Oppdater deg på dagens teknologi- og gründernyheter på under tre minutter:

Les mer gründernytt på DNgründer. Følg oss også på Facebook.

1. Gründer-Norges svar på Oscars delt ut i Trondheim

Torsdag kveld ble det delt ut en rekke priser under Innovator på Studentersamfundet i Trondheim.

FlowMotion lager en stabilisator for kameraer som GoPro. Her liggende blant potetgull og popcorn på bakrommet før presentasjonen.
FlowMotion lager en stabilisator for kameraer som GoPro. Her liggende blant potetgull og popcorn på bakrommet før presentasjonen. (Foto: Ole Morten Melgård)
Flowmotion vant prisen «Norges beste studentgründerteam», som består av 250.000 kroner fra Sparebank 1.

Selskapet utvikler lager en stabilisator for kameraer som Gopro.

– Vi satser høyt og skal ha 20 stykker på lønningslista til konkurransedyktig lønn om et år, så dette kommer godt med fremover, sier gründer Didrik Dimmen i Flowmotion i en pressemleding.

Tine Almås Hunt i helseteknologibedriften Glucoset vant prisen Ung Innovasjonspris, som skal premiere «en kvinnelig forsker, oppfinner eller gründer som er fremragende i sitt felt».

Hunt vant prisen på 200.000 kroner for Glucosets arbeid med teknologi som skal kunne måle blodsukkeret kontinuerlig i intensivpasienter.

Les historien om Glucoset: Hun mistet faren på intensivavdeling. Nå utvikler Tine Almås Hunt teknologi som kan redde andre i samme situasjon.

Vi får alle «midlertidig diabetes» på operasjonsbordet. Tine Almås Hunt (30) og Sondre Volden (40) forsøker å utvikle ny teknologi som skal måle blodsukkeret kontinuerlig.
Vi får alle «midlertidig diabetes» på operasjonsbordet. Tine Almås Hunt (30) og Sondre Volden (40) forsøker å utvikle ny teknologi som skal måle blodsukkeret kontinuerlig. (Foto: Ole Morten Melgård)

Bluebird vant den regionale prisen i Venture Cup, som foruten 70.000 kroner sikrer dem en plass i den nasjonale finalen.

Selskapet lager en universalkontroll som lar ulike konsoller snakke sammen ved at den plugges inn i ruteren i huset.

Cage Eye vant prisen Take-Off, for sitt overvåkningssystem til oppdretsmerder. Ved hjelp av ekkolodd kan oppdrettere se fisken under vann, overvåke dem ved hjelp av avansert programvare og slik for eksempel stoppe tilførsel av fôr når fisken er mett.

2. Snapchat skal være på vei mot børs

Snapchats morselskap jobber med å forberede billedtejensten for en børsnotering, melder Wall Street Journal.

Selskapet, som ble stiftet i 2011, sikter mot er verdisettelse på 25 milliarder dollar, eller vel 200 milliarder kroner.

Business Insiders kilder lister opp tre grunner bak valget om å sikte mot børs:

  • Snapchat trenger reklameavtaler med store selskaper som bilprodusenter og dagligvarekjeder. Å være et etablert selskap på børs vil gjøre det lettere.
  • En børsnotering gjør aksjene mer likvide, dermed blir det også lettere å tiltrekke seg talent og holde på det med aksjeavtaler.
  • Snapchat kjenner konkurransen fra Google og Facebook. Facebook har for eksempel lansert sin stories-tjeneste i Instagram, som langt på vei emulerer Snapchat. Pengene fra en børsnotering kan bli viktig i den konkurransen.

Summen på vel 200 milliarder kroner er bare en målsetning; det er ikke sikkert Snapchat faktisk lykkes. Men om de gjør det, vil selskapet være omtrent like mye verdt som Telenor er i dag.

Snapchat-gründer Evan Spiegel.
Snapchat-gründer Evan Spiegel. (Foto: Ap)
 

3. Innovasjon Norge får en kald skulder fra næringsministeren

I forkant av statsbudsjettet kom Innovasjon Norge med et budsjettinnspill hvor de ba regjeringen om 332 millioner kroner til et femårig prosjekt for å markedsføre norsk næringsliv.

Forbildet er prosjektet «Great Britain», hvor man forsøker å markedsføre britisk næringsliv globalt. Det britiske prosjektet har kostet det offentlige og næringslivet har brukt over 200 millioner pund over en treårsperiode.

Innovasjon Norge argumenter for at merkevaren Norge må knyttes til produkter produsert her, på samme måte som med sveitiske klokker, franske viner og tyske biler.

Men torsdag sa næringsministeren nei, samtidig som Innovasjon Norge også får kuttet et betydelig antall millioner i sine overføringer.

– På noen områder er budsjettet mindre enn i fjor, og slik visste vi at det kom til å bli, siden vi da fikk ekstra penger som en del av en tiltakspakke. Vi er imidlertid fornøyd med at Innovasjon Norge i 2017 får en ny tiltakspakke på 130 millioner kroner som en engangsbevilgning for å kunne gi mer i blant annet risikolån og etablerertilskudd, sier fungerende kommunikasjonsdirektør i Innovasjon Norge, Frank Langva, til Innomag.

Næringsminister Monica Mæland mottok Innovasjon Norges budsjettønsker i form av et notat.
Næringsminister Monica Mæland mottok Innovasjon Norges budsjettønsker i form av et notat.
 

Les mer om hva statsbudsjettet betyr for gründere her. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.