Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Petter Stordalen satser penger på Novelda. Her med sentrale rådgivere under finalen i Stordalens gründerkonkurranse nylig: Kay-Erik Mamre-Johansen, portefølje-forvalter i Strawberry Capital og Cathrine Dehli, sjef for bærekraft i Nordic Choice Hotels. I forgrunnen skimtes Henrik Christensen, Petters mangeårige advokat.  Foto: Aleksander Nordahl
Petter Stordalen satser penger på Novelda. Her med sentrale rådgivere under finalen i Stordalens gründerkonkurranse nylig: Kay-Erik Mamre-Johansen, portefølje-forvalter i Strawberry Capital og Cathrine Dehli, sjef for bærekraft i Nordic Choice Hotels. I forgrunnen skimtes Henrik Christensen, Petters mangeårige advokat.  Foto: Aleksander Nordahl les mer

Henter 100 millioner kroner til miniradar

Finanskjendisene Petter Stordalen og Jan Haudemann-Andersen kaster seg på når Novelda på nytt henter store penger. Planen er å ekspandere kraftig.

Finanskjendisene Petter Stordalen og Jan Haudemann-Andersen kjøper seg inn i det norske oppstartsselskapet Novelda, som lager en kortdistanse radar, som blant annet kan brukes til overvåking av pasienter.

-Vi kunne hentet mer, men satte strek ved 100 millioner. Nå er vi veldig bra rustet til vekstfasen, sier Jon Øyvind Eriksen, i Investinor, som leder kapitalinnhentingen og skyter inn 26 millioner i denne omgang, skriver Finansavisen.

Dette er et statlig investeringsfond som også bidro med 54 millioner kroner da Novelda hentet inn 77 millioner kroner for to år siden.

Investinor vil ikke si hva emisjonen priser selskapet til.

Tror på hockeykølle-løft

Ifølge Finansavisen ligger selskapet an til en omsetningen på 18 millioner kroner i år.

Produktet er en miniradar som blant annet kan se små bevegelser gjennom materialer, og blant annet overvåke vitale funksjoner i helsevesenet, fengsler eller eldreomsorg.

-Bruk av sensorer vil effektivisere helsevesenet og gjøre helsetilbudet langt bedre, siden vitale data om eldres helse, som bevegelse, søvn, puste- og hjerterytme, enkelt kan samles inn, sier Cornelia Mender, som nylig tok over som administrerende direktør i selskapet, etter seriegründer Alf-Egil Bogen. 

Bråk om Investinor-kutt

I statsbudsjettet foreslår regjeringen at det statlige investeringsselskapet Investinor, som har hovedsete i Trondheim, skal slutte med ventureinvesteringer. Regjeringen vil samtidig trekke tilbake 1,25 milliarder kroner Investinor har på bok.

Ventureinvesteringer er investeringer i gründerbedrifter som har kommet gjennom den helt tidlige fasen, og nå gjerne skal skalere opp og vokse. Regjeringen vil i stedet bruke Investinor til å tette hullet i den helt tidlige fasen, ved å la selskapet gjøre såkornsinvesteringer. Selv om det nå er regjeringens planer for å endre Investinor som får kritikk, har organisasjoner som NHO også vært kritiske til dagens innretning av Investinor.

Investinor har fått kritikk for å investere for lite, for å investere i for modne bedrifter og for å investere dårlig. Frem til 2014 hadde Investinor gjort 13 investeringer hvor de så hadde solgt seg ut igjen. Resultatet var et samlet tap på nær 430 millioner kroner.

Investinor

  • Investinor as er et investeringsselskap som forvaltes av Nærings- og fiskeridepartementet. Selskapet investerer i ikke-børsnoterte tidligfasebedrifter.
  • Investinor investerer alltid sammen med private medinvestorer, med samme avkastningskrav og med fremtidig exit (salg eller børsnotering) som mål.
  • Investinor har hovedkontor i Trondheim.
  • Investinor forvalter 4,2 milliarder kroner og har i dag 44 selskaper i sin investeringsportefølje.
Vis mer

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter