Ida Adiela Faldbakken, prosjektleder Nordic Impact og Katapult Tech Fest.

Bilselskapet Toyota lansert denne uken en liten robot som heter Kirobo. Hvorfor skal et godt etablert bilselskap begynne å bygge små søte leke robotter? Jo, for å tiltrekke seg de klokeste hodene.

Skal man som næringslivsaktør i dag konkurrere om kompetansen må man tilby noe mer. Kunstig intelligens er den mest retningsgivende teknologien i verden, og Toyota trenger kompetansen fremtiden vil jobbe med.

USA lanserte i august et eget «startup-visa». Et slags «green card»-program for gründere, som gjør det enklere å etablere seg i det amerikanske markedet.

Allerede i 2014 innførte Estland «e-residency» av eksakt samme årsaker. I kampen om å skape vekst og tiltrekke seg de klokeste hodene har Estland gjorte det enda enklere for entreprenører verden over å søke om et digitalt «statsborgerskap».

I programmet ligger tilgangen til bank, digitale dokumenter og smarte kontrakter via blockchain-teknologi. Det ligger ikke et faktisk statsborgerskap eller tradisjonelt pass, men en ren digital identitets-løsning for å gjøre det enkelt å åpne bankkonto og etablere en bedrift i landet.

Imens, går det i Norge som før.

Det er et trygt og kjent skatte- og investeringssystem etter gode gamle oppskrifter. Vi har levd på olja en stund, så hvorfor ikke fortsette med det litt til? Investorene kan fortsette å investere i eiendom, og norske startups kan konkurrere med andre norske startups innenfor Norges grenser.

Innenfor de nye teknologibaserte næringene kan vi gjenbruke de modellene som vi kjenner. Når statsbudsjettet settes kan vi vifte vekk flua Estland og USA, for i Norge tror nemlig to prosent av næringslivslederne at teknologien kommer til å påvirke deres organisasjon på en negativ måte.

Og ut ifra årets statsbudsjett så tror ikke norske politikere heller at nye teknologiske næringer er så viktig å investere i.

Les mer om hva statsbudsjettet betyr for gründere her. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.