Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Anita Schjøll Brede i Iris Ai vil bruke kunstig intelligens for å sette sammen puslespillet som er all verdens publiserte forskning. Tirsdag presenterte hun ideen for et sekstitalls investorer på Sagene Bryggeri i Oslo. Foto: Mikaela Berg
Anita Schjøll Brede i Iris Ai vil bruke kunstig intelligens for å sette sammen puslespillet som er all verdens publiserte forskning. Tirsdag presenterte hun ideen for et sekstitalls investorer på Sagene Bryggeri i Oslo. Foto: Mikaela Berg les mer

– For mange norske gründere går hjem klokken fire

Seriegründer Anita Schjøll Brede vil løse vitenskapens store gåter med kunstig intelligens. Flere norske gründere kunne hatt godt av å gi seg i kast med større spørsmål, mener hun.

– Min opplevelse av norske gründere etter syv år i utlandet er at det finnes fryktelig mange smarte gründere her. Men så lager de apper som gjør at du tenker «er det virkelig nødvendig at du skal bruke ditt smarte hode på det»? sier seriegründer Anita Schjøll Brede (30).

Iris AI AS

Utvikler en kunstig intelligens som skal kunne lese all verdens forskning og gjøre koblinger mennesker ikke har oversikten til å se.

Selskapet har til nå fått på plass 500.000 kroner i  investeringer. Målet er å hente inn 400.000 euro, vel 3,8 millioner kroner, de neste tre månedene.

Eies likt (25%) av Anita Brede Schjøll, Victor Botev, Jacobo Elosua og Maria Ritola.

Vis mer
– Og for mange går hjem klokken fire. Ta gjerne helg og slapp av nå og da. Men skal du tenke stort, må du tenke globalt og i perioder jobbe ræva av deg. Det gjør ikke norske gründere nok.

Kunstig intelligens som leser forskning

I august ifjor startet Brede Iris.AI. Per i dag er det en kunstig intelligens med tilgang på to millioner vitenskapelige artikler.

Mater du programmet med et populærvitenskapelig foredrag fra den populære plattformen Ted Talks, vil den kunstige intelligensen jobbe seg frem til hvilke konspeter det snakkes om. Deretter vil den gå til forskningsdatabasen og lete seg frem til relevant forskning.

Per nå først og fremst en snarvei rundt lange og frustrerende Google Scholar-søk. Men ambisjonene er større:

Målet er en kunstig intelligens som skal lese all verdens forskning og legge sammen puslespillbiter med en oversikt mennesker ikke kan ha. Om det virker, er potensialet der for at løsningene på store vitenskapelig spørsmål allerede finnes i forskningen, men at ingen har sett koblingene ennå.

– Den er som en baby som må lære litt og litt om gangen, sier Brede.

Anita Scjøll Brede er en del av 500 Nordics akseleratorprogram i Norge. Les mer om det under. Foto: Mikaela Berg

Dette skjer når norske gründerbedrifter får et spark i rumpen

Silicon Valley-investor inn i ni norske gründerbedrifter

Prosjektet kom igang etter at Brede ifjor sommer hadde et ti ukers opphold på Singularity University i California – betalt av Google.

Singularity University er en krysning av en tenketank og et universitet, plassert i en av forskningsparkene til NASA.

– Det har snudd opp ned på hvordan jeg ser på verden og meg selv. Hvilke muligheter jeg har til å påvirke verden, sier Brede.

En idé for én milliard mennesker

Målsetningen til det ti uker lange kurset Brede deltok på er mildt sagt ambisiøs: Å utvikle en ide som i løpet av ti år vil påvirke livet til én milliard mennesker i positiv retning.

– Det er ikke stormannsgalskap. Med den digitale veksten vi ser i dag, kan folk med store ideer påvirke verden positivt, sier Brede.

Og fortsetter:

– Vi må dit at vi tenker at vi skal lage produkter som faktisk hjelper folk og at vi får lov til å tjene penger på det også. Kanskje er det bistandstankegangen som har stått i veien for at vi skjønner det – og vi må komme oss bort ifra den.

De lager takboksen som kommer ned til deg

Har du stått i døråpningen på bilen og kavet for å få skiene opp i takboksen? Nå har selskapet Dropracks søkt om patent på oppfinnelsen som kan gjøre akkurat dette enklere for deg.

I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Les mer her.

 

 

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter