Nylig annonserte storbanken Nordea at den har tenkt til å bringe 50 gründere innen finansteknologi til Oslo i august, for en utvelgelsesprosess som skal sende de beste selskapene til Nordeas akselerator i Stockholm og Helsinki.

Men Nordea er ikke den eneste aktøren som vil få fart på gründervirksomheten innenfor finansområdet.

I kulissene har flere gründere de siste månedene jobbet hardt for å få til en «norsk» akselerator innen finansteknologi.

I romslige lokaler på Telenor Arena har en gruppe erfarne gründere startet opp det som skal bli en «fabrikk» der unge selskaper kommer umodne inn, og etter tre måneder med intensivt arbeid kommer ut som mer ferdige produkter. Akseleratoren har fått navnet «FintechFactory».

- Hovedtanken vår er å gi gründere tilgang til etablerte selskaper, gjennom å skape flere såkalte «power couples», sier Ingar S. Bentsen, sjef i FintechFactory - og tidligere fintech-gründer i selskapet Payments.

Les også: Døråpner for gründere i New York

Mentorer

Norge er ikke belemret med suksessfulle oppstartsbedrifter innen finansteknologi, men har det siste året sett en del interessante selskaper vokse frem. Noen har raskt valgt å omplassere seg til fintechhovedstaden London, mens andre, som Zwipe, har hentet penger fra nye internasjonale eiere.

- Vi setter opp programmet slik at gründerne blir satt opp mot flere mentorer fra partnerne våre. De kommer til å invitere selskapene hjem til seg for å gi dem innsikt og tilgang til tekniske løsninger. Det vil gi gründerne større mulighet til å lykkes, sier Bentsen.

Førstkommende onsdag starter de opp for fullt, i forbindelse med Oslo Fintech Week. Bentsen og co har fått støtte fra Innovasjon Norge til å gjennomføre prosjektet, og er også blitt tatt opp i det globale nettverket for akseleratorer - GAN - som første norske.

SEBs norgessjef William Paus understreker at banken ikke er med for å finne mulige investeringer, men heller for å få inspirasjon til egen forretningsutvikling.

- Det er utrolig mye spennende som skjer innen fintech for tiden, og som stor og etablert bank er det viktig å ha en finger på pulsen på hva som skjer tidlig i gründerfasen. Det må vi følge med på, sier Paus.

Les også: Vraket Apple og Facebook – klar for børs

Bankene mer fremoverlente

Selv tar Fintech Factory en liten eierandel i selskapene som blir med. De ser i første omgang etter ti selskaper, som i løpet av perioden skal bli fem.

- Tidene har forandret seg, og bankene er mer fremoverlente. De er åpne for at gründerselskaper ikke bare er en trussel, men mulige partnere, kunder eller leverandører. Da jeg startet Payments i 2009 var jeg nok litt tidlig ute, og det var veldig vanskelig å få møte bankene i det hele tatt. Det har nok endret seg nå, sier Bentsen, og fortsetter:

- Vi ønsker å gi gründerne muligheten til å få sin første samarbeidspartner og kunde, tilgang til kapital, og hjelp til å utvikle løsninger, i løpet av de tre månedene. Vårt uttalte hovedmål er at vi skal få vellykkede selskaper med inntekter ut på andre siden, sier Bentsen.

Han får støtte av direktør for strategi og innovasjon i Sparebank 1-gruppen, Christoffer Hernæs.

Direktør i Sparebank 1, Christoffer Hernæs.
Direktør i Sparebank 1, Christoffer Hernæs. (Foto: Sparebank 1)
- Det norske fintech-økosystemet ligner i større grad på London – der du både har bankdrevne akseleratorer, som Nordea, og uavhengige akseleratorer, som denne. For vordende fintechgründere er dette spennende, mens vi er avhengig av å holde fingeren på pulsen, sier Hernæs.

Les også: Droppet spilldrøm for oljeverktøy

Mangler finanskunnskap

Han mener den største utfordringen til norske fintech-gründere er at de har for lite kunnskap om «fin» delen – mens man som regel er veldig gode på «tech».

-Når jeg ser på de som lykkes internasjonalt, så har disse selskapene i større grad tung finansiell bakgrunn i teamet. Veldig mange møter utfordringer når du er et teknoselskap som har gitt deg selv en fintechmerkelapp. Bank er bank, men men det er ikke mye du skal gjrøe før du møter en form for regulering eller krav. Å håndtere penger er mer komplisert enn man tror, sier Hernæs.

Brexit-podcast: It's complicated:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.