– Vi lever i en tid hvor det skjer voldsomme teknologiendringer innenfor alle sektorer. Vi tar imot utfordingen fra de som har laget fremtidsmanifestet, sier leder av Arbeiderpartiets programkomité, Hadia Tajik (33).

Mandag gikk 13 gründere og én engelinvestor ut med et manifest og krevde en betydelig opptrapping av ambisjonene for Gründer-Norge fra politikerne.

– Arbeiderpartiet har ikke gründerpolitikk hverken i opposisjon eller posisjon. [...] Gründerpolitkkk oppfatter jeg at vi fikk da denne regjeringen overtok i 2013, sa næringsminister Monica Mæland til DN onsdag.

Der svarte hun også gründerne punkt for punkt, uten at svarene imponerer Tajik nevneverdig.

– Jeg humrer litt når jeg ser på svarene. De er særs tilbakeholdne. Hun vil ikke ta stilling til ting og henviser for eksempel til kunnskapsministeren i spørsmålet om man burde innføre koding i grunnskolen. Men regjeringen må jo ha en felles politikk, det virker ikke som om de har en felles intensjon for digitaliseringen av Norge, sier hun.

Når Mæland viser til at det gjennomføres prøveprosjekter med koding i grunnskolen, underslår hun at dette skjer i Oslo hvor Arbeiderpartiet, SV og MDG har makten, mener byrådsleder Raymon Johansen (55) i Oslo kommune.

– Vi ruller det ut i aktivitetskolen på slutten av dette skoleåret. Når hun påstår at vi ikke har gründerpolitikk, burde hun se hva Oslo Kommune gjør, sier han.

Slik svarer Arbeiderpartiet på gründernes tolv krav

1. Etabler et digitaldepartement med sterk forankring hos statsministeren.

– Det er viktigere å ha 18-19 statsråder som alle er opptatt av dette enn at en skal være den som skal opp med pekefingeren. Tingene statsministeren selv er opptatt av er også erfaringsmessig ting det blir mer trykk på. I USA har president en egen teknologidirektør som rådgir tett å presidenten. Den veien ønsker vi også å gå, sier Tajik.

2. Oppgrader samfunnets digitale grunnstruktur og evne til å møte digital disrupsjon gjennom en ambisiøs nasjonal digital plattform.

– Man må diskutere ambisjoner, funksjonalitet og organisering, men ja, dette er riktig vei å gå. Vi ventet at regjeringen skulle signalisere hva de mente om dette allerede i en stortingsmelding i år. Vi vil forsøke å forhandle det inn fra opposisjon. Hvis ikke det går, vil vi begynne med å ta skrittene når vi kommer i regjering, sier Tajik.

3. Katalyser innovasjon ved å gi norske bedrifter og gründere sikker og effektiv tilgang til verdifulle data og funksjonalitet (api-er).

– Ser vi til helsetjenester, har vi i dag gjerne dataene, men vi har ikke lov til å putte dem sammen og dele dem på tvers av offentlige organer, sier Johansen.

– Bare det faktum at det å lage en fireårsplan, som Hadia nå lager, er ekstremt krevende fordi den teknologiske utviklingen går så fort. Klimaproblemene skal ikke løses av noen andre til en annen tid, det skal løses av oss. Det samme gjelder digitaliseringen, sier byrådsleder Raymond Johansen.
– Bare det faktum at det å lage en fireårsplan, som Hadia nå lager, er ekstremt krevende fordi den teknologiske utviklingen går så fort. Klimaproblemene skal ikke løses av noen andre til en annen tid, det skal løses av oss. Det samme gjelder digitaliseringen, sier byrådsleder Raymond Johansen. (Foto: Mikaela Berg)

– Vi må ha en tøff og viktig debatt. Reglene i dag er ikke laget for en tid hvor vi kan bruke disse opplysningene og teknologi til å gi folk enda bedre tjenester. Vi må tilgjengeliggjøre mer data ved å se på det juridiske rammeverket, samtidig som vi ivaretar personvernet, sier Tajik.

Også private bedrifter skal i større grad enn før få tilgang på data det offentlige lagrer, mener Arbeiderpartiet.

Det må kunne drives forsvarlig business på dette også, sier Tajik.

4. Bruk statens betydelige innkjøpsbudsjetter til å understøtte innovasjon og nystartede bedrifter.

– Vi vurderer en risikoavlastningsordning, som gjør det mulig for offentlige aktører å ta risikoen på nye løsninger

Næringsministeren vist i sitt svar til hvordan et nytt innkjøpsregelverk fra nyttår skal åpne flere dører for gründerbedrifter som kan tilby nyvinnende teknologi. Men ministeren underslår én ting, mener Tajik:

– Det var [Stortiinget] som forhandlet inn kravet om at hensynet til innovasjon skal inngå i reglene, sier Tajik.

5. Gjør programmering til et obligatorisk fag i grunnskolen.

– Jeg er glad for at næringsministeren snakker om at man gjør pilotprosjekter på dette, selv om hun ikke nevner oss med navn, sier Johansen.

Tajik mener programmering skal være en obligatorisk del av grunnskolen.

– La oss få lov til å rulle ut koding i osloskolen da. Si at nå tester vi ut i stor skala, sier Johansen.

6. Sats kraftig på kompetansebygging innenfor teknologi-sektoren.

– Programmering i skolen er en ting, men vi trenger også flere studieplasser og forskning på utdanning. Vi sier ja til flere ikt-relaterte studieplasser, sier Tajik.

7. Gjør det mulig for norske bedrifter å rekruttere nødvendig utenlandsk høykompetent arbeidskraft til Norge.

– Forstår jeg gründerne riktig, ønsker de særskatteordninger som kan gjøre det mer attraktivt for utenlandsk arbeidskraft å komme, sier Tajik.

Les også: Norge bør tilby utenlandske eksperter som velger Norge, lavere skatter, mener IKT-Norge.

– Vi tenker nok heller i retning av gründervisum, som Oslo ønsker å være et pilotprosjekt for, fortsetter hun.

8. Gjør det enklere å etablere ny virksomhet – fjern friksjon i oppstartsfasen.

– Vi vil at gründere skal ha en kontaktperson som skal hjelpe dem å navigere, sier Tajik.

Uavhengig av om du skal ha etablererstøtte fra Innovasjon Norge, skatterabatt gjennom Skattefunn eller forskningsmidler fra Siva, skal du få en person som kan lose deg gjennom jungelen av offentlige støtteordninger.

– Helheten i programmet kommer tildig neste år, men dette er blant elementene vi har sendt på høring for teste ut hva folk synes, sier Tajik.

9. Gjør det attraktivt å investere i teknologi-startups.

– Skatteincentiver på investeringer i oppstartsbedrifter bør vi vurdere, sier Tajik.

10. Muliggjør bruk av opsjoner.

– Vi vil at oppstartsbedrifter skal kunne ta i bruk opsjoner. Kanskje bør vi ha formuesbeskatning på opsjoner i stedet for lønnsbeskatning, eventuelt bør man se på tidspunktet for beskatning, sier Tajik.

11. Alloker to prosent av Oljefondet til venture- og startup-investeringer – gjennom verdens ledende venturekapitalfond og gjennom direkte investeringer i modne før-børs selskaper.

– Vi har tradisjon for at Oljefondet styres etter objektive kriterier og skal gi oss best mulig avkastning. Vi har etiske kriterier for hva de ikke skal investere i, men har ikke pleid å legge oss opp i hva de så velger å gå inn i. Det tror vi fortsatt er den riktige håndteringen av Oljefondet, sier Tajik.

12. Som del av dette, etabler et norsk super-fond på ti milliarder over ti år som sikrer vår velferdsstat – et norsk-basert og norsk-fokusert venturefond uten sedvanlig politisk handicapping, og med en organisasjon, kompetanse, mandat, strategi og kapital som gjør det mulig å operere og investere på høyde med globale aktører.

– Jeg er enig i premisset, at det er svak tilgang på venturekapital. Men det kan være andre måter å gjøre dette på som er like effektive. Staten skal i større grad bidra med kapital, risikoavlastning og lånegarantier, men vi vil diskutere hvilke løsninger som er best, sier Tajik.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om innspurten på det amerikanske presidentvalget: Finansmarkedene frykter at Donald Trump skal vinne valget. For Oslo Børs kan Trump-seier føre til en dobbel smell.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Stem selv:

Hvem blir USAs neste president?
Hillary Clinton
Donald Trump
Poll Maker

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

DNtv viser vinneren av firmabiltesten:

15 biler - én vinner
Dagens Næringsliv kårer Årets firmabil 2016. Her er vinneren.
01:36
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Svinger seg over Numedalslågen
Gasellen Høyt og Lavt er Skandinavias største klatrepark.
01:53
Publisert: