier Mellingsæter. - Slik kommer denne gruppen til å ta for seg område for område i banken, legger han til.

Konkurrerer om betaling

Danske Banks norgessjef er ikke den eneste banktoppen som tror banksektoren må utvikle seg raskt i takt med ny teknologi.

DNBs konsernsjef Rune Bjerke tror bank vil være neste «offer» for pågående og offensive oppstartsbedrifter.

Det er ikke sånn at bankene vil samarbeide om nye systemer da?

Nei, vi holder kortene tett til brystet. I Norge har vi konkurransen mellom Vipps og Mobilepay. Vi er lillebroren her, men vi er de første som lanserer mobilbetaling i butikkene, sier Mellingsæter.

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter