Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Petter Stordalen delte tidligere i år ut flere millioner kroner til norske gründere.  Foto: Aleksander Nordahl
Petter Stordalen delte tidligere i år ut flere millioner kroner til norske gründere.  Foto: Aleksander Nordahl les mer

– Den som ikke fornyer seg, vil forvitre

Petter Stordalens verste investering ødela en date – den neste kan bli kunstig smart og datadrevet. 

 – 2016 har vært et fantastisk år for norske gründere, sier hotellkongen Petter Stordalen. 

Han lovet i sin selvbiografi å gi en million kroner til den gründeren som presenterte den beste ideen for ham. Det medførte et ras av gründerhenvendelser – rundt 1000 totalt – som ble kortet ned til seks som kom til finalen og fikk presentere planene for Petter Stordalen i høst. På toppen av luksushotellet The Thief gikk strømappen Tibber av med seieren. Appen skal sikre kunden den billigste fornybare strømmen. 

– Vinn-vinn for miljøet og lommeboken, sier Stordalen, som tilbød finalistene investeringer på fire millioner kroner, og er sulten på mer.  

Teknologi og investeringer

DN Gründer stiller rundt årsskiftet en serie spørsmål til fremtredende gründere og investorer om investeringer og teknologiens påvirkning på økonomien.

Disse deltar: Petter Stordalen, Jon von Tetzchner, Silvija Seres, Siri Beate Damsleth, Tone Bjørseth-Andersen, Tharald Nustad, Alf-Egil Bogen og Are Traasdahl.

Vis mer

– Er norske etablerte bedrifter generelt godt eller dårlig forberedt på de teknologiske endringene?

– Mange norske bedrifter ligger på etterskudd. Vi er altfor lite nytenkende og offensive når det kommer til å teste ut nye teknologi. Men den som ikke fornyer seg, vil forvitre. Det betyr at absolutt alle må være på ballen når det gjelder å utfordre det etablerte, enten det gjelder egen verdikjede eller måten man kommuniserer med kunden sine.

– Trekk frem én bransje som du tror er spesielt moden for spesielt store teknologiske endringer de neste fem årene?

– Den beste øvelsen for en skaperglad gründer er å liste opp ti bransjer som ikke er moden for «disrupsjon». Der har du svaret. Det er mulighetenes marked. Jeg tror enhver bransje har potensialet til å bli fornyet gjennom nye disruptive krefter. Hvis markedet tolker dagens løsninger og etablerte aktører som «gode nok», er det noe markedet overser. Og det er det handlingsrommet du som gründer må finne og utnytte.

Profil

Navn: Petter Stordalen

Alder: 55

Stilling: Hotelleier og investor

Stordalen er grunnlegger av investeringsselskapet Strawberry, som består av hotellkjeden Nordic Choice Hotels, Strawberry Properties og Strawberry Capital.

Er opprinnelig fra Porsgrunn, og gift med Gunhild Stordalen.

Vis mer

– Hva er din mest spennende investering, og hvorfor?

– Det siste året har Nordic Choice Hotels skilt ut et eget teknologiselskap som kun skal jobbe med teknologisk innovasjon og distribusjon for hotellene. Vi investerer nå flere hundre millioner i selskapet eBerry, og i løpet av 2017 lanserer vi verdens mest nytenkende hotellbooking-app.

– Hva er din dårligste investering og hvorfor?

– 20 år gammel kjøpte jeg en burgunderfarget Willys Jeep. En varm julidag tok jeg toget til Skoppum, betalte for bilen og kjørte i hui og hast hjem for å plukke opp kveldens kino-date. Før hun rakk å feste sikkerhetsbeltet begynte det å striregne og min nye stolthet manglet tak. Resultatet ble en mislykket date, en regnfull norsk sommer og en bil på billigsalg innen ferien var ferdig.

– Hvis du skulle investere 100 millioner kroner innen disse teknologiene, hvordan ville du fordelt dem?

  • ​Kunstig intelligens: – 40 mill
  • ​Big data: -40 mill
  • Delingsøkonomi: -15 mill
  • ​Droner: – 2,5 mill
  • ​Robotisering: – 2,5 mill

– Er det noen av disse teknologiene som skremmer deg, og hvorfor?

Definitivt ikke. Vi er helt avhengig av nye teknologisk løsninger hvis vi skal løse de virkelig store problemene i verden. Nye og effektive klimaløsninger og en mer bærekraftig matproduksjon avhenger av enda større investeringer i både teknologi og forskning. Og jeg tror vi vil bli overrasket over hvilke sektorer som blir totalforvandlet som resultat av ny teknologi utviklet for andre bransjer.

– Som statsminister, hva ville du gjort for å gjøre Norge mer fremtidsrettet? 

– Det er ikke politikerne som vet best hvilke næringer som vil være mest verdiskapende i fremtiden, det er det markedet som avgjør. Men de kan i større grad legge til rette for alle de ambisiøse og nytenkende bedriftene og entreprenørene vi allerede har i Norge. 

– Har du en dings, app eller digital tjeneste som du er spesielt glad for eller noe du virkelig ønsker deg?

– Appen GoodNotes er min nye favoritt. Jeg har alltid likt å notere for hånd, men det blir mye papir og rotete for de rundt meg. Nå leser jeg favorittrapportene mine på Ipaden og appen gjør at jeg kan notere med penn direkte i dokumentet. En herlig og papirfri arbeidshverdag!

LES FLERE INTERVJUER MED TEKNOLOGI-INVESTORER HER:

ARE TRAASDAHL: Utgjør 63 prosent av USA-børsene, men finnes nesten ikke i Norge

SIRI BEATE DAMSLETH: -Ville puttet 95 av eggene i samme kurv

THARALD NUSTAD: -Meningsløst å grave ned pengene i Oljefondet

JON VON TETZCHNER: -Jeg har en ny drone, jeg mistet kontrollen over den forrige

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter