– Dårlig politikk og dårlig butikk.

Gruppeleder Ingrid Skjøtskift (52) i Trondheim Høyre feller en utvetydig dom over planene til sine partifeller i regjering.

I statsbudsjettet foreslår regjeringen at det statlige investeringsselskapet Investinor, som har hovedsete i Trondheim, skal slutte med ventureinvesteringer. Regjeringen vil samtidig trekke tilbake 1,25 milliarder kroner Investinor har på bok.

Ventureinvesteringer er investeringer i gründerbedrifter som har kommet gjennom den helt tidlige fasen, og nå gjerne skal skalere opp og vokse.

Næringsminister Monica Mæland (H) sier regjeringen kommer med forslaget fordi Investinor ikke har oppnådd målene sine. Intervju.
Næringsminister Monica Mæland (H) sier regjeringen kommer med forslaget fordi Investinor ikke har oppnådd målene sine. Intervju. (Foto: Elin Høyland)
Regjeringen vil i stedet bruke Investinor til å tette hullet i den helt tidlige fasen, ved å la selskapet gjøre såkornsinvesteringer.

Men kritikerne frykter regjeringen tetter et lite hull ved å samtidig skape et enormt hull på neste steg i veien.

– Og det står ikke køer av private klare til å tette dette hullet, sier annen nestleder Hans Christian Gabrielsen (49) i LO.

LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen frykter regjeringen skaper et stort hull.
LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen frykter regjeringen skaper et stort hull.

Avgjørende kroner

Nivået på ventureinvesteringer er synkende i Norge. De private venturefondene investerer stadig mer utenfor Norge. Det har gitt Investinor en stadig større rolle her hjemme. Ifjor sto selskapet for omtrent annenhver institusjonelle venturekrone investert i norske vekstselskaper.

Det gjøres også investeringer fra ikke-institusjonelle investorer, så Investinor står reelt sett ikke for så mye som halvparten av alle ventureinvesteringer i Norge. Men statistikken viser likevel at uten Investinor kan markedet falle sammen, ifølge direktør for næringspolitikk Hilde Wibe (43) i Abelia.

– Vi har ikke noe fungerende kapitalmarked. Starten skal ikke for all fremtid være den viktigste kapitalaktøren, men vi må ha løsninger for perioder hvor det er stor kapitaltørke. Jeg synes det er tragisk om regjeringen trekker pengene tilbake, sier Wibe.

Lang liste kritikere

Også Abelias moderorganisasjon, NHO, støtter kritikken.

– Nå har de fylt på i den tidlige fasen, da kan ikke lage et hull i den senere fasen, sier avdelingsdirektør Rune Foshaug (51) i NHO.

Det samme gjør næringslivets nest største hovedorganisasjon, Virke.

Virke-direktør Vibeke Hammer Madsen stiller seg «veldig undrende» til forslaget.
Virke-direktør Vibeke Hammer Madsen stiller seg «veldig undrende» til forslaget.
– Vi stiller oss veldig undrende til at når regjeringen snakker om at nå må alle bidra til å satse på den ene siden, så trekker de ut 1,25 milliarder kroner av kapitalen i Investinor, sier direktør Vibeke Hammer Madsen (61).

I oktober tok næringskomiteen på Stortinget imot tilbakemeldinger på budsjettforslaget. Det var et langt stormløp mot planene for Investinor.

I en epost fra Investinor beskrives hendelsen slik: «Venterommet var som bortesvingen på Lerkendal: fullt av høylytte supportere.»

Svake resultater

Selv om det nå er regjeringens planer for å endre Investinor som får kritikk, har organisasjoner som NHO også vært kritiske til dagens innretning av Investinor.

Investinor har fått kritikk for å investere for lite, for å investere i for modne bedrifter og for å investere dårlig.

Frem til 2014 hadde Investinor gjort 13 investeringer hvor de så hadde solgt seg ut igjen. Resultatet var et samlet tap på nær 430 millioner kroner.

De kritiske stemmene er også grunnen til at regjeringen nå foreslår endringer, ifølge næringsminister Monica Mæland (H).

– Det later til å være sånn at man tror vi gjør dette ut ifra budsjetthensyn. Det gjør vi ikke. Vi gjør det fordi Investinor etter åtte år ikke har oppnådd sine mål. Det har kommet mange tilbakemeldinger på at deres mandat ikke har en god nok innretning, sier Mæland.

I 2015 leverte fondet for første gang en positiv nettoavkastning.

«Baksnakking av Investinor»

Skjøtskift i Trondheim Høyre mener kritikken er uberettiget.

Gruppeleder Ingrid Skjøtskift i Trondheim Høyre tror forslaget blir omgjort.
Gruppeleder Ingrid Skjøtskift i Trondheim Høyre tror forslaget blir omgjort. (Foto: NTB scanpix)
– Jeg har en mistanke om at Nærings- og fiskeridepartementet har lyttet litt for mye til baksnakking av Investinor, sier hun.

– Men Investinor har så langt ikke vært god butikk?

– Ingen forventer vel at man starter opp et fond og tjener penger fra år én. Det finnes vel ingen eksempler på det. Nå tjener Investinor penger. Å strupe dem i en slik fase, det er dårlig butikk. Man må fullføre løpet.

Skjøtskift tror regjeringen vil gå på et nederlag.

– Jeg tror forslaget blir omgjort, sier hun.

Følg DNgründer på Facebook for flere gründernyheter.

Les debattinnlegget til gründer Kjartan Slette: – Nytt statsbudsjett fjerner 1,25 milliarder kroner fra norsk innovasjon(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.