Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

– Jeg mener vi trenger å jobbe med de utfordringene serveringsbransjen har. Men
det er ikke noe mål å lage hindringer for å etablere seg, sier næringsmininster Monica Mæland, som vil fjerne deler av dagens lovverk. Foto: Fredrik Bjerknes
– Jeg mener vi trenger å jobbe med de utfordringene serveringsbransjen har. Men det er ikke noe mål å lage hindringer for å etablere seg, sier næringsmininster Monica Mæland, som vil fjerne deler av dagens lovverk. Foto: Fredrik Bjerknes les mer

Nå skal det bli lettere å starte egen restaurant

Næringsministeren foreslår å skrote serveringsloven.

Onsdag delte Michelin-guiden deler ut sine stjerner. Samtidig varsler næringsminister Monica Mæland at det nå skal bli lettere å starte nye restauranter og kafeer i Norge.

Næringsministeren forslår like godt å skrote hele serveringsloven.

 

Serveringsbransjens lover

De seks viktigste lovene for serveringsbransjen i dag:

  • Serveringsloven: Forutsetter blant annet en personlig serveringsbevilling og en etablererprøve.
  • Alkoholloven: Regulerer blant annet skjenkebevilling og stiller krav om vandel til den som vil ha bevilling.
  • Næringsmiddelloven: Stiller blant annet krav til internkontroll, opplæring, lokaler og planløsning
  • Vaktvirksomhetloven: Stiller blant annet krav til at vektere må ha opplæring, være over 21 år og ha tilfredsstillende vandel.
  • Arbeidsmiljøloven: Regulerer avtaleformer mellom arbeidstakere og arbeidsgiver.
  • Merverdiavgiftsloven: Regulerer hvilke typer tjenester som skal ilegges full merverdiavgiftssats og hvilke som skal ilegges lav sats.

Kilder: Damvad, Lovdata

Vis mer
– Vi opplever at det er stor usikkerhet knyttet til effekten av loven. Loven er en ekstra barriere for å starte bedrift. Serveringsbransjen er også allerede underlagt mange andre regelverk som gjør det hele uoversiktlig og mye er allerede regulert andre steder.

– Så, sammenfattet: Den trengs ikke?

– Det er helt korrekt. Med ett unntak.

Vil beholde én bestemmelse

Unntaket er at loven per i dag regulerer åpningstidene til serveringssteder. Den delen av loven foreslår Nærings- og fiskeridepartementet nå at flyttes over i en egen lov.

Serveringslovens andre sentrale deler er i dag to krav til den som ønsker å starte et sted med matservering:

  • Man må gjennomføre en etablererprøve, med spørsmål om de ulike lovene som regulerer serveringsbransjen.
  • Man må søke om en serveringsbevilling. Kravet for å få den er at man har en daglig leder og at både bevillingshaveren, daglig leder og andre med innflytelse på driften må ha uklanderlig vandel.

Hilses velkommen av restauranteier

Administrerende direktør Gjøran Sæther i Fursetgruppen er glad for forslaget.

– Vi har nok av andre lover. Etablererprøven er en grei innføring, men alle kan lese seg opp på det på å få dager og det har ingen relevans for driften og det å drive lovlig, sier Sæther.

Fursetgruppen eier tilsammen 20 restrauranter i Oslo, deriblant 50 prosent av Maaemo, som onsdag fikk tre stjerner i Michelin-guiden.

– Hvilken av dagens nyheter er du mest glad for?

– Haha, jeg nøyer meg med å si at det er en gledens dag.

Næringsminister Monica Mæland og Gjøran Sæther i Fursetgruppen i samtale utenfor restaurant Festningen på Akerhus Festning. Foto: Fredrik Bjerknes
 

Forventer motstand

Forslaget fra næringsministeren sendes på høring denne uken.

Mæland sier hun er forberedt på motstand.

– En del arbeidstagerorganisasjoner vil være uenige i dette og mene det gir feil signal.

– Serveringsbransjen er en bransje hvor det hvar vært en del utfordringer knyttet til svart omsetning og arbeid, uverdige arbeidsforhold, hvitvasking og mathygiene. Men vi ser det slik at serveringsloven ikke er et effektivt virkemiddel mot noe av dette.

Her drikker de og spiller på jobben

 

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter

Mest sett på DNtv nå