Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Gründer og strategidirektør Johan Brand i Kahoot har hatt et fremgangsrikt år. Foto: Øyvind Elvsborg
Gründer og strategidirektør Johan Brand i Kahoot har hatt et fremgangsrikt år. Foto: Øyvind Elvsborg les mer

– Vi jobber hardt, og står på som bare søren

2016 var året da Kahoot og flere andre norske gründerselskaper tok et steg opp i pengeligaen. 2017 blir året de må vise seg investorenes penger verdig, mener eksperter.

– Det er utrolig gøy å se hvordan arbeidet alle legger ned begynner å bære frukter, sier gründer og strategidirektør Johan Brand i Kahoot, på spørsmål om gründeråret 2016.

Selskapet han inntil nylig har vært toppsjef for, har hatt et svært fremgangsrikt år:

  • Kahoot har gått fra å ha rundt 25 millioner månedlige brukere ved nyttår i fjor, til å passere 40 millioner nå i desember.
  • I september nådde selskapet 10 millioner ulike, offentlige «kahooter» – navnet på quizene som tilbys via læringsspillet.
  • I løpet av året hentet selskapet opp mot 85 millioner kroner i en emisjon, der venturecapitalfondene Northzone, Creandum og Microsoft Ventures var med.

Kahoot! as

  • Kahoot er et quiz-spill som ofte blir brukt i læringsøyemed, ved at en lærer lager en quiz med spørsmål om temaet klassen jobber med. Tjenesten er i utgangspunktet gratis, og selskapet skal tjene penger på tilleggstjenester.
  • Selskapet er blant annet partnere med aktører som Aschehoug og TV 2 Skole, samt britiske Night Zookeeper, og National Geographic og Hour of Code i USA.
  • Stiftet i 2011 under navnet Mobitroll av NTNU Technology Transfer, Johan Brand, britiske Jamie Brooker og Morten Versvik. Kjerneformatet i quiz-spillet baserer seg på forskning gjennomført av professor Alf Inge Wang i spillteknologi ved NTNU.
  • Selskapet har omkring 40 ansatte, i Oslo, London og Austin, samt en rådgiver i Sydney.
  • Gründerne hadde før emisjonen i høst eierandeler på mellom 10 og 13 prosent. Hvor mye eierandelen er nå, er ikke kjent, men gründerne og nøkkelansatte skal fremdeles ha en samlet stor eierandel.
Vis mer

Kahoot er med det kanskje det fremste eksempelet på en gruppe nye, unge teknologiselskaper som har fått mer oppmerksomhet enn tidligere i omstillingsåret 2016.

– Vi er i en utrolig tidlig og spennende fase her i Norge. Utenom de gamle traverne som leverer som forventet, gror det bra nå med unge selskaper med første og andre generasjonsgründere, sier Brand.

Får mer penger inn

Daglig leder i foreningen for innovasjonsselskaper, Daniel Ras-Vidal, mener 2016 har vært et skritt i riktig retning for norske gründerselskaper.

Daniel Ras-Vidal i Abelia-foreningen FIN. Foto: Ida von Hanno Bast

– Vi begynner å få noen bedrifter som gjør seg bemerket på en litt større skala. De får til ting, og får med seg investorer som tror på det de driver med, sier Ras-Vidal, og fortsetter:

– Tidligfaseinvesteringer i norske bedrifter går opp. Vi er inne i en positiv bølge, sier Ras-Vidal.

Han får støtte av Neil Murray, som driver nettsiden The Nordic Web, som følger de nordiske oppstartsmiljøene tett. Murray samler hver måned inn tall på investeringer, salg og emisjoner, og merker seg en endring i 2016 i Norge. Han har i løpet av året notert seg at Norge er det raskest voksende miljøet for investeringer i Norden, og norske oppstartsselskaper i noen måneder i 2016 har hentet mer penger enn finske. Men likevel er det et lite stykke opp til naboene våre.

– Jeg mener dette var akkurat det året det norske oppstartsmiljøet trengte for å kunne fortsette å «pushe» på. Myndighetenes bevissthet økte, oppstartsmiljøene begynte å mobilisere og investeringene økte nok en gang, sier Murray.

Neil Murray fra Nordic Web. Foto: Ida von Hanno Bast

Ifølge Murray var det et rekordår for investeringer i den norske oppstartsscenen, der særlig tidligfaseinvesteringer økte. The Nordic Web har ikke fullårsstatistikk klar, men for første halvår viste Murrays tall at antallet investeringer økte med 300 prosent, mens kapitalen økte med 50 prosent.

– I tillegg begynner vi med Kahoot og Unacast, med flere, å få bevis på norske selskaper som modnes og klarer å tiltrekke seg større finansieringsrunder, sier Murray, som mener det i 2017 vil bli viktig at selskaper som har hentet penger i 2016 klarer å vise at de blir mer og mer modne.

«Må leve med presset»

Ras-Vidal er enig i at flere av disse selskapene i tiden fremover må vise seg verdige investorenes tillit.

– Investorene er med så lenge de har tro på selskapet, og et selskap som ikke er på vei mot lønnsomhet, vil slite med sine investorer. Kahoot og Kolonial er begge eksempler på selskaper som er inne i en lengre vekstfase, der investorene ser at de har stor markedsandel, mens de må finne en lønnsomhet. Men trolig må man opp i stor skala får å kunne finne den lønnsomheten, og det er en risiko det er verdt å ta, sier Ras-Vidal, og fortsetter:

– Kahoot som læringsverktøy er blitt utrolig populært, men de må leve med presset om å finne en modell som gir lønnsomhet, sier Ras-Vidal.

«Står på som bare søren»

Kahoot har kontorer i Oslo, London og Austin og har brukere i over 180 land. (Vilkår)

Brand mener at Kahoot er godt posisjonert for å kunne tjene penger på suksessen, men er åpen om at selskapet fremdeles ser etter den beste forretningsmodellen.

– Vi jobber hardt, og står på som bare søren. Vi har en enorm lidenskap for det vi gjør. Men vi kan ikke sitte og fortelle omverdenen om hvilke kort vi har på hånden. De holder vi tett til brystet, sier Brand.

Brand, som i løpet av året ga seg som administrerende direktør i Kahoot, og har nå friere spillerom som en strategidirektør og styremedlem i selskapet. Toppsjef er nå tidligere sjef i Opera Software, Erik Harrell.

– Vår posisjon er at popkultur og verktøyene vi bruker i hverdagen må ha en plass i klasserommet for at skolen skal være relevant. Vi er unikt posisjonert til å hente unges og voksnes verden inn i klasserommet. Det er utrolig viktig at den verden man skal ut i faktisk trenes på i klasserommet. Alt handler ikke om matte, det handler like mye om å bli en god borger. Kahoot kan spille en stor rolle i dette, mener Brand.

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter