Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Israr Khan, digitaldirektør i Marked.no holder foredrag på Fintech-konferanses «FutureBank», som ble arrangert av Finans Norge og IKT-Norge. Foto: Per Thrana
Israr Khan, digitaldirektør i Marked.no holder foredrag på Fintech-konferanses «FutureBank», som ble arrangert av Finans Norge og IKT-Norge. Foto: Per Thrana les mer

– Kjempemulighet til å utfordre bankene

Vintertider i norsk økonomi og nye digitale hverdagen skyller innover bankene, som må effektivisere internt. – Bankene har et lavere trykk på digital forretningsutvikling, noe som igjen vil skape et marked som finansgründere kan entre i, sier tidligere DNB-strateg Israr Khan (29).

Finansteknologi, eller fintech, er teknologi som utfordrer tradisjonelle finanstjenester for betalinger, lån, finansiering og handel.

I Norge ble vi kanskje litt mer kjent med enkle former for finansteknologi gjennom DNB-appen Vipps, som på fem måneder ble lastet ned av én million nordmenn i 2015.

Israr Khan (29) er nå digitaldirektør i oppstartsbedriften Marked.no, men jobbet tidligere som fagansvarlig for digitalisering i DNB. Nylig holdt han foredrag for over 300 bank- og finansfolk på konferansen FutureBank i Oslo.

- Norske fintechselskaper har en kjempemulighet til å utfordre bankene. Bankene har et lavere trykk på digital forretningsutvikling, noe som igjen vil skape et marked som finansgründere kan entre i, der de møter mindre motstand enn det de ellers ville gjort, sier Khan.

Han begrunner bankenes lavere moment med den generelle tilstanden i norsk økonomi, og jobben bankene må gjøre med å effektivisere sin drift.

Det så man blant annet tidligere i år, da DNB annonserte at de kutter antallet filialer fra 116 til 57, noe som medfører at 600 ansatte mister jobben.

Les også: Denne teknologien kan innebære «et paradigmeskifte»

Må se til USA

Nylig har det vært flere ulike fintecheventer i Oslo. Onsdag ble seminaret «TechLiveOslo» arrangert, med over 600 deltagere.

Der hentet to norske fintechselskaper, Islero og Cloud Insurance, totalt over én million kroner i live crowdfunding.

Khan var til stede på eventet, og mener generelt norske fintech-gründere har litt å gå på.

– De selskapene jeg har møtt er sjelden gode nok på forretningssiden, altså hvordan kommersialisere de gode løsningene de har. Folk er kreative og techinteresserte, men mangler kunnskap om forretningsrådgivning og investeringer, sier Khan, og mener norske fintech-selskaper må se mot USA.

Les også: Danske Bank har ansatt folk for å angripe seg selv

- Til syvende sist kommer det ned til dette: Hvis jeg skal legge igjen penger hos dere, vil jeg vite hva dere vil gjøre for å sikre best mulig avkastning. Amerikanske oppstartsbedrifter er drillet i å tenke «KPI, KPI, KPI, KPI» (key performance indicator, journ. anm) og måloppnåelse. Folk investerer ikke i ideen, folk investerer i din evne til å utøve den ideen, sier Khan.

Millioninvesteringer - men lite fra Norge

Et av de mest suksessrike norske fintech-oppstartene de siste årene er fingeravtrykksselskapet Zwipe. De inngikk i 2014 partnerskap med MasterCard, og fikk i 2015 inn den kinesiske teknologigigaten Kuang-Chi Group på eiersiden. Selskapet gikk inn med 40 millioner kroner for 20 prosent av Zwipe.

Men generelt er investeringene i yngre fintechselskaper lave i Norge. IKT-Norge anslår at det i 2015 ble investert mellom 7 og 10 millioner dollar i norske fintech-selskaper. På verdensbasis var investeringene på 20 milliarder dollar.

- Det er en risiko forbundet med fintech-området fortsatt. Finansområdet er strengt regulert, og det er vanskelig å få inn kapital. Venturemiljøene har ikke vært oppmerksomme på fintech i Norge, sier direktør Liv Freihow for næringspolitikk i IKT-Norge.

Fra venstre: Liv Freihow, direktør for næringspolitikk i IKT-Norge og Heidi Austlid, daglig leder IKT-Norge. Foto: Per Thrana

IKT-Norge har som mål å sette bankene i samarbeid med teknologimiljøene. Samtidig påpeker Freihow, at mens 600 arbeidsplasser forsvinner på grunn av nedleggelse av bankfilialer, har 200 arbeidsplasser kommet som en konsekvens av digitaliseringen av bankvesenet.

Norske fintech-selskaper

Encap Security - gir smartere autentisering gjennom mobil identitet for finansielle tjenestetilbydere.

Zwipe -  utvikler fingeravtrykksløsning for kortbetalinger.

mCash - en mobilbetalingsløsning.

Crypto Tag Systems - lager en løsning som kan skille ekte produkter og deler fra falske.

Signicat - sikkerhetsløsninger for elektronisk identitet.

Promon - utvikler Promon Shield, en appbasert sikkerhetsteknologi som skal gi tryggere bruk av internett.

Prosessor - tjeneste som gir butikker og kjeder mer innsikt i egne kundebaser.

Link Mobility - leverandør av mobile betalingsløsninger, sms-tjenester og oppslagstjenester.

Banqsoft - driver med utvikling, salg og implementering av programvare til banker.

Fronteer Solutions - digital aksjeforvaltning.

Spiff - utvikler en mobilspareapp for kvinner

Islero - lager en nettplattform hvor investorer og småsparere kan abonnere på analyser og aksjetips

MeaWallet - tilbyr digitalisering av lommeboken.

Evry - nordens største it-selskap.

Bidra.no - en folkefinansieringsside på nett.

Vis mer
- Bankene utfordres av aktører som tar de små delene av verdikjeden. Jeg tror ikke innovasjonen vil skje inne i bankene, men i samarbeid med teknologimiljøene, sier administrerende direktør Heidi Austlid i IKT-Norge.

I løpet av de neste årene vil det reviderte betalingstjenestedirektivet PSD2 bli innført av EU. Det skal standardisere digitale bank- og kortløsninger, åpner opp for tredjepartsaktører og få nye typer betalingsløsninger inn i regulerte former.

Les også:

Elbilene skaper neste oljekrise  

- Jeg gidder ikke å komme opp på hytta med en lang liste over ting jeg må gjøre hver helg  

Heftig krangel splitter alpinbygd – slåss om utleiepenger og hyttevask (+)

- Det er et steg på veien. Så foregår det deregulering i andre land, så det er ikke gitt at de reguleringene vil være der i evig tid, sier Austlid, og fortsetter:

- Men det er en kjempeutfordring med investeringer i techgründere generelt og fintechgründere spesielt, sier Austlid.

Se video: Janne løper «Tour de finance» fra Frogner til Fornebu hver dag

 

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter