Teknologi-kjendisen Vic Gundotra hadde 15 år bak seg i Microsofts toppledelse da han meldte overgang til Google. Der fikk han ansvar for utviklingen av Google+. I fjor sluttet han brått i selskapet.

Det gikk ikke mange timene før hodejegerne begynte å ringe. Han sa nei, nei og atter nei. Gundotra ville reise jorden rundt med sine to barn og drikke vin til lunsj. Livet som pensjonert entreprenør, i slutten av 40-årene, skulle nytes i fulle drag.

Slik har mang en seriegründer tenkt før ham. Helt til lukten av sagmugg blir for fristende. Også i dette tilfellet.  Den indiskfødte teknologi-kjendisen kom raskt tilbake i manesjen.

--

 

Det er noe kjent med denne historien.

Jeg hoppet av Cell Network 32 år gammel. Jeg ville også gjøre noe annet enn å jobbe døgnet rundt. Iallefall for en periode.

Etter at pressemeldingen gikk ut og avisene skrev om mitt nye franske liv, tok det ikke lang tid før jeg også fikk nye tilbud å ta stilling til. Hva skulle til for at jeg ville vurdere en ny jobb? Sannheten var at jeg ikke helt visste.

--

For to uker siden spaserte Vic Gundotra inn i rommet. Lys levende sto han foran meg og en liten gruppe nordmenn i lokalene til AliveCor i San Fransisco. Hans planlagte pensjonisttilværelse ble ikke lang.

Et familiedrama skulle bringe ham tilbake til en annerledes og meningsfylt lederjobb.

Karismatisk, gutteaktig sjarmerende forteller om farens brå og massive hjerteinfarkt. Hvordan faren så vidt reddet livet. Det sto om minutter.

Hjerteinfarkt er den største dødsårsaken blant amerikanske kvinner og menn. En teknolog som Gundotra tenker selvsagt: kunne kroppsnær teknologi ha varslet infarktet og tidligere satt faren på livreddende medisin?

--

Et meningsfullt oppdrag var gitt og Gundotra ble raskt leder for oppstartsselskapet AliveCorr. Siden har de fått sin FDA-godkjennelse av amerikanske myndigheter og MIT Technology Review har listet selskapet som nummer 14 av verdens 50 smarteste selskaper.

Det lukter gull allerede.

Gundotra fyller rommet med åpenhet, energi, sjarme, intelligens, fremtidsvisjoner og fokus. Årene i Microsoft og Googles toppledelse hadde gjort ham rik på penger. Jeg tør vedde på at han også blir enda rikere på sin inntreden i AliveCor.

Godt entreprenørskap er som regel tuftet på lidenskap og sterk villje til å utrette noe meningsfylt.

--

En uke i Silicon Valley fyller hodet med både refleksjoner og bekreftelser. Her skapes mange av verdens største teknologi-selskaper.

The makers – det nye amerikanske ordet for gründere – har store ambisjoner. Det høres muligens litt svulstig ut når den ene gründeren etter den andre skal make the world a better place.

Med vanvittig tilgang på finansiering og krav om syv prosent vekst i uken skapes også enorme aksjonærverdier. Det finnes ingen andre steder i verden som skaper flere enhjørninger (selskaper med mer enn 1 milliard dollar i markedsverdi) enn området rundt Silicon Valley.

Les også: En kameralinse og et forsøk på å revolusjonere trykkeri­bransjen pekes ut som Norges beste muligheter for innpass i den eksklusive enhjørningklubben.

--

Entreprenørskap lykkes sjelden uten mening og lidenskap. Jo mer seriegründer du blir, desto større blir kravene til hva som er meningsfullt å bruke tid på. I det tidlige entreprenørskapet er det gjerne tilfeldigheter som trekker gründeren mot et liv med mye risiko, suksess eller fiasko.

Gründersuksess åpner mange nye dører. For meg var ungdomsårene mellom 19 og 32 et turboliv på høyeste gir. Lite ferier og mange forsakelser er hverdagen for de aller fleste gründere. Min første reise stoppet like brått som Gundotras liv i Google.

Seriegründere trenger restitusjon. Noen blir mette av suksess og endrer kurs i livet. Jeg skulle bare ta en pause. Et lite sabbatsår i Frankrike. Tenkepausen ble av mange grunner lengre enn jeg hadde sett for meg. Det viktigste manglet. En ny glød og en virkelig god forretningsidé.

Min gründerfilosofi har alltid vært: si aldri nei til en utfordring. Møt alle henvendelser med et åpent sinn. Jeg var et ja-menneske som skulle lære å si nei uten dårlig samvittighet.

Hva dro meg tilbake? Svaret er ganske så enkelt. Lysten til å gjøre noe meningsfylt. Det skulle bli vanskeligere enn jeg hadde sett for meg. Meningsfulle ideer triller ikke ut av sekken. Hva tenner gløden? Hva gir mening å holde på med?

--

Vic Gundotra klarte heller ikke å motstå fristelsen. Sirkushester glemmer sjelden lukten av sagmugg.

 I San Fransisco kjøpte jeg hans teknologi for 99 dollar. Vel hjemme i Norge har jeg lastet ned hans app, sendt min hjerterytme via nettet til en kardiolog i USA. To timer senere fikk jeg analysen: hjertet slår godt.

Og da tenker jeg at lidenskapen for det jeg holder på med lever i beste velgående.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.