Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Fra venstre: Anya Eldan, Anita Krohn Traaseth og konferansier Natasha Friis Saxberg på scenen under Oslo Innovation Week. Foto: OIW
Fra venstre: Anya Eldan, Anita Krohn Traaseth og konferansier Natasha Friis Saxberg på scenen under Oslo Innovation Week. Foto: OIW les mer

– Se til Israel

Maktpar i entreprenørskap er bedrifter som lærer av hverandre. Men Norge som nasjon kan også lære av å se til Israel om vi vil lære gründerskap, skriver Anita Krohn Traaseth.

Av Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør Innovasjon Norge og Anya Eldan, General Manager, Early Stage hos Israel Innovation Authority

Oslo Innovation Week

Et av Norges største og mest sentrale gründerarrangement.

Årets tema er «power couples», en betegnelse innenfor entreprenørskap på samarbeid mellom nye, små bedrifter og store, etablerte bedrifter. Kan i utvidet betydning bety verdifulle samarbeid land, selskaper og mennesker imellom.

Oslo Innovation Week arrangerer workshops, debatter, hackathon og folkefinansiering for gründere og etablerte selskaper, for personer som representerer ulike felt innen innovasjon og forskning.

Oslo Innovation Week arrangeres 17. til 21. oktober

Vis mer
Radikal innovasjon skjer når kompetanse kobles. Vi får radikal innovasjon når cyber møter energi, landbruk møter «big data», digitalisering møter medisin og historiefortellere forelsker seg i ingeniører. Power couples, maktpar, er selskaper som utfordrer hverandre når de samarbeider, som får ut det beste i begge, og samtidig skaper noe nytt som ville ha vært umulig uten det nye partnerskapet.

Bloggeren: Maktfaktoren

svAnita.jpg

Anita Krohn Traaseth (44).

Administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Traaseth har tidligere vært administrerende direktør i Hewlett-Packard Norge og ledet gründerselskapet Intelligent Quality.

Ga i 2014 ut boken «Godt nok for de svina», driver bloggen Tinteguri og er en aktiv twitrer.

Mer info: twitter.com/krohntraaseth

Vis mer
For å få til dette må vi bygge broer mellom store, etablerte selskaper og oppstartscenen. Men vi trenger også å bygge nye broer mellom nasjoner. Entreprenørskap og innovasjon kan bidra til å bringe nye generasjoner fra helt forskjellige land og kulturer tettere sammen. Entreprenørskap og innovasjon har sin unike styrke i å fokusere på løsninger for fremtiden, ikke på fortiden eller nåtiden. Nye løsninger som ingen tror er mulige i dag.

Alle land har egne unike fortrinn, formet av sin historie, geografi og kultur. De har alle unike innovasjonssystemer, regelverk og uskrevne regler. Israel og Norge har begge blitt rike, industrialiserte og teknologisk avanserte land. Men vi har, av åpenbare grunner, nådd hit gjennom helt forskjellige veier.

Hvordan har det seg at Israel, en ung og liten nasjon, langt unna globale markeder og med få naturressurser, produserer flere oppstartbedrifter og flere venturekapitalinvesteringer (i prosent av BNP) enn store og stabile land som Japan, Kina, India, Canada og Storbritannia?

Hvordan har det seg at Norge har klart å ta i bruk ny teknologi i utviklingen av sine naturressurser, og skapt verdens største pensjonsfond basert på sin inkubator i Nordsjøen?

Hva ville skjedd hvis innovative krefter i begge disse landene delte kunnskap, talent og kompetanse? Hvordan kan vi sammen skape verdier i en ny verdensorden, FNs 2030 Agenda for bærekraftig utvikling?

Du kan ikke kopiere et innovasjonssystem og lime den inn i en annen kultur. Men vi har alltid noe å lære. Vi starter på OIW 2016. Kobler to beslutningstakere fra to helt forskjellige innovasjonssystemer og land. Med en ny tilnærming. På entreprenørskapelig vis.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podkast om Opec og oljemarkedet: DNBs oljeanalytiker Torbjørn Kjus forklarer hvorfor en oljepris på 60 dollar per fat kan være innen rekkevidde før jul.

Vi vil høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

 

Anbefalt av DNtv:

 

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter