Trondheimsbedriften Seram Coatings lager slitasjebelegg, såkalt coating, av et av verdens hardeste og mest slitesterke stoffer, silisiumkarbid.

Selskapet kommer ut fra forskning på NTNU, og ble startet opp i desember 2014.

I november vant selskapet «Science Business Academic Enterprise award» som beste bedrift spunnet ut av et universitet i Europa, noe ingen norske selskaper har oppnådd tidligere.

– Det finnes veldig mange former for slitasje og rust, og mange slitasjebelegg koster mye og er ikke gode nok. Dette kan vi nå gjøre noe med, sier daglig leder i Seram Coatings, Gisle Østereng (34).

Eksklusiv investorliste

Selskapet har fått Starts-støtte og flere stipender gjennom NTNU, men gjennomførte mandag sin første rettede emisjon, på 20 millioner kroner.

Pengene kommer fra en eksklusiv klikk næringslivstopper: Jan Petter Collier (65), Knut Brundtland (54), Sverre Skogen (59), Eivind Reiten (62), Gunnar Frederik Selvaag (40), Erik Langaker (52) og Svein Aaser (69).

- Erik svarte etter to minutter: «Jeg er med», forteller Brundtland som har hatt en sentral rolle i å tromme investorene sammen.

Alle investerer et sted mellom to og fire millioner kroner i selskapet for en samlet eierandel på omkring én tredjedel.

– For oss er det viktig, når man går gjennom sjekklisten, ikke bare hva man investerer i, men hvem man investere med, sier Rune Ingve Fløgstad, som skal representere Gunnar Frederik Selvaag i styret.

«Ikke milliardbedrift neste år»

Millionene skal gå til å starte en produksjonslinje for å lage vårt pulver, som skal gjøre industrielle materialer, for eksempel bil- og båtmotorer, fly- og rakettkomponenter mer sikret mot rust og slitasje.

– I tillegg skal emisjonen finansiere oss til vi tjener penger selv. Vi blir nok ikke en milliardbedrift neste år, men håper vi lykkes med å ta gode markedsandeler de neste fem-ti årene, sier Østereng.

– Vi tror vi kan komme over kneiken og begynne å tjene penger på ytterst få år, sier Reiten.

Stoffet som var umulig

Såkalt termisk sprøyting, der coating av ulike materialer i pulverform påføres med høy hastighet og høy temperatur er den foretrukne måten å coate industrideler på i dag. Dette har ikke vært mulig å gjøre med silisiumkarbid, et av verdens aller hardeste materialer – før nå.

Når man varmer opp silisiumkarbid, går det nemlig direkte fra fast form til gass, det har gjort det umulig å sprøyte materialet på som belegg. Måten Seram Coatings har løst dette på, er ved å lage en beskyttelse rundt hver enkelt partikkel av silisiumkarbid slik at partikkelen tåler prosessen termisk sprøyting. Man unngår kort og godt at materialet fordamper i løse luften.

Pulveret Seram Coatings lager kan ikke bare ha denne beskyttelsen rundt hver partikkel, men må også sørge for at hver beskyttet partikkel har riktig form, tetthet og størrelse.

Østereng forklarer at det skal bevege seg lett slik som for eksempel salt eller sukker, i stedet for relativt vanskelig slik som kakaopulver.

Gamle penger – unge talenter

Bak oppfinnelsen står professor Nuria Espallargas (36) og forsker Fahmi Mubarok (38) ved NTNU.

Espallargas er opprinnelig fra Spania og har nå en halvtidsstilling som finansdirektør i selskapet. Hun er NTNUs yngste kvinnelige teknologiske professor noensinne. Problemet har opptatt henne i over ti år, da hun var student i Barcelona. Gjennombruddet hun nå har levert har hun et nøkternt forhold til.

– Det skjedde det som alltid skjer i forskning: Først var jeg heldig og fikk riktig person, Fahmi, som doktorgradsstudent. Så prøvde vi alt, brukte en masse timer og så var vi til slutt heldige, igjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.