Oppdater deg på dagens teknologi- og gründernyheter på under tre minutter:

Les mer gründernytt på DNgründer.

1. Svenske myndigheter aksjonerer mot Uber-sjåfører

Dagens industri skriver i dag at mer enn 50 Uber-sjåfører i Sverige har fått straffeskatt etter at Skatteverket nå er igang med en storaksjon mot den drosjelignende tjenesten. Enkelte skal ha fått oppjustert skatten med flere hundre tusen kroner.

Svenske skattemyndigheter har gått til Uber og fått ut inntjeningen til sjåførene i Sverige. Og de 50 sjåførene er bare begynnelsen, ifølge myndigheten:

– Vi er har nettopp begynt prosessen, sier Susanna Bengtson, som har ansvaret for myndighetenes kontroll av taxibransjen, til DI Digital.

Blant de meste ekstreme tilfellene så  langt er en sjåfør som hadde oppgitt en årsinntekt på 4.700 kroner. Samme person viste seg å ha kjørt mer enn 4.000 Uber-turer – og tatt inn over en halv million kroner i betaling.

2. Norsk vaksineselskap henter 75 millioner

Anders Christian Wilhelmsen overtok ifjors som styreleder og investeringssjef i familieselskapet Watrium.
Anders Christian Wilhelmsen overtok ifjors som styreleder og investeringssjef i familieselskapet Watrium. (Foto: Mikaela Berg)
 

Finansavisen (bare på papir) skriver i dag vaksineselskapet Ultimovacs henter 75 millioner kroner. 15 millioner kommer fra Anders Wilhelmsen-selskapet Watrium.

Ultimovacs trenger pengene for å finansiere nye kliniske studier på sin vaksine som skal brukes på mennesker med kreft – i et håp om å få immunsystemet til å angripe kreftcellene.

Bjørn Rune Gjelsten og Stein Erik Hagen er blant de eksisterende investorene i selskapet, som tilsammen bidrar med 20 millioner kroner i denne emisjonen.

3. Google kjøper seg vei inn i Iphones app store

Google satser sannsynligvis på at Apportable vil gjøre det lettere for apputviklere å velge både Android og IOS som operativsystem.
Google satser sannsynligvis på at Apportable vil gjøre det lettere for apputviklere å velge både Android og IOS som operativsystem. (Foto: Istock)

Google har kjøpt app-utviklingsselskapet Apportable, melder Venturebeat. Kjøpet skal ha skjedd allerede i mars 2015, men har blitt holdt hemmelig frem til Venturebeat kunne avsløre nyheten sent torsdag kveld.

Apportable har utviklet programvare som sømløst lar IOS-apper kjøre på Android, uten at man må gjøre store endringer i koden. IOS er Apples operativsystem, Android er Googles.

Google ønsker ikke å kommentere saken, men Venturebeat skriver at en av grunnene til at selskapet sannsynligvis er blitt plukket opp av Google for å skaffe seg en vei inn i Iphones appstore og appene som i dag er eksklusive for ett av operativsystemene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.