Onsdag møtes 350 investorer og over 600 gründere for første gang i regi av DNB under Oslo Innovation Week.

Målet er å vri mer penger over i norske vekstbedrifter. Og for å se om investeringsviljen faktisk finnes her i landet har DNB utarbeidet en rapport hvor de har spurt 308 norske investorer om og hvor mye de planlegger å investere i oppstartsbedrifter de neste årene.

Tilsammen oppgir omkring 150 investorer å ha planer om å investere tilsammen 900 millioner kroner.

– Det finnes penger her i landet, det har vi visst lenge. Så er spørsmålet hvor mye vi klarer å kanalisere til vekstbedrifter. Det ser i alle fall ut til at det nå finnes mer penger som søker vekstmuligheter, sier konserndirektør for Bedriftsmarked Kjerstin Braathen (46) i DNB.

Braathen er fra 1. mars 2017 ny finansdirektør i DNB.

– Dette er mennesker her som ønsker å investere, men ikke har funnet objektene ennå, sier Braathen.

En god nyhet kommer sjelden alene

Det er derimot også en dårlig nyhet i rapporten:

– Utgangspunktet er samtidig ikke bra, sier Braathen.

«Tall fra Eurostat indikerer at tilgangen på risikokapital i Norge i 2014 er lavere enn hva det var rett før finanskrisen, og at Norge skårer lavest når tilgangen til risikokapital sammenlignes med nivået i de nordiske landene og Nederland», skriver DNB i rapporten.

Men det er tegn på positiv endring. I september ble det kjent at investorer og gründere som Kjell Inge Røkke, Ferds Johan H. Andresen jr, Tapad-gründer Are Traasdahl og Opera-gründer Jon von Tetzchner fronter et nytt gründerfond på 70 millioner kroner. Det kan skape en viktig bjellesau-effekt, mener Braathen.

– Det er helt klart positivt at profilerte investorer fronter et initiativ som Founders Fund. Det har alltid vært sånn dynamikken i kapitalmarkedet har fungert: noen store blir toneangivende og andre følger på, sier hun.

Og når det kommer til gründerinvesteringer handler det ikke bare om hvor mye penger man klarer å skaffe, men hvem de kommer fra, mener Braathen.

– Én million kroner fra en suksessfull teknologigründer er mer verdt for en gründerbedrift enn én million kroner fra noen som har tjent pengene i eiendom?

– Ja, det tror jeg er et tydelig bilde. Seriegründere har større sannsynlighet for å lykkes enn andre. 

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

- Obama-regjeringen er korrupt som djevelen
01:42
Publisert:

 
Obama ber Trump slutte å syte
Barack Obama sier han aldri har opplevd at en presidentkandidat har forsøkt å diskreditere valgresultatet allerede før valget. Han ber Donald Trump om å slutte å syte.
01:14
Publisert: