Ifjor befant Elizabeth Holmes (32) seg helt i toppen av Forbes nye oversikt over de rikeste gründerne i USA under 40 år. Forbes estimerte da at nettoformuen til Holmes var nesten 40 milliarder kroner.

Elizabeth Holmes var bare 19 år gammel da hun sluttet på Stanford-universitetet for å starte blodtestingsselskapet Theranos etter å ha utviklet en helt ny metode som skulle revolusjonere det umoderne blodprøvemarkedet.

Holmes ble beskrevet som et geni som lærte seg det kinesiske språket mandarin mens hun gikk i grunnskolen og som solgte programvare til det kinesiske universitetet. Og alt gikk lenge meget bra for den unge gründeren, som virkelig ble rik på papiret etter at hennes selskap Theranos inngikk en avtale med den amerikanske apotekkjeden Walgreens i 2013.

Holmes eier per i dag 50 prosent av aksjene i Theranos.

2016 - annus horribilis

Men så begynte motgangen for fullt i 2016. På et styremøte 28 januar i år på Park Hyatt Hotel i New York dro Walgreens i bremsen og kuttet all kobling til Theranos laboratorium i California.

I april i år skrev The Wall Street Journal at myndighetene ønsket å frata gründer og milliardær Elisabeth Holmes retten til å drive virksomhet i to år.

Nå foreligger en helt fersk vurdering av formuen til Holmes som tidsskriftet Forbes har foretatt, og konklusjonen er at den nå er null.

Forbes kom frem til dette blant annet etter å ha snakket med en rekke analytikere, industrieksperter og formuende investorer som går inn i oppstartselskaper, som konkluderte med at en mer realistisk verdi av Theranos i dag er 800 millioner dollar snarere enn ni milliarder dollar.

Basert på det estimatet konkluderte Forbes med at Elizabeth Holmes eierandel på 50 prosent i Theranos ikke er verdt noen ting. Årsaken er at hun eier ordinære aksjer og vil få betalt etter investorer som eier en spesiell type preferanseaksjer kalt «participating preferred shares», ifølge VC Experts. Skulle Theranos for eksempel blir likvidert vil ikke Holmes få ett eneste øre før eierne av preferanseaksjer har fått tilbake alt de har investert.

Helt uten støtte er imidlertid ikke Holmes. Den amerikanske nettavisen Gawker har i morgentimene skrevet en lengre artikkel der den går Forbes' verdsetting av Holmes etter i sømmene.

I artikkelen skriver Gawker at Holmes' aksjer i selskapet i realiteten aldri har hatt noen verdi i det hele tatt - og er kritiske til måten Forbes har prissatt Theranos på.

 

Les også: Elizabeth Holmes (32) kan bli utestengt i to år

 
Elisabeth (32) var god for 40 milliarder ifjor - nå kan alt rakne

Følg markedet på DN Investor

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.