Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

På Madserud Gård like ved Frognerparken skal Andreas Wabøs nye selskap Agera hjelpe frem nye norske gründerbedrifter. Foto: Fredrik Bjerknes
På Madserud Gård like ved Frognerparken skal Andreas Wabøs nye selskap Agera hjelpe frem nye norske gründerbedrifter. Foto: Fredrik Bjerknes les mer

Pr-topp starter gründerfabrikk

Tidligere Geelmuyden Kiese-sjef Andreas Wabø starter selskap for å finne millionideer i norske bedrifter.

Agera

Nytt konsulent- og investeringsselskap for vekstbedrifter, stiftet i februar i år.

Selskapet skal eies likt mellom de syv partnerne, som tilsammen har skutt inn omkring 1,5 millioner kroner i selskapet.

Vis mer
Ifjor sluttet han i jobben som administrerende direktør i Geelmuyden Kiese. Nå starter Andreas Wabø (47) et nytt type konsulentselskap, Agera. Målet er å få frem nye norske bedrifter.

Sammen med sin tidligere nestleder i GK, Sindre Darre, og fem andre partnere, har Wabø flyttet inn på Madserud Gård like ved Frognerparken, med over 2000 kvadratmeter herskapshus og 11 mål eiendom. Wabø opplyser at de har omtrent 80 kontorplasser.

– Sier de størrelsene noe om hvilke mål dere setter dere?

– Ja, vi har jo ambisjoner. Jeg tenker at vi kliner til og har troen på det vi setter i gang her. Vi har ikke lansert ennå, og er allerede 24 personer og har betalende kunder. Vi har allerede samtaler med partnere i andre norske byer, og tenker å bygge et nasjonalt økosystem, sier Wabø.

Tanken er at Agera skal gå inn i etablerte bedrifter på skattejakt etter uutnyttede muligheter. Lykkes man med det, flyttes et team fra bedriften inn på gården, hvor de jobber videre med ideen.

Eventuelt bygges det et nytt selskap fra bunnen av. Der ser Agera også for seg å kunne ta eierandeler på fem-ti prosent gjennom et nyopprettet investeringsselskap.

«High-end oppstartsfabrikk»

Dette er en akselerator

Som navnet antyder skal en forretningsakselerator sette fart på utviklingen av en ny bedrift.

En akselerator tar typisk en lav andel i et selskap (gjerne mindre enn ti prosent) i bytte mot penger og et intensivt program med mentorhjelp som skal sette fart i bedriften.

Akseleratorer kan jobbe med ulike typer fremdrift: Noen tar sikte på å gjøre bedriftene bedre på markedsføring, finansiering fra investorer og kundevekst, andre handler om teknisk utvikling av produktet.

Vis mer
– Det handler i veldig stor grad om å få dem til å tenke som en startup (oppstartsbedrift journ.anm.). Startupene er David, i kamp mot Goliat. De må finne akillesen til de store, som ofte er at de er trege, sier Wabø.

Partnerne

Andreas Wabø (47). Tidligere administrerende direktør i Geelmuyden Kiese i Norge.

Sindre Darre (44). Tidligere viseadministrerende direktør i Geelmuyden Kiese i Norge.

Ingvild Myhre (59). Styregrossist og tidligere administrerende direktør i Telenor Mobil og Alcatel Telecom. Gründer av Network Norway, som i dag eies av Telia.

Ketil Reed Aasgaard (54). Tidligere partner i PwC og Accenture. En av initiativtagerne bak selskapet Havgul Clean Energy.

Tom Holmen (54).Gründer bak kapitalforvaltningsselskapet NEF Kapitalforvaltning.

Ingelin Drøpping (48). Styregrossist som har hatt flere direktørstillinger i Telenor.

Tor Erik Mørk (50). Tidligere viseadministrerende direktør i Nordisk kapitalforvaltning. Medgründer i NEF Kapitalforvaltning.

Vis mer
Om Agera skal beskrives som en oppstartsfabrikk, mener Wabø betegnelsen «high-end oppstartsfabrikk», eller «akseleratorhus» (se faktaboks) er mer passende.

– De som vil lage en konkurrent til mobilspillet Candy Crush, kommer ikke til å være her. Vi vil jobbe med selskaper som skaper arbeidsplasser og samfunnsverdi, sier Wabø.

Havbruk, telekom, energi og tjenestenæring er sektorer Wabø ser for seg å jobbe mot.

– Arbeidsfellesskap som Mesh, 657 Oslo de retter seg mot tidligfasegründere. Vi retter oss mer mot etablert næringsliv.

Ingen ansatte

Selv om Wabø sier Agera allerede består av 24 personer, er ingen av dem ansatt i selskapet.

– Det er ikke noe poeng heller. Jeg ser hvor attraktivt det er at de jobber med andre prosjekter ved siden av.

Alle får i stedet sin andel av overskuddet av prosjekter de har jobbet på, når fakturaen sendes til selskapene.

– De er ikke løsarbeidere som svever rundt her, de har forpliktet seg til å være med å dra lasset. Men dette er mennesker jeg aldri hadde klart å ansette hadde jeg startet et konsulentfirma. Og det er organisasjonsform jeg tror vi vil se mye mer av fremover, sier Wabø.

Les hele avisen.

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter