Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Nå skal Røkke investere i gründerbedrifter

Flere sentrale næringslivsaktører går sammen om et nytt fond på 70 millioner kroner. Det skal ta 50 gründerbedrifter gjennom den tidlige, kritiske fasen.

– Vi startet fond én med 30 millioner kroner i slutten av 2013, da ingen andre var interessert. Omtrent ingen investerte så tidlig. Ingen tok risikoen, sier partner Tor Bækkelund (51) i Startuplab.

De seks første investeringene

  • Diffia: Utvikler en programvare rettet mot helsepersonell som bruker kunstig intelligens for å hjelpe leger, sykepleiere og andre med å diagnostisere deg.
  • Gamestones: Lager sensorer og en digital plattform til utendørs lek. Målet er å gjøre for eksempel cowboy og indianer til en utendørs lek som får ispedd digitale elementer inspirert av dataspill. Jobber med det som kan klassifiseres som augmented reality-teknologi, et begrep som har fått mye oppmerksomhet i kjølvannet av «Pokémon Go».
  • Exabel: Utvikler maskinlæringsteknologi, en grad av kunstig intelligens. Ambisjonen er at teknologien skal kunne håndtere «alt av informasjon i verden», med bruksområder innen finans. næringsliv, vitenskap og politikk.
  • Hold: Utviklet app som belønner deg for å la mobilen ligge. Lastet ned av over 45.000 norske studenter.
  • Immence: Lager sensorer og programvare som kan overvåke gjæringsprosessen i ølbrygging.
  • Imerso: Utvikler programvare som gjør mobilen din til en 3D-skanner. Målet er å kunne modernisere byggebransjen og «redusere avhengigheten av manuelle arbeidsmåter».

Kilde: Startuplab

Vis mer
For fire år siden flyttet den tidligere direktøren i teknologiselskapet Hugin og de tre andre gründerne bak Startuplab inn i Forskningsparkens «dårligste lokaler» med en idé om å tilby arbeidslokaler, råd og sparring som skulle hjelpe nye gründerbedrifter opp og frem. 

Stjernetungt investorlag

I mellomtiden har det skjedd et merkbart skifte i interessen for gründerbedrifter. Ministrene snakker om det, avisene skriver om det: Norge skal og må finne noe nytt å leve av etter oljen.

– Nå har vi et overtegnet fond to på 70 millioner kroner, sier Bækkelund.

Blant investorene i Founders Fund II er Kjell Inge Røkke, Ferds Johan H. Andresen jr, Tapad-gründer Are Traasdahl og Opera-gründer Jon von Tetzchner.

– Det er navn her som kan fungere som bjellesauer for andre investorer?

– Ja, det er det, sier Bækkelund.

– Da jeg startet Tapad i USA, fikk jeg med 15 investorer som hadde vært gründere og gjort det bra innen vår industri. De ga av sin erfaring og nettverk, sier Are Traasdahl. 

Blant investorene Traasdahl fikk med var én av gründerne bak Doubleclick, som i 2008 ble solgt til Google for 3,1 milliarder dollar.

Skal gjøre 50 investeringer

Tidligere i år solgte Traasdahl majoriteten av aksjene i selskapet sitt til Telenor, og satt igjen med halvannen milliard kroner. Nå jobber han blant annet for å åpne dører for norske gründere i USA. 

– Det er en god kultur på «pay it forward» i USA. Det er spennende å se at det nå skjer også i Norge, sier Traasdahl.

Det første fondet har til nå gått inn i 23 selskaper. Verdsettelsen på selskapene i porteføljen er nå fire ganger høyere enn den var da fondet gjorde sine investeringer, men så langt er bare verdiene i ett av selskapene realisert ved videresalg.

– Tidlig inn, ut ved anledning er taktikken vår, sier Bækkelund.

– I prosent er det fin avkastning, men når man ikke spytter inn store penger, blir ikke gevinsten enorm heller. Men det er heller ikke poenget, sier han.

90 prosent av alle investeringer til nå har skjedd i bedrifter som har sittet i Startuplabs arbeidslokaler, hvor 165 bedrifter har vært innom siden 2012.

– Vi setter dem i laben først. Vi må bli kjent med dem på en annen måte. Vi skal ikke gjøre en vurdering på bakgrunn av to møter og en flashy Power Point-presentasjon. Det er mennesker vi investerer i, sier Bækkelund.

Fond nummer to skal tilsammen investere i 50 oppstartsbedrifter.

Investorene i fondet går alle inn med minst to millioner kroner. Den øvre grensen per investering er tre millioner kroner. I et selskaps livsløp er ikke det store penger, men de kan like fullt være helt avgjørende.

Gründere som investorer

I et marked med kapitalunderskudd flytter alle investorgruppene pengene sine et steg mot høyere – til senere investeringsfaser. Det etterlater et kritisk tomrom i den tidlige fasen.

I Norge er det lav terskel for å få tilgang på innledende støtte til et selskap. Men perioden etter innledende etablererstøtte, og før man er store nok til å vurderes av venturefond, beskrives som «dødens dal» i Norge.

Les også: – Boligpolitikken i Norge ødelegger for investeringer. Det er et virus i samfunnet

Å dyrke frem suksessfulle gründere som igjen blir en av de første investoren i nye selskaper – såkalte engleinvestorer – har blitt pekt på som en nøkkel.

Det er også akkurat den type investorer Founders Fund har forsøkt å fylle fondet med.

– En tradisjonell investor er god på å regne i excel og slik finne ut om det er riktig å investere eller ikke. Det kan du ikke gjøre i tidlig fase, som her. Operativ erfaring er viktig. Grunnleggere av gründerbedrifter skjønner hva det vil si og hva det krever, sier Tor Bækkelund.

Seks investeringer klare

Fondet har allerede blinket seg ut seks selskaper for investering og har en håndfull til underveis. Et av dem er selskapet til Pål Ingebrigtsen (29), Immence, som utvikler sensorer og programvare som kan overvåke gjæringsprosessen i ølbrygging.

– Vi begynte å analysere bryggerimarkedet ved å gjøre en markedsundersøkelse på 200 bryggerier i 2014. Vi visste at veksten hadde vært eksplosiv.

Bare i USA er det 4269 små og uavhengige bryggerier. Flere enn noen gang før, ifølge Brewers Association.

– Vi antok at her måtte det finnes mye som ikke var utviklet ennå. Det vi fant, var at vi omtrent kunne velge hvilket problem vi ville løse, sier Ingebrigtsen.

Founders Fund investerere nå 800.000 kroner i selskapet. I tillegg mottar selskapet en halv million kroner fra Innovasjon Norge gjennom gründerprogrammet Catalyst på Startuplab.

Sensorene testes i dag på Grünerløkka Brygghus og skal rulles ut i utvalgte bryggerier i desember. Investorpengene skal brukes til produktutvikling, forteller Ingebrigtsen.

De seks første selskapene fondet investerer i

1. Diffia

Utvikler en programvare rettet mot helsepersonell som bruker kunstig intelligens for å hjelpe leger, sykepleiere og andre med å diagnostisere deg.

2. Gamestones

Lager sensorer og en digital plattform til utendørs lek. Målet er å gjøre for eksempel cowboy og indianer til en utendørs lek som får ispedd digitale elementer insipirert av dataspill. Selskapet jobber med det som kan klasifiseres som augmented reality-teknologi, et begrep som har fått mye oppmerksomhet i kjølvannet av «Pokémon Go».

3. Exabel

Utvliker maskinlæringsteknologi, en grad av kunstig intelligens. Ambisjonen er ikke snauere enn en teknologi som skal kunne håndtere «alt av informasjon i verden», med bruksområder innen finans. næringsliv, vitenskap og politikk.

4. Hold

Har utviklet en app som belønner deg for å la mobilen ligge. Lastet ned av over 20.000 norske studenter.

5. Immence

Lager sensorer og programvare som kan overvåke gjæringsprosessen i ølbrygging.

6. Imerso

Utvikler programvare som gjør at mobilen din kan brukes som en 3D-scanner. Målet er å kunne modernisere byggebransjen og å «redusere avhengigheten av manuelle arbeidsmåter».

Kilde: Startuplab

Vis mer

Les mer om Ardoq her: Slik kan den gordiske it-knuten løses

Les mer om Hold: 20.000 studenter bruker app for å kutte ned på mobilbruken

Les også: Dette ser en investor etter

Les hele avisen

 

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

Anbefalt av DNtv:

 

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter