Uber ønsker å behandle sine sjåfører som selvstendige næringsdrivende, som jobber på kontrakt for dem. Men nå sjåfører for selskapet vunnet en viktig sak i en britisk arbeidsdomstol, og kan bli nødt til å betale sine sjåfører en minstelønn. Saken kan bety at selskapet kan risikere krav fra 40.000 sjåfører  i landet, skriver theguardian.com

- Vi er glade for at arbeidsretten er enig i våre argumenter om at sjåførene har rett på de mest grunnleggende arbeiderrettighetene, inkludert en minstelønn og betalt ferie, som tidligere har blitt nektet dem, sier Nigel Mackay, advokat i Leigh Day, som representerer sjåførene.

Viktig sak

MacKay understreker overfor Guardian at dette er en svært viktig avgjørelse, også for andre som jobber under liknende forhold i den såkalte "gig-økonomien", som betegnes av løsere, mer frilanspreget og ofte mer kortvarige arbeidsforhold enn det tradisjonelle forholdet mellom ansatt og arbeidsgiver. 

Uber har argumentert for at de ansatte var selvstendige næringsdrivende som kan velge når og hvor de vil jobbe.

Ubers sjef for Storbritannia, Jo Bertram, bekrefter at selskapet vil anke avgjørelsen.

- Titusener av folk i London kjører med Uber nettopp fordi de ønsker å være selvstendige næringsdrivende og sine egne sjefer. Den overveldende majoriteten av sjåfører som bruker Uber-appen ønsker å beholde sin frihet og fleksibilitet og kunne kjøre hvor og når de ønsker, sier hun til Telegraph.co.uk.

Hun sier denne avgjørelsen bare gjelder de to sjåførene som er saksøkere, men at selskapet vil anke. Saksøkerne har fått støtte av fagforeningen GMB. En av sjåførene som gikk til sak forklarte at Uber hevder han tjente 13,77 pund per time han var logget på appen i august 2015, mens hans egne kalkyler, inkludert utgifter, viser en inntekt på 5,03 pund per time. Minimumslønnen var da 6,70 pund i timen. Uber mener hans lønn ble senket fordi han avviste flere tilbud om turer enn vanlig.

 

Les også:

Uber-sjåfører risikerer førerkortet  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.