Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

- Min strategi er å investere med flinke folk, og i selskaper der jeg tror jeg kan bidra med noe og lære noe, sier Aksel Lund Svindal. Bildet er fra trening han har gjort for å komme tilbake etter skade. Foto: Aleksander Nordahl
- Min strategi er å investere med flinke folk, og i selskaper der jeg tror jeg kan bidra med noe og lære noe, sier Aksel Lund Svindal. Bildet er fra trening han har gjort for å komme tilbake etter skade. Foto: Aleksander Nordahl les mer

Slik reduserer Aksel Lund Svindal risikoen

Toppalpinisten investerer i det norsk teknologiselskapet Airthings, og deres satsing på USA. Han ser likheter mellom investeringer og å presse grensene ned en fjellside.

– Hadde jeg visst hvor lett det var å måle radongass, og hvor enkle tiltak som bedrer forholdene, så hadde jeg sjekket det tildligere. Det tror jeg gjelder mange, sier Aksel Lund Svindal til DN, via epost fra Valle Nevado i  fjellene rett utenfor Santiago i Chile.

Alpinisten går nå inn som aktiv investor i norske Airthings – et selskap som satser stort internasjonalt på målere av radon og luftkvalitet. Radon er en usynlig gass, og høye konsentrasjoner i hus får skylden for rundt 300 lungekreft-dødsfall i Norge, hvert år.

Alpinlandslaget er på treningsleir i Chile i hele september, men Lund Svindal, mener aktiviteten ikke hindrer iteknologinvsteringene, som det etter hvert har blitt amnge av.

– I perioder er jeg veldig opptatt med idrett, men så lenge jeg jobber med flinke folk så fungerer det også bra, sier han

.

Aksel Lund Svindal bidrar godt til selskapets utvikling, mener Øyvind Birkenes (til høyre), administrerende direktør i Airthings. Hverken han eller Erlend Bolle fant balansen helt på selskapets gule sittekuler. Foto: Elin Høyland

Skifter navn

Airthings har forsket frem en egen teknologi for måling av radon og satser særlig stort i USA for å gjøre slike målere til allemannseie – omtrent som man har bannvarslere i alle hus.  Den største utfordringen for slike selskaper er å nå ut til markedet, mener Lund Svindal.

– Et lite selskap som Airthings kan ha verdens beste produkt. Men vi må fortsatt fortelle folk at det eksisterer, sier han.

Selskapets gamle navn «Corentium» var et problem, forteller administrerende direktør Øyvind Birkenes. Få klarte å huske det, og nå skifter de til «Airthings». Det håper han skal gi bedre assosiasjoner til både luftmåling og tingenes internett, en viktig teknologitrend som handler om at stadig flere ting blir koblet til nettet.

Lund Svindal vil ikke si hvor mye han har investert i Airthings, og Birkenes vil bare si at det er en «betydelig sum».

Airthings og radon

Airthings het inntil nå "Corentium". De lager digitale målere for radongass basert på egen patentert teknologi

Apparatene er en erstatning for sporfilm, og kan også vise utvikling over tid.

Selskapet satser internasjonalt på målere av radon og andre mål på luftkvalitet, særlig i USA

Omsatte for 17 millioner kroner i 2015, og ligger ifølge selskapet an til en dobling i år, ifølge selskapet.

Radon regnes som årsaken til 300 dødsfall i Norge årlig, som følge av lungekreft

Det er særlig skadelig for røykere.

Høye verdier kan noen ganger utbedres med enkle tiltak - andre ganger må man investere noen titusener kroner.

 

Vis mer

Får skryt

At Lund Svindal er rask på ski er hevet over enhver tvil, men Birkenes sier han overbeviser også som teknologiinvestor.

– Han er veldig interessert og har mye kunnskap, ikke minst om hvordan brukeropplevelsen skal være, sier Birkenes.

Noe av kunnskapen har han fått takket være uhell i skibakken. Lange skadeavbrekk har gitt ham tid og nye muligheter, forteller Lund Svindal. Han dro blant annet på en studiereise til Silicon Valley, og på veien må han hatt gode evner til å skape nettverk. For ifølge norske Disruptive Technologies var han en strålende døråpner hos teknologiinvestorene i California. Disruptive Technologies lager små brikker med sensorer, som kommuniserer trådløst, og dette er et av rundt ti selskaper Lund Svindal har investert i.

Aksel Lund Svindal - alpinist og investor

Aksel Lund Svindal har to sammenlagtseire i verdenscupen i alpint, ett olympisk gull og fem vm-gull.

Ved siden av alpinkarrieren har han bygget seg opp som teknologiinvestor.

Han har investert i rundt ti selskaper direkte, og er medeier i Norselab, og har dermed en andel i mange flere selskaper.

Har ifølge VG tjent flere titalls millioner kroner på investering i Bank Norwegian

Blant andre investeringer er sensor-brikke-selskapet Disruptive Technologies og appen Spond

 

Vis mer

– Jeg er nysgjerrig og sosial. Har en genuin interesse for å lære mer om andre ting enn idrett. Kombinert med at jeg reiser verden rundt og treffer mange mennesker, så tror jeg at jeg har et godt utgangspunkt, sier Lund Svindal om sin evne til å åpne dører.

Han mener posisjonen som toppalpinist ikke hjelper ham så mye som investor, men at hardt arbeid og evnen til å lære av andre er sentralt i begge disiplinene.

– Så lenge man jobber med mennesker, så tror jeg veldig mye er overførbart. Det samme gjelder det å sette seg mål, analysere hvordan man skal komme dit, for så å ha gjennomføringsevne, sier han.

Risikoapetitt

Lund Svindal forteller at at han valgte å jobbe med teknologi fordi han er nysgjerrig og ser på dette som fremtiden. Han liker dessuten arbeid med nystartede selskaper, fordi man jobber sammen mot et felles mål – og fordi utslagene kan bli store.

– Jeg lærer best hvis det finnes en oppside og en nedside, sier han.

Risikoprofilen er ikke helt ulik det han til vanlig driver med.

– Det er ofte høy risiko, men også veldig ofte stor oppside. Det samme gjelder i konkurranser. Vil du vinne må du være villig til å akseptere at det er risiko for at det kan gå andre veien også, sier han.

  Gjør du noe for å begrense risikoen?

– Jeg jobber sammen med, og investere sammen med flinke folk. Jeg jobber tett sammen med Norselab, et miljø med stor kompetanse som har gitt meg muligheten til å gjøre en mye bedre jobb enn jeg kan alene, sier han.

Airthings hadde fra før kjente teknologiinvestorer og gründere som Geir Førre og Alf-Egil Bogen på aksjonærlisten, og dette bidro også til at Lund Svindal ville investere.

Les også: – Boligpolitikken ødelegger

Zlatan blir spillinvestor  

Norge er en miniput på finansteknologi – det vil disse gründerne endre

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter